13.09.2011. / 15:20

Autor: Nacional.hr

Australska vlada će pokrenuti parlamentarnu istragu medija u zemlji

Inicijativu za parlamentarnom istragom o etici i vlasništvu u medijima pokrenuli su Zeleni koji su ključni partner u koalicijskoj vladi Julie Gillard

Rupert MurdochRupert MurdochAustralska vlada je nakon skandala oko tjednika News of the World u Velikoj Britaniji najavila kako će pokrenuti opširnu istragu medija u državi, izvještava BBC.

Inicijativu za parlamentarnom istragom o etici i vlasništvu u medijima pokrenuli su Zeleni koji su ključni partner u koalicijskoj vladi Julie Gillard. Očekuje se kako će australski ministar komunikacija Stephen Conroy do srijede i službeno najaviti početak istrage. Ministar je izjavio kako se trenutno dogovaraju uvjeti i ciljevi akcije. Izvor blizak vladi je rekao kako cilj kampanje neće biti istraga protiv tvrtke News Limited, već je namjera povećati moć zakonodavstva koje se odnosi na medije i jačanje zaštite privatnosti pojedinca tj. osobnih prava.

Rupert Murdochova tvrtka News Limited samo u Australiji ima više od 20 listova i internetskih portala, u cijelom svijetu tvrtka kontrolira oko 70 posto novinskog tržišta te ima značajne udijele u televizijskim kućama i internetu. Šef News Limiteda, John Hartigan, naredio je da se pregledaju sve financijske knjige grupacije u zadnje tri godine i voljan je surađivati s istražiteljima. Odbacio je optužbe vladajuće Radničke stranke da tvrtka protiv njih vodi osmišljenu kampanju, rekavši kako je grupacija News Limited 'agresivna, ali poštena'.

Konzervativna opozicija koja trenutno vodi u anketama, medijsku istragu je okarakterizirala kao 'goli pokušaj zastrašivanja medijskih sloboda'.

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika