Objavljeno u Nacionalu br. 349, 2002-07-24

Autor: Denis Latin

ELEMENTA LATINA

Njemačka ometa procesuiranje afere Grupo jer WAZ ima 49 posto udjela u Pavićevu EPH

Europska unija i SAD morali bi odlučno reagirati na to što Bodo Hombach, blizak prijatelj kancelara Schrodera i član uprave WAZ-a, iskorištava svoje veze u njemačkoj vanjskoj politici za opstrukciju pravne države u Hrvatskoj zbog svojih poslovnih interesa

Hrvatska bi vrlo ozbiljno trebala preispitati svoje odnose sa službenom Njemačkom, a isto bi još urgentnije trebale učiniti i članice EU i SAD-a. Postoje, naime, ozbiljne indicije kako njemačke vlasti vode krajnje licemjernu politiku koja je u sukobu s temeljnim načelima što su je europski i američki saveznici utvrdili kao zasad jedinu moguću za rješenje krize na jugoistoku Europe. Neke činjenice ukazuju kako službena Njemačka u svom angažmanu u međunarodnim institucijama verbalno podržava politiku saveznika, a ispod stola koristi čak i institucionalne instrumente kojima podupire one političke snage u Hrvatskoj koje su detektirane kao glavni generator njezine talibanizacije, imperijalističke politike u BiH, antieuropejstva i pokretača nedemokratskih trendova u hrvatskoj politici.
Iako je još davno u svojim službenim bilješkama koje je odašiljala iz Zagreba njemačka vanjska politika i njena diplomacija dr. Ivića Pašalića i njegov zdrug označila glavnim detonatorom takvih trendova u Hrvatskoj, ona je prije godinu i pol, vršeći snažan pritisak na vlasti i pravosuđe u definitivno najvećem skandalu nove hrvatske vlasti, unatoč njegovu aktualnom demontiranju iz HDZ-a, pod firmom nepovredivosti stranog vlasništva osigurala njegov dugovječan politički i medijski život u Hrvatskoj.
Naime, kako je otkrila afera u kojoj je javnosti prezentiran ortački ugovor pod egidom notornog Grupa, Ivić Pašalić bio je politički pokrovitelj i glavna poluga za stvaranje zločinačkog medijskog monopola u kojem su glavni resursi trebali biti Tuđmanovi skuti, Grubišićeve podobnički osvojene frekvencije, Kutlin pretvorbeni makinacijama opljačkani kapital i lažni status “neovisnog” novinskog izdavača što ga je u to vrijeme u hrvatskoj javnosti bio stekao bivši Šuvarov štićenik Ninoslav Pavić. Konglomerat različitih interesa, sasvim nelegalno i protuzakonito, stvorio je tako najveći centar moći u Hrvatskoj. Policijska istraga koja je provedena nakon objavljivanja afere Grupo u dnevniku Republika dala je dovoljno dokaza o tipičnom zločinačkom gangu i nedopuštenom stvaranju monopola na medijski prostor jedne zemlje.
Opće je poznato da premijer Račan i njegov donedavni partner Budiša već godinama dobivaju usluge Grupova koncerna. O kvaliteti takvih usluga najbolje govore učestali novinski napisi u negrupovskim listovima koji se zgražaju nad takvim tipom dodvorništva, nezabilježenog i u najgore Tuđmanovo doba. Ustoličenjem Ortynskog na mjestu glavnog državnog odvjetnika Račan i Pavić omogućili su gangu Grupo trajan izostanak progona.

Licemjerje vanjske politike

Značajnu ulogu u krahu istrage i pokretanja procesa odigrala je i njemačka vanjska politika koja je u ime zaštite svog kapitala, a koji je sa 49 posto ušao u posjed Grupova koncerna EPH, zatražio prekid progona zločinačkog ganga.
Teško je vjerovati da trećerazredni WAZ u vrijeme kad se raspitivao o tvrtki koju je namjeravao kupiti nije znao kako je ona nastala, s kojim kapitalom i čijom političkom podrškom. Stvaranje organizacije Grupo imalo je svoje uzore u Berlusconijevoj metodologiji medijske ekspanzije koja je u Italiji postala nacionalnim problemom broj 1. Udružujući se s Pašalićem, WAZ je zapravo stao iza politike koju Hrvatska danas nastoji napustiti svim silama, a njene su sastavnice izvaninstitucionalna politika, bezakonje, nelegalni monopol, rigidni nacionalizam i politika podjele BiH. I dok zbog takvog imperijalizma i takve politike neki danas sjede u Haagu, neki elementi njemačke vanjske politike iskazuju joj svoju javnu podršku štiteći ih od kaznenog progona i stvarajući uvjete za prikrivanje njihovog nelegalno stečenog bogatstva i nemoralnog i nezakonitog monopola.
Kad je ovih dana u svojim stranačkim okvirima demontiran Pašalić i umrtvljeno njegovo medijsko silovanje hrvatske javnosti nesmiljenim licemjerjem i lažima, već prelistavanjem hrvatskih novina bilo je lako uočiti gdje je posljednje utočište njegovih političkih bedastoća. Grupove novine otvorile su mu širom svoje stranice. Novinarski gledano – za to nije bilo nikakve osnove. Vlasnički gledano – izdanja EPH i podrška dijela njemačke politike posljednje su Pašalićevo utočište.
Činjenica da je bivši koordinator Pakta o stabilnosti, međunarodne forme nadzora nad jugoistočnom Europom, Bodo Hombach, blizak prijatelj socijaldemokratskog kancelara Schrodera, nakon svog mršavog političkog djelovanja u mandatu što mu ga je povjerila međunarodna zajednica postao jedan od vodećih WAZ-ovih mozgova, baca opasnu sjenu na principijelnost njemačke vanjske politike. Je li njeno sudjelovanje u međunarodnim forumima borba protiv korupcije, zauzimanje za slobodno tržište i naviještanje rata organiziranom kriminalu ili sredstvo koje se koristi da bi se prikrili pljačka, djelovanje organiziranog kriminala i nedopuštenog tržišta, kako bi se osigurali baš takvi uvjeti za njemačke trećerazredne koncerne?

Poltronstvo i nagradne igre

Stoga je krajnje licemjerno kad Erhard Busek, Hombachov nasljednik na mjestu koordinatora Pakta o stabilnosti, upozorava na balkanski organizirani kriminal i korupciju, soleći pamet kako zemljama jugoistočne Europe “treba postaviti ciljeve i potom im pomoći da ih ostvare”. Busek smatra da međunarodna zajednica ne smije uspostavljati protektorate ni odgajati međunarodne rentijere, istodobno otvoreno priznajući da često ono što se traži od jugoistočnih zemalja ne provode ni zapadne. “Kod zapadnih zemalja ne nailazi na odjek moja konstatacija da potrošače u trgovini ženama i drogom treba tražiti na Zapadu. Nema smisla upirati u jugoistočnu Europu. Treba se boriti protiv korijena tih zločina”, kaže Busek.
Neizravno, Busek je oštro kritizirao i ulogu njemačke politike u najvećoj aferi novije hrvatske vlasti. Njemačka jednostavno nema više pravo tražiti od Hrvatske da se bori protiv onog što ona sama instrumentima svoje službene politike podupire. Udahnjivanjem političkog i medijskog života Pašaliću i njegovoj u Hrvatskoj davno otpisanoj političkoj platformi, i pokušajima da se zemljama bivše Jugoslavije propiše WAZ-ov bugarski model upropaštavanja slobodnog novinarstva i kritičke javnosti, Njemačka je zaslužila oštru kritiku europskih i američkih saveznika koji su njenu dosad dosljednu politiku svojim institucionalnim, ali nemoralnim intervencionizmom u unutarnjepolitičke stvari jedne zemlje odveli na stranputicu. Hrvatska si takvo što zacijelo neće moći dopustiti, jer glavne članice koalicije – SDP i HSS – također vode takvu politiku. Izglasavanje zakona o nagradnim igrama u podrežiji Tomčićeva HSS-a, najvjernije Račanove uzdanice, pokazuje da su Pašalić i zločinački Grupo i nadalje spremni vraćati usluge.
Dodvorničko novinarstvo Tuđmanove epohe našlo je svoj supstitut u Pašalićevu novinstvu koje može prodavati račanovsko poltronstvo jedino ako ga se upakira u namještene nagradne igre. Dobitnika u ovim igrama, na sreću, neće biti.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika