Objavljeno u Nacionalu br. 349, 2002-07-24

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

'ZAKLETVA'

Pennov treći film, u svakom pogledu predstavlja osjetan kreativni korak naprijed

Prva dva redateljska ostvarenja izvrsnoga glumca Seana Penna, “Zla krv” (1991.) i “Čuvar prijelaza” (1995.), bila su obilježena dramskom usiljenošću te podređenošću glumačkim paradama, pogotovo nastupu Jacka Nicholsona u potonjem filmu. Zato je nemalo – a svakako ugodno – iznenađenje da Pennov treći film, “Zakletva”, u svakom pogledu predstavlja osjetan kreativni korak naprijed, od osjetno dotjeranijeg vizualnog stila do suptilnog dramaturškog nijansiranja priče.
Naslov filma potječe od obveze koju glavni protagonist, detektiv Jerry Black (Jack Nicholson), preuzima na dan svoga umirovljenja, zaklinjući se majci ubijene 7-godišnje djevojčice – “na spas vlastite duše” – da će pronaći ubojicu. U službenoj istrazi Jerryjevi kolege brzo riješe slučaj, međutim, Jerry nije uvjeren da je otkriven pravi krivac. Nastavljajući vlastitu istragu, dolazi do naznaka kako je počinitelj serijski ubojica koji je dosad djelovao u razmacima od više godina, no ti su razmaci sve kraći. Procjenjujući mjesto gdje bi manijak mogao izabrati sljedeću žrtvu, Jerry kupuje malu benzinsku crpku blizu jednog gradića te strpljivo počinje pripremati klopku za ubojicu.
Kroz labavi žanrovski okvir trilera o potrazi za ubojicom Penn izlaže melankoličnu, a u konačnici i gorko ironičnu studiju ljudske opsesije. Jedna od glavnih vrlina filma Pennovo je diskretno povećavanje emotivnog naboja priče, pogotovo u smirenosti s kojom uvodi i izlaže ključni podzaplet s konobaricom Lori (Robin Wright Penn) i njezinom kćerkicom, koja potpuno odgovara tipu djevojčica koje manijak odabire kao svoje žrtve. Penn vrlo sugestivno dočarava Jerryjevo zbližavanje s mnogo mlađom ženom i njezinim djetetom, što daje dodatno tragičnu dimenziju njegovoj odluci da, radi ispunjavanja svoje zakletve, koristi djevojčicu kao mamac i stavi je u pogibeljnu situaciju.
Ni u prijašnjim Pennovim filmovima nije bila sporna njegova vještina u radu s glumcima, no “Zakletva” je u tom pogledu još impresivnija, od doista bogate Nicholsonove interpretacije do vrlo efektnih epizodnih nastupa imena poput Helen Mirren, Sama Sheparda ili Mickeyja Rourkea. Među vrlinama filma svakako valja istaknuti fotografiju velikog britanskog snimatelja Chrisa Mengesa te nenametljivu glazbu Hansa Zimmera i Klausa Badelta.
Film nije bez mana: uvodni dio u načelu je malo odviše usporen, no ozbiljniji prigovori odnose se na Pennovo povremeno pribjegavanje manipulativnim žanrovskim rješenjima, poput scene “nestanka” Lorine kćerkice u lunaparku, te na pomalo nezgrapno režiranu završnicu. Zbog tih propusta “Zakletva” nije vrhunsko ostvarenje, no svakako zavrjeđuje pozornost te daje nadu da se od Penna mogu očekivati i istinski značajna autorska dostignuća.

Američki odmetnici
Issa

Producentsko poduzeće “Morgan Creek” potkraj osamdesetih postiglo je jedan od svojih prvih velikih uspjeha s vesternom “Mladi revolveraši”, novom verzijom legende o Billyju Kidu. Kako u posljednje vrijeme nisu imali komercijalnih uspjeha, u “Morgan Creeku” su se očito ponadali da će s istom formulom reinterpretacije neke legende Divljeg zapada – u ovom slučaju Jesseja Jamesa – na sličan način privući mladu publiku, međutim, “Američki odmetnici” nisu ispunili taj cilj. Glumački ansambl novog filma neusporedivo je manje atraktivan od ekipe iz “Mladih revolveraša”, no još je pogubnije što su priča i razina redateljske izvedbe na nivou neambicioznih tv vesterna od prije dvadesetak godina, pa je cjelina praktički negledljiva. (I. S.)

Galipolje
VTI

Prva visokobudžetna australska produkcija (producenti su Rupert Murdoch i Robert Stigwood) imala je protuengleski naboj karakterističan za ključna ostvarenja te kinematografije na prijelazu sedamdesetih u osamdesete (“Prijestupnik Morant” i dr.), no unatoč tome upravo su je Englezi obožavali, nalazeći u njoj davidleanovski narativni zamah i vizualni prosede, tada odsutan iz otočkih filmova. Izuzme li se već otrcano korištenje Albinonijeva “Adagia” i razmjerno suhoparna završnica, “Galipolje” svjedoči o redateljskom majstorstvu tek afirmiranog Petera Weira te otkriva fascinantan glumački potencijal još mladog Mela Gibsona. Film na DVD-u izgleda solidno, a u dodacima je samo kraći intervju s Weirom. (N. P.)

Naslov:
RADI PRAVOG RAZLOGA STARI
POLICAJAC SVE ČINI KRIVO

Podnaslov:
Treći redateljski projekt Seana Penna, snimljen prema romanu Friedricha Durrenmatta, slojevit je portret ljudske opsesije, s izvrsnim Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi

Potpis:

ZAKLETVA
(UCD)

The Pledge
am. triler-drama, 2000.
R: Sean Penn
GL: Jack Nicholson, Robin Wright Penn, Aaron Eckhart, Sam Shepard, Vanessa Redgrave, Benicio del Toro

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Američki odmetnici
Issa

American Outlaws, am. vestern, 2001.
R: Les Mayfield GL: Colin Farrell, Scott Caan, Ali Larter, Gabriel Macht, Timothy Dalton, Kathy Bates

FILM: nula točkica
DVD: ništa

Nevidljivi krug
VTI

The Invisible Circus, am. drama, 2000.
R: Adam Brooks GL: Cameron Diaz, Jordana Brewster, Christopher Eccleston, Blythe Danner, Patrick Bergin

FILM: jedna točkica
DVD: ništa

Završni rez
UCD

Današnja reputacija Judea Lawa, njegove supruge Sadie Frost i odličnog britanskog karakternoga glumca Raya Winstonea (“Nil by Mouth”, “Sexy Beast”) možda nekog ponuka na gledanje ove niskobudžetne drame snimljene prije pet godina, u doba dok ta imena nisu bila osobito zvučna. Priča počinje na karminama za preminuloga glumca na kojima se okupljaju njegovi najbliži prijatelji: pokojnikova supruga stavlja u videorekorder kasetu i prisutni s užasom shvaćaju da ih je dotični čitavo vrijeme potajno snimao – i to u najneugodnijim trenucima. Dok pokušava biti katalog ljudskih slabosti i opačina, “Završni rez” i nije nezanimljiv film, no autorima Dominicu Ancianu i Rayu Burdisu (koji i sami dočaravaju dva prilično odvratna lika) manjka discipline nužne za takvu vrstu ostvarenja, a razočaranje je i to što završnica prilično naivno skreće prema trileru. Samo za poklonike bizarnosti! (N. P.)

Final Cut, brit. drama, 1998.
R: Dominic Anciano i Ray Burdis GL: Jude Law, Sadie Frost, Ray Winstone, Holly Davidson

FILM: jedna točkica
DVD: ništa

U vremenu leptira
Continental Film

Od istinite priče o sestrama Mirabal, koje su prije četiri desetljeća stradale kao žrtve Trujillova diktatorskog režima u Dominikanskoj Republici, mogao se napraviti i puno bolji film od ove banalne tv produkcije, čija je najveća mana iznimno suhoparan scenarij Davida i Judy Klass. Mariano Barroso sredinom prošlog desetljeća slovio je kao jedan od zanimljivijih novih španjolskih filmaša (“Moj dragi brat”, “Ekstaza”), no u ovom je projektu očito bio samo plaćenik, sa zadatkom da što više forsira karizmu Salme Hayek, ujedno i izvršne producentice. Uzgred, revolucionara koji osvjesti glavnu junakinju glumi latino-zvijezda Marc Anthony, a ne baš dojmljivu glazbu skladao je kultni Van Dyke Parks. (N. P.)

In the Time of the Butterflies, am. polit. tv drama, 2001.
R: Mariano Barroso GL: Salma Hayek, Edward James Olmos

FILM: jedna točkica
DVD: ništa

Jednom u životu
Discovery

Laurence Fishburne sam je režirao i odigrao jednu od glavnih uloga u niskobudžetnoj krimi drami snimljenoj prema njegovu vlastitom kazališnom komadu. Teatarski predložak prepoznatljiv je u središnjem dijelu filma, u kojem se trojica likova u zatvorenom prostoru nabacuju replikama, no u prvoj trećini i završnici Fishburne je razmjerno solidno “otvorio” radnju, birajući ekspresivno ofucane ambijente i zanimljive, ne baš poznate glumačke face, ostvarujući vrstu realizma kojom uglavnom imponiraju nezavisne produkcije. Nesumnjivo, riječ je o ego tripu na koji nije nasjela ni američka publika (zarada u tamošnjim kinima bila je bijednih 50 tisuća dolara), međutim, na videu smo vidjeli i puno gorih filmova. (N. P.)

Once in the Life, am. krim. drama, 2000.
R: Laurence Fishburne GL: Laurence Fishburne, Eamonn Walker, Annabella Sciorra

FILM: jedna točkica
DVD: ništa

Pootie Tang
VTI

Pootie Tang, am. parodija, 2001.
R: Louis C. K. GL: Lance Crouther, Jennifer Coolidge, Wanda Sykes

FILM: jedna točkica
DVD: jedna točkica

Galipolje
VTI

Gallipoli, austral. rat. drama, 1981.
R: Peter Weir GL: Mark Lee, Mel Gibson, Bill Hunter

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika