13.09.2011. / 17:42

Autor: Hina

Impotencija može ukazivati na srčane probleme

Impotencija bi mogla upozoravati na opasnost od bolesti srca kod nekih muškaraca, pokazala je analiza niza istraživanja koju je proveo tim sa Sveučilišta u Suzhouu u Kini.

Impotencija može ukazivati na bolesti srcaImpotencija može ukazivati na bolesti srcaImpotencija bi mogla upozoravati na opasnost od bolesti srca kod nekih muškaraca, pokazala je analiza niza istraživanja koju je proveo tim sa Sveučilišta u Suzhouu u Kini.

Znanstvenici već dugo znaju za vezu impotencije, odnosno erektilne disfunkcije i zdravlja srca. Iako još nema dokaza, vjeruju da je moguće objašnjenje da se arterije koje penis opskrbljuju krvlju tijekom erekcije mogu začepiti prije onih u srcu, koje su većeg promjera, i stoga erektilna disfunkcija može predstavljati upozoravajući znak mogućih kasnijih promjena na srcu.

Tim s kineskog sveučilišta analizirao je 12 prethodnih istraživanja o vezi impotentnosti i srčanih bolesti koja su obuhvatila 37 tisuća muškaraca.

"Ova meta analiza... sugerira da erektilna disfunkcija značajno povećava rizik kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca, moždanog udara i povećanje rizika neovisno je od uobičajenih faktora rizika kardiovaskularnih bolesti", napisao je tim u časopisu "Journal of the American College of Cardiology".

Kineski stručnjaci otkrili su da muškarci s erektilnim problemima imaju 48 posto veće izglede za rizik od razvoja srčanih bolesti i također veću smrtnost od muškaraca bez seksualnih problema.

Uobičajeni rizici poput pušenja, pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka nisu objasnili tu vezu, jačajući tako teoriju da je impotencija rizik za srčane bolesti sam po sebi.

Drugo je pak istraživanje objavljeno u Archives of Internal Medicine utvrdilo da promjene načina života odnosno uvođenje mediteranske prehrane i lijekovi za snižavanje kolesterola poput statina minimalno poboljšavaju stanje s erektilnim problemima muškaraca.

Vezane vijesti

Stipi Božiću ugrađene četiri srčane premosnice

Stipi Božiću ugrađene četiri srčane premosnice

Proslavljenom hrvatskom alpinistu i putopiscu Stipi Božiću u srijedu su u splitskom Kliničkom bolničkom centru ugrađene četiri srčane premosnice,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika