14.09.2011. / 13:00

Autor: Hina

Istraživanje: Smijeh povećava toleranciju na bol

Grleni smijeh ublažava bol zahvaljujući tome što tada tijelo otpušta enzime endorfine koji izazivaju blagi osjećaj euforije i djeluju kao prirodni analgetici, piše u britanskoj studiji objavljenoj u srijedu.

Smijeh povećava toleranciju na bolSmijeh povećava toleranciju na bolGrleni smijeh ublažava bol zahvaljujući tome što tada tijelo otpušta enzime endorfine koji izazivaju blagi osjećaj euforije i djeluju kao prirodni analgetici, piše u britanskoj studiji objavljenoj u srijedu.

Znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu u su laboratoriju ispitivali reakciju na bol dobrovoljaca koji su gledali izvatke iz komičnih serija poput "Mr. Beana" i "Prijatelja" ili, kao kontrast, ozbiljne dokumentarne emisije o golfu i životinjama. Bol im je izazivala hladnoća iz posude za hlađenje vina ili podvez stegnut do granice podnošljivosti.

Drugi test proveden je na kazališnom festivalu u Edinburghu nad dobrovoljcima koji su gledali komediju ili dramsko djelo. Odmah nakon predstave, kako bi vidjeli smanjuje li smijeh osjećaj boli, pozvani su da se naslone na zid skvrčenih koljena kao da sjede na nevidljivom stolcu.

Četvrt sata grlenog smijeha dovoljno je da se tolerancija na bol poveća za oko 10 posto, utvrđeno je u ispitivanju. Suprotno, gledanje "dosadnih" emisija ili drama nema nikakav učinak protiv boli.

Znanstvenici su također utvrdili da kikotanje ili smijuljenje isto tako nema nikakav učinak protiv boli. U tome je uspješan jedino grleni smijeh.

Vezane vijesti

Provjereno: smijeh produžuje život za 7 godina

Provjereno: smijeh produžuje život za 7 godina

Teorija da optimistične osobe žive duže napokon je dobila i službenu potvrdu. Jedno takvo istraživanje proveli su znanstvenici sa Sveučilišta Wayne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika