15.09.2011. / 00:10

Autor: Deutsche Welle

Kćeri ustanka - ženski otpor u Jemenu

U Jemenu je položaj žena izuzetno težak. No već mjesecima hrabre Jemenke prosvjeduju protiv vladajućeg političkog sistema. I vjeruju da će ga uspjeti svrgnuti.

ArhivaArhivaU konzervativnom Jemenu žene su građani drugog reda. Većina ih je prisiljena na brak te često zlostavljana, a na sudu njihov iskaz nema vrijednost iskaza jednog muškarca. No upravo su one izašle na ulice svog glavnog grada i pobunile se protiv predsjednika Alija Abdullaha Saleha. Odjevene u obične traperice ili pak s crnim velom preko glave odlučile su se izboriti za svoja prava.

„Trg promjene" - tako su protivnici vladajućeg režima prozvali mjesto trenutnih protesta ispred sveučilišta u Sani, glavnom jemenskom gradu. Više od sedam mjeseci ova lokacija je puna šarenih šatora, zastava te prosvjednih materijala. Među prosvjednicima mnogo je žena. Čak i na jugu zemlje, u gradu Taizu, drugom po veličini u Jemenu, hrabre aktivistice ustale su protiv jemenskog predsjednika.

"Žene spavaju na ulicama, tisuće njih se okupilo, obavile su se crnim velom i prosvjeduju", kaže Amal Bascha, predsjednica organizacije za ljudska prava "Sisters Arab Forum" koja smatra da žene u njezinoj domovini imaju mnogo razloga za nezadovoljstvo. "Stopa nepismenosti je ogromna. Nepismeno je 70 do 80 posto stanovništva. Ni u jednoj drugoj zemlji ne umire toliki broj žena prilikom porođaja, nigdje toliki broj mladih djevojaka nije prisiljen na brak. Žene su te koje najviše pate zbog tradicionalnog sistema u Jemenu", žali se Basha.

Hrabre i odlučne

Žena prosvjednica ima mnogo, no jedna se u posljednjih nekoliko mjeseci iznimno istaknula. Riječ je o Tawakul Karman, 32-ogodišnjoj majci troje djece. Ova aktivistica suosnivačica je nevladine organizacije "Slobodni ženski novinari" te se već godinama bori za slobodu mišljenja i ljudska prava. Svoj cilj može postići samo u slobodnoj državi, državi bez predsjednika Saleha.

"Izvest ćemo njega i njegove ljude pred sud. Optužit ćemo ih za korupciju, budući da na savjesti imaju toliki broj prosvjednika. Jedno je jasno: Ali Abdullah Saleh više se nikad neće vratiti na vlast", poručila je Karman na jednom od lipanjskih prosvjeda.

Hrabre žene poput Karman ipak su iznimka u konzervativnom Jemenu. No brojne promatrače nije iznenadio izlazak jemenskih žena na ulice. "I prije no što su se pridružile prosvjedima ove žene bile su društveno angažirane. Već dugo su prisutne u javnosti tako da su njihovi prosvjedi potpuno razumljivi", objašnjava Dina El-Mamoun, članica organizacije za ljudska prava Amnesty International. Jemenskim društvom vladaju muškarci, no najutjecajnije nevladine organizacije u velikim gradovima vode žene. Vladajuća garnitura već dugo ignorira žene, ali njihova moć stalno jača, žene postaju sve snažnije.

"Shvatile smo princip funkcioniranja režima. Žene se smatraju slabijim bićima. A mi koristimo upravo naše slabosti i progovaramo o problemima koje muškarci izbjegavaju", kaže Bascha.

Od ženskih organizacija očekuje se da se bave temama kao što su kontracepcija, odgoj djece i zdravlje. No u stvarnosti aktivistice posvećuju mnogo pozornosti takozvanim tabu temama. Bore se protiv nasilja i zalažu se za podizanje dobne granice za brak.

11 žena u prijelaznom vijeću

Aktivistice su 2006. osnovale Watan-koaliciju koja podržava žene koje se kandidiraju na parlamentarnim izborima. Do sada je samo jednoj uspjelo ući u parlament, no ova koalicija je i dalje aktivna. Trenutno se brine za prosvjednike, pribavlja im hranu i po potrebi medicinsku pomoć. No još uvijek nije potpuno jasno koja će biti uloga žene u politici. "Oporba se još nije izjasnila o svojim planovima o poboljšanju položaja žena. Ne znamo kakve će političke institucije nastati i kakav će stav zauzeti o temi ženskih prava", rekla je Dina El Mamoun.

U kolovozu je oporba izabrala prijelazno vijeće. Od ukupno 143 člana, samo su 11 žene. "Žene se probijaju u društvu u kojem glavnu riječ vode muškarci, društvu koje teško može zamisliti ženu u politici. Ovo što se danas događa, činjenica da su žene u prijelaznom vijeću i na prosvjedima, pokazatelj je jedne pozitivne promjene", smatra Fouad As-Salahi, sociolog sa sveučilišta u Sani. Žene koje se sad nalaze na "Trgu promjene" pripremile su se na jednu dugotrajnu borbu, borbu protiv konzervativnih vrijednosti u jemenskom društvu.

Autor: Julia Hahn/ Lea Talijančić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Tri lokalna zapovjednika Al Kaide ubijena u Jemenu

Tri lokalna zapovjednika Al Kaide ubijena u Jemenu

Tri lokalna zapovjednika Al Kaide ubijena su u subotu navečer u zračnom napadu na jemensku pokrajinu Bajda, približno 210 km jugoistočno od Sane,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 15.09.11. 01:51

a mogle su si nabit wc školjke na glavu pa prosvjedovati


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika