15.09.2011. / 16:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Predizborno balansiranje bez rebalansa

Činjenicu da će ovo biti prva u posljednjih deset godina bez rebalansa premijeraka Jadranka Kosor ocjenjuje tim važnijom s obzirom da je ovo izborna godina

Martina Dalić i Jadranka Kosor; foto: Pixsell (arhiva)Martina Dalić i Jadranka Kosor; foto: Pixsell (arhiva)Ukupni prihodi proračuna u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 51,3 milijarde kuna, ukupni rashodi 59,9 milijuna kuna, a kretanja pokazuju da će se proračun do kraja godine izvršiti kako je planirano i da će ovo biti prva godina u posljednjih desetak u kojoj neće biti rebalansa proračuna, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade.

Rashodi se izvršavaju u dinamici nešto nižoj od plana, a ovo potvrđuje da će se proračun izvršavati kao što je planirano i omogućiti da ovo bude prva godina u posljednjih desetak u kojoj neće biti rebalansa ni potrebe za mijenjanjem plana proračuna, istaknula je ministrica financija Martina Dalić na sjednici Vlade s koje je Saboru upućeno izvješće o izvršenju državnog proračuna u prvom polugodištu ove godine.

Činjenicu da će ovo biti prva u posljednjih deset godina bez rebalansa premijeraka Jadranka Kosor ocjenjuje tim važnijom s obzirom da je ovo izborna godina.

Podsjetila je pritom i kako su rashodi proračuna zamrznuti na prošlogodišnjoj razini te na donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Ministrica Dalić navela je kako su u prvom polugodištu ove godine rashodi proračuna ostvareni u iznosu od 51,3 milijarde kuna, što je 1,4 posto manje nego u isto vrijeme lani.

No, napominje kako pri usporedbi s prošlom godinom treba imati na umu da je ukinut krizni porez, da je lani bio prisutan i jedokratan učinak naplate duga Ine, a primjenjivale su se i više stope poreza na dohodak.

Prikupljanjem prihoda u prvoj polovici godine u najvećoj je mjeri nadoknađen dio tog zaostatka, a trendovi u prihodima signaliziraju i potvrđuju zbivanje procesa gospodarskog oporavka, kazala je Dalić.

Dodaje kako su, unatoč sniženju poreznih stopa, prihodi od poreza na dohodak u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lani veći za 5,4 posto, od PDV-a za 1,8 posto, a od poreza na dobit za 15,5 posto.

Ministrica financija posebno ističe kako je prihod od doprinosa otprilike jednak kao i u prvih šest mjeseci prošle godine. To na jedan financijski jasan način signalizira i trendove u zapošljavanju i potvrđuje oporavak zapošljavanja i porast broja zaposlenih koji pratimo još od veljače, kazala je.

Ukupni rashodi proračuna u prvom su polugodištu iznosili 59,9 milijardi kuna, što je 49 posto plana za ovu godinu.

Sveukupan rezultat prihoda i rashoda je manjak proračuna u prvih šest mjeseci od 8,7 milijardi kuna, kazala je Dalić dodajući da je u najvećoj mjeri to posljedica pitanja nadoknade ukinutih poreza te činjenice da je prva polovica godine sezonski niži i slabiji dio godine na prihodovnoj strani.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 16.09.11. 06:40

Na čemu si to čestitaju da mi je znati ???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika