15.09.2011. / 17:30

Autor: Nacional.hr

Uspostavljamo autonomiju u Srbiji

"Naša orijentacija je kvalitativno ostvarenje autonomije", rekao je Zukorlić

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeGlavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer ef. Zukorlić, u razgovoru za Dnevni Avaz tvrdi kako je došao kraj diskriminaciji Bošnjaka u Srbiji i kako je Sandžak na dobrom putu ostvarenja autonomije. Zukorlić koji obnaša i dužnost glavnog tajnika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) u Srbiji rekao je kako autonomija najvjerojatnije neće biti službeno proglašena, kako ona već postoji ili će postojati u budućnosti.

Ponovnom uspostavom Narodnog vijeća Sandžaka prošlog vikenda na Drugom svebošnjačkom saboru muftija kaže kako je učinjen 'najznačajniji iskorak kojim građani Sandžaka dobivaju svoje najviše predstavničko tijelo koje će štititi njihov interes u zemlji i inozemstvu'. Sugovornik nastavlja kako Narodno vijeće neće više slati poruke, zahtjeve i odluke u Beograd već Bošnjacima i međunarodnoj javnosti.

"Sandžak je iscrpio sve mogućnosti i pokušaje usmjerene prema Beogradu kako bi se stanje promijenilo. Autonomija Sandžaka trebala bi biti ostvarena u našoj svijesti i kapacitetom organiziranja. Mogu se očekivati daljnji koraci uspostavljanja tijela Narodnog vijeća. Naša orijentacija je kvalitativno ostvarenje autonomije Zašto? Jer naši resursi, nažalost, nisu država Srbija. Ona se u slučaju Bošnjaka odnosi neprijateljski", rekao je Zukorlić.

"Sudeći prema retorici, atmosfera se zagrijava. Najprije su reakcije bile blage, pa iz dana u dan sve oštrije. Dakako, imamo iskustva iz BiH, Kosova i drugih područja gdje je Beograd kirurški pokušavao rješavati slične probleme Zato ponovo pozivamo međunarodnu zajednicu da pošalje međunarodne promatrače u Sandžak", prokomentirao je reakciju i postupke vodećih dužnosnika Srbije i nevladinih organizacija čelni čovjek Islamske zajednice u Srbiji.

"To će biti naš posljednji potez ako sve naše poruke ne urode plodom i ako i dalje Beograd bude tvrdoglav u diskriminaciji prema Bošnjacima i Sandžaku općenito. Dakle, ako se bude nasilnički i nepravedno ponašao prema Sandžaku", kratak je bio muftija o mogućim prijetnjama građanskim neposluhom i demonstracijama.

"Donesena je odluka o otvaranju predstavništava Sandžaka u Bruxellesu, Washingtonu, Istanbulu i Sarajevu. To je nešto što će se vrlo brzo odvijati, a pripreme su već počele. To nije u sukobu sa zakonima Srbije, jer slična predstavništva ima i Vojvodina", dotaknuo se Zukorlić i budućih aktivnosti Sandžaka u svijetu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 15.09.11. 19:08

Nece to ici bez rata.Srbi su svojatali djelove Hrvatske i zato su je napali,a kamoli nece zbog Sandzaka.Bre Srbin sve silom resava.


registracija
9/10/10

diferencijal, 15.09.11. 20:25

To treba pomesti, ali svejedno najvažnije je spojti RS i Srbiju onda će biti lako sve :)


registracija
19/3/10

srarac, 15.09.11. 20:56

Kao što rekoh prije 20 godina, ostati će samo beogradski pašaluk. Sami su to pokrenuli


registracija
5/2/11

Engel, 15.09.11. 23:01

muslimani koriste sva sredstva da bi se na sve moguce nacine sirili i osvajali europu.ne radi se samo o srbiji,oni to rade svuda gdje im se ukaze prilika. sve se to financira iz saudijske arabije i drugih islamistickih centara,a cilj je islamizacija europe.mislim da se to nece dobro zavrsiti za europu,a pogotovo za muslimane u europi.muslimani koriste sva sredstva da bi se na sve moguce nacine sirili i osvajali europu.ne radi se samo o srbiji,oni to rade svuda gdje im se ukaze prilika. sve se to financira iz saudijske arabije i drugih islamistickih centara,a cilj je islamizacija europe.mislim da se to nece dobro zavrsiti za europu,a pogotovo za muslimane u europi.


registracija
21/4/11

spBN, 15.09.11. 23:28

Ovaj bosnijanski politicar juri okolo dok se ne saplete o neki kamen.


registracija
8/7/09

bankar, 16.09.11. 02:34

štititi interes klečanja po tepihu i njušenja susjedovih čarapa


registracija
4/6/11

VladSerbia, 16.09.11. 05:34

@Dugoprugas
Rata nece biti jer se nista nece dogoditi. Interesantno da se toliko ljudi na ovom forumu pretvara da se nista nije promenilo od pada Milosevica i smrti Tudjmana, a jeste mnogo toga. Ovaj covek ima vrlo ekstremne stavove i to svi znaju. Zar niste primetili da ne govori sta to on zapravo zahteva? Tvrdi da su Bosnjaci u Srbiji diskriminisani, a uopste ne govori o cemu se konkretno radi i sta zapravo zeli. Jedan Bosnjak (Rasim Ljajic) je jedan pod najpopularnijih politicara u Srbiji i to sa jako dobrim razlogom. Emina Jahovic je Bosnjakinja i jedna od najpopularnijih pevacica u Srbiji (zovu je "nasa Penelope Kruz"). Ja stvarno ne razumem sta ovaj covek zeli, a da to podrazumeva ekstrmizam koji smo do sada videli. Nije se ni potrudio da se sretne sa nekim iz vlade Srbije da saopsti po kom osnovu on to smatra da su Bosnjaci diskriminisani, a u isto vreme se sukobljava sa pripadnicima sopstvenog naroda.


registracija
9/4/10

imela, 16.09.11. 08:18

...pa onda Vojvodina i na koncu
ce se odvojiti "Sr" od "bija"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika