14.09.2011. / 11:08

Autor: Nacional.hr

Otellini predstavio još brže procesore s još nižom potrošnjom energije

Intel i Google optimizirat će buduća izdanja platforme Android™ za Intelovu liniju procesora Atom™ s niskom potrošnjom energije

Paul OtelliniPaul OtelliniTvrtka Intel Corporation predstavila je novu suradnju s Googleom čiji je cilj ubrzati razvoj Intelova poslovanja s pametnim telefonima.

Objavljeno je i da Intelovi inženjeri rade na novoj klasi tehnologije za upravljanje napajanjem na računalnim platformama za računala Ultrabook, koja će pridonijeti ostvarenju vizije uvijek dostupnog i uvijek povezanog računalstva.

Intelov predsjednik i generalni direktor Paul Otellini iznio je te novosti u svom uvodnom govoru na Intel Developer Forumu u San Franciscu.

"Računalstvo se neprestano mijenja", izjavio je Otellini opisujući prilike i izazove s kojima su suočeni Intel i čitava računalna industrija. "Dosad neviđena potražnja za računalstvom s klijentskih uređaja prema oblaku stvara važnu priliku za računalnu industriju. Intel radi na inovacijama i surađuje s partnerima u nastojanju da ponudi računalna okruženja koja su mobilnija, sigurnija i integriranija. Uzbuđen sam zbog novih oblika korištenja računalnih tehnologija koji će postati dostupni na nizu uređaja - a tek smo na početku. "

Govoreći o jednom od najvažnijih ciljeva tvrtke, razvoju Intelova poslovanja u srodnim tržišnim sektorima povezanima s računalstvom, Otellini je opisao nedavno poduzete napore s ciljem ubrzanja razvoja poslovanja s pametnim telefonima te predstavio referentni dizajn proizvoda utemeljen na procesoru Intel Atom na kojem se koristi platforma Android.

Otellini je zatim za govornicom pozdravio Andyja Rubina, višeg potpredsjednika odjela za mobilna rješenja u Googleu. Njih su dvojica iznijela planove za podršku i optimizaciju budućih izdanja platforme Android za Intelovu liniju procesora Atom s niskom potrošnjom energije. Cilj je suradnje ubrzati izlazak na tržište pametnih telefona utemeljenih na Intelovim tehnologijama na kojima se koristi platforma Android.

"Naša suradnja s Googleom na tržištu će ponuditi naprednu novu mogućnost koja će pridonijeti bržem razvoju inovacija u računalnoj industriji, njihovu prihvaćanju i mogućnosti izbora", izjavio je Otellini. "Uzbuđen sam zbog mogućnosti koje nudi ova suradnja. Našim će klijentima ona omogućiti da na tržištu ponude nove proizvode i korisnička sučelja u kojima će se koristiti združeni potencijal Intelove arhitekture i platforme Android."

Novopredstavljena se suradnja nastavlja na nedavne zajedničke inicijative dviju tvrtki čiji je cilj bio omogućiti korištenje Intelove arhitekture na Googleovim proizvodima. Zajedničke inicijative obuhvaćaju Chrome OS, Google TV te pakete Android Software Development Kit (SDK) i Native Development Kit (NDK).

Pomicanje granica niske potrošnje energije na računalima Ultrabook i drugim područjima
Otellini predviđa da će sustavi utemeljeni na ultrabookovima ponuditi najkvalitetnije i najpotpunije računalno okruženje. Intel surađuje s partnerima iz računalne industrije u nastojanju da cijenom pristupačne proizvoda iz te nove kategorije laganijih i tanjih računalnih uređaja ponudi na tržištu početkom blagdanske sezone.

Intelov generalni direktor izjavio je da će pomoću Intelovih revolucionarnih 3D tranzistora Tri-gate, koji će postati dostupni početkom sljedeće godine, Intelovi inženjeri dodatno ubrzati inovaciju koju donose ultrabookovi s 22-nanometarskom tehnologijom "Ivy Bridge".

Istaknuo je opsežan rad na kompatibilnosti Intela i Microsofta te spomenuo buduće prilike koje će Windows 8 ponuditi na raznim tablet-računalima, hibridnim uređajima i novim modelima kao što su računala Ultrabook.

Otellini je opisao i novu klasu tehnologija za upravljanje napajanjem na razini platforme koja se razvija za proizvode "Haswell" za ultrabookove planirane za 2013. godinu. Dostignuća ostvarena u silicijskoj tehnologiji i projektiranju platformi trebala bi smanjiti potrošnju energije u stanju mirovanja na razini platforme za više od dvadeset posto u odnosu na postojeće tehnologije bez utjecaja na računalne performanse. Otellini je izjavio da očekuje da će ta promjena u projektiranju, uz suradnju u računalnoj industriji, do 2013. godine omogućiti vijek trajanja baterije povezanih uređaja u stanju mirovanja dulji od deset dana. Ta će dostignuća pridonijeti ostvarenju vizije uvijek dostupnog i uvijek povezanog računalstva, u kojem će ultrabookovi ostajati povezani i u stanju mirovanja, pa će e-pošta, društveni mediji i digitalni sadržaji uvijek biti ažurni.

Kada je riječ o daljoj budućnosti, Otellini predviđa da će inovacije u upravljanju napajanjem na razini platforme dostići razine koje danas ne možemo ni zamisliti. Intelovi su istraživači stvorili čip koji bi računalima mogao omogućiti pokretanje pomoću solarne ćelije veličine poštanske marke. Taj istraživački čip u Intelovoj arhitekturi, pod nazivom "Near Threshold Voltage Core", pomiče granice tranzistorske tehnologije te korištenje energije spušta na iznimno nisku razinu.

Otelliniju se za govornicom pridružila i Candace Worley, viša potpredsjednica i generalna direktorica odjela Endpoint Security u tvrtki McAfee. Govorila je o suradnji Intela i McAfeeja na nizu inovativnih programskih sigurnosnih rješenja potpomognutih strojnom opremom.

Zajedno su istaknuli sve prisutniju potrebu za stalnim ulaganjem i inovacijama u okruženju u kojem se očekuje internetsko i međusobno povezivanje milijarde novih računalnih uređaja.

Worley je predstavila McAfeejevu novu tehnološku platformu DeepSAFE, koja koristi strojne mogućnosti dostupne u procesorima Intel Core i3, i5 te i7. Tehnologija DeepSAFE nudi novu razinu sigurnosti te drugačiji pristup - djeluje "ispod" operacijskog sustava. Ta će tehnologija izaći na tržište do kraja godine u sklopu jednog McAfeejeva poslovnog proizvoda.

Otellini je objavio da Intel surađuje s McAfeejem na planu razvoja sigurnosnih rješenja koja se protežu cijelim spektrom računalnih uređaja - od uređaja s ugrađenim operacijskim sustavima do računalnih oblaka.

S obzirom na trajan razvoj računalstva, Otellini je naglasio potrebu za integriranim, dosljednim i interoperabilnim okruženjima na širokoj lepezi uređaja. Da bi podržao tu viziju, Intel ugrađuje odgovarajuće funkcije u širok raspon uređaja, uključujući ultrabookove i višefunkcijska računala. Otellini je predstavio nekoliko novih funkcija koje će tijekom sezone blagdana biti ponuđene na sustavima tvrtki Acer, Lenovo i Toshiba.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika