13.09.2011. / 14:37

Autor: Hina

Vučurević: Srbija požurila poslati me u Dubrovnik

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojega hrvatsko pravosuđe tereti zbog ratnih zločina počinjenih na području Dubrovnika, ponovno je u utorak ustvrdio kako nije odgovoran za napade na taj grad počinjene 1991. godine te je kazao kako je to i pripravan dokazati na "nepristranom sudu" u Bosni i Hercegovini, ocijenivši kako ga je Srbija kanila izručiti Hrvatskoj.

Božidar VučurevićBožidar VučurevićRatni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojega hrvatsko pravosuđe tereti zbog ratnih zločina počinjenih na području Dubrovnika, ponovno je u utorak ustvrdio kako nije odgovoran za napade na taj grad počinjene 1991. godine te je kazao kako je to i pripravan dokazati na "nepristranom sudu" u Bosni i Hercegovini, ocijenivši kako ga je Srbija kanila izručiti Hrvatskoj.

Vučurević koji je u nedjelju pobjegao iz Srbije, gdje je na slobodi čekao odluku o mogućem izručenju Hrvatskoj, u utorak je u Trebinju organizirao konferenciju za novinstvo tvrdeći kako je u srbijanskom pritvoru boravio u nehumanim uvjetima te se požalio na loše zdravstveno stanje.

"Sudovi u Srbiji su požurili da me što prije pošalju u Dubrovnik. Tada sam vidio da se valja spašavati pa sam otišao kući, a ne pobjegao", izjavio je Vučurević.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vučurević je rekao kako je u Trebinje stigao redovitom autobusnom linijom iz Beograda no nije objasnio kako mu je uspjelo proći graničnu kontrolu s obzirom da nije imao ni putovnicu niti osobnu iskaznicu koja mu je oduzeta u Srbiji. Dodao je tek kako ga na granici "nisu gledali".

Istražni sudac Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ponedjeljak je Vučureviću odredio pritvor s obrazloženjem da se tog dana nije javio policiji što mu je bila obveza. Ta je mjera istražnog suca međutim postala neprovodivom nakon što je Vučurević napustio teritorij Srbije.

Vučurević je u utorak to prokomentirao tek konstatacijom kako su njegovi odvjetnici s tim u vezi "kontaktirali" beogradski sud. Njegov srbijanski odvjetnik Svetozar Vujačić kazao je kako se neće ni žaliti na odluku o određivanju pritvora nazvavši tu mjeru "samo papirom". "On (Vučurević) neće ni teorijski kročiti nogom u Srbiju", kazao je Vujačić lokalnim medijima u BiH.

Vučurevićeva obrana uložila je ipak žalbu na odluku Višeg suda u Beogradu po kojoj je moguće njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH.

Vučurević je u BiH pod istragom posebnog odjela za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH koje ga sumnjiči da je odgovoran za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s područja istočne Hercegovine. Za njega nije tražena mjera pritvora u BiH s obzirom da je uvijek bio dostupan istražiteljima.

Iz Ministarstva pravosuđa Bosne i Hercegovine ranije je rečeno kako Vučurević ne može biti izručen s obzirom na njegovo bosanskohercegovačko državljanstvo.

"Moguće je jedino da Hrvatska ustupi dokaze i predmet po kojemu tereti Vučurevića i da mu se za to sudi u BiH", kazala je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Marina Bakić.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika