13.09.2011. / 16:59

Autor: Hina

Erdogan: Priznanje Palestine je obveza

Turski premijer Tayyip Erdogan rekao je na sastanku ministara vanjskih poslova Arapske lige u utorak u Kairu da priznanje palestinske države "nije mogućnost, već obveza".

Recep Tayyip ErdoganRecep Tayyip ErdoganTurski premijer Tayyip Erdogan rekao je na sastanku ministara vanjskih poslova Arapske lige u utorak u Kairu da priznanje palestinske države "nije mogućnost, već obveza".

U govoru koji potvrđuje njegovu ambiciju da postane regionalni politički vođa, Erdogan je osudio ponašanje Izraela, ustvrdivši da "agresivnost" njegove politike "ugrožava budućnost izraelskog naroda" i predstavlja "prepreku miru".

Izrael će izaći iz izoliranosti tek kad se počne ponašati kao odgovorna, ozbiljna i normalna država", rekao je Erdogan, kojem popularnost u arapskom svijetu raste zbog stajališta o Izraelu.

"Priznanje palestinske države jedini je ispravan put. To nije mogućnost, nego obveza. Uz Božju pomoć, krajem mjeseca imat ćemo priliku vidjeti Palestinu u bitno drukčijem statusu u Ujedinjenim narodima", rekao je Erdogan.

"Stigao je čas za podizanje palestinske zastave u UN-u. Podignimo palestinsku zastavu i neka ona bude simbol mira i pravednosti na Bliskom istoku. Dajmo svoj doprinos osiguranju zasluženog mira i stabilnosti na Bliskom istoku", dodao je.

Arapske će zemlje u Ujedinjenim narodima idući tjedan istaknuti zahtjev za palestinskom državom sa svim obilježjima državnosti. Palestinci su odlučili zahtijevati priznanje državnosti od Ujedninjenih naroda nakon dugogodišnjih pregovora s Izraelom u kojima nisu uspjeli ostvariti neovisnu državu koju žele uspostaviti na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i istočnom Jeruzalemu - područjima koja su od rata 1967. pod izraelskom okupacijom.

Turska je posljednjih mjeseci jako snizila diplomatske odnose s Izraelom i potpuno obustavila svaku vojnu suradnju, pošto se Jeruzalem nije htio ispričati za lanjski napad na turski humanitarni brod na putu za Gazu u kojem je ubijeno devet turskih državljana.

Vezane vijesti

Annan: Sirijsko je nasilje neprihvatljivo

Annan: Sirijsko je nasilje neprihvatljivo

Međunarodni posrednik za Siriju Kofi Annan u nedjelju je izjavio da "neprihvatljivom" eskalacijom nasilja Sirija krši jamstva koja mu je dala te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika