15.09.2011. / 10:12

Autor: Nacional.hr

USKOK u akciji

Inflacija na tržištu optužnica

Nakon optužnice protiv HDZ-a kao pravne osobe, potom druge optužnice protiv Ive Sanadera za Inu, uslijediti će navodno još nekoliko optužnica

Pixsell (arhiva)Pixsell (arhiva)Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK bi ovih dana mogao podnijeti optužnicu zbog uzimanja 10 milijuna eura mita za prepuštanje Ine mađarskome MOL-u, piše Večernji list, pozivajući se na izvor blizak USKOK-u. Isti izvor tvrdi kako će nakon optužnice protiv HDZ-a kao pravne osobe, potom druge optužnice protiv Ive Sanadera za Inu, uslijediti još nekoliko optužnica.

Podsjetimo, USKOK sumnja da su u nezakonitostima koje su mađarskom MOL-u trebale omogućiti preuzimanje upravljačkih prava u INI, uz bivšeg premijera, sudjelovali bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec te direktor MOL-a Zsolt Hernadi, čije je ispitivanje Hrvatska zatražila putem međunarodne pravne pomoći.

O odnosima INE i MOL-a Sanader je u listopadu prošle godine, više od šest mjeseci prije pokretanja istrage, govorio i pred Saborskim istražnim povjerenstvom osnovanim zbog utvrđivanja činjenica o privatizaciji hrvatske naftne kompanije. Ističući da je sve radio za boljitak Hrvatske svojim je bivšim kolegama poručio da "tko pod drugim jamu kopa, sam pada u nju".

Umiješanost u aferu ranije je odbacio i Polančec koji je na tvrdnje da je ostale članove vlade doveo u zabludu odgovorio da su svi znali o čemu se radi, što je pred saborskim povjerenstvom kazao i Sanader.

"Nije bilo nikakvih isplata niti dogovora o plaćanju niti s jednim od aktera i donosioca odluka na hrvatskoj političkoj sceni. Ni izravno, niti neizravno, niti prije niti nakon stvaranja Dioničarskog ugovora. MOL snažno odbacuje sve navode i optužbe po tom pitanju. Poduzet ćemo stroge pravne mjere protiv svih koji šire takve navode i optužbe", priopćio je MOL nakon što je u hrvatskim medijima objavljeno kako je čelni čovjek kompanije Sanaderu dao mito. Mađari su od početka bili poprilično rezervirani po pitanju utvrđivanju odgovornosti predsjednika njihove naftne kompanije, pa je teško predvidjeti hoće li za Hernadijem biti raspisana međunarodna tjeralica ili će mu se suditi u odsutnosti.

Ulogu u aferi imao je i Robert Ježić koji je navodno otvarao račune preko kojih se uplaćivalo mito. No, olakotna okolnost za njega mogla biti činjenica što je, zahvaljujući njegovu svjedočenju, utvrđen glavni dio ove korupcijske afere. Naime, nakon što su ministri izglasali potpisivanje ugovora Vlade i MOL-a, o odnosima dvaju najvećih dioničara, Hernadi i Sanader potpisali su ugovor o savjetodavnim uslugama. USKOK je utvrdio kako je upravo preko toga ugovora, koji je uslijedio nakon što je MOL dobio Inu u ruke, MOL isplatio Sanaderu 10 milijuna eura mita.

Zbog sumnji da je u više korupcijskih afera zlouporabio položaj i ovlasti, udružio se zbog počinjenja kaznenih djela te primao mito Sanader je u remetinečkom zatvoru već mjesec i pol dana, od kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj. Do sada je iznio obranu u slučaju "Fimi media" i istrazi o navodnom uzimanju provizije od Hypo banke. Osim što je odbacio sve optužbe Sanader nije želio odgovarati na pitanja tužitelja pa se očekuje da će tako postupiti i danas.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika