16.09.2011. / 08:27

Autor: Hina , Nacional.hr

Početak kraja palestinskog trnovitog puta?

Palestinsko vodstvo pozvalo je svoj narod na "nenasilne prosvjede" koji će pratiti "povijesni korak" u UN-u, te na mobilizaciju Palestinaca u izbjegličkim logorima, u arapskim i svim drugim državama svijeta u kampanju nazvanu "Palestina 194". UN trenutačno ima 193 države članice

ArhivaArhivaPalestinci će idući tjedan u Ujedinjenim narodima zatražiti prijem suverene države Palestine u njezinim granicama iz 1967., s Jeruzalemom kao glavnim gradom što nisu uspjeli ostvariti desetljećima oružane borbe niti mirovnim pregovorima.

Palestinci redovito ponavljaju da je put pregovora prioritet za postizanje njihova cilja, no "prisiljeni" su povući potez u UN-u zbog jednogodišnjeg zastoja u mirovnim pregovorima s Izraelom.

Palestinsko vodstvo pozvalo je svoj narod na "nenasilne prosvjede" koji će pratiti "povijesni korak" u UN-u, te na mobilizaciju Palestinaca u izbjegličkim logorima, u arapskim i svim drugim državama svijeta u kampanju nazvanu "Palestina 194". UN trenutačno ima 193 države članice.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas (76), kao "legitimni predstavnik palestinskog naroda" kani osobno 20. rujna u New Yorku predati glavnome tajniku UN-a Ban Ki-moonu zahtjev za prijem države u njezinim granicama od 4. lipnja 1967., što obuhvaća Zapadnu obalu i Pojas Gaze, to jest 22 posto teritorija Palestine pod britanskim mandatom prema podjeli 1947.

Palestinskom planu protive se Sjedinjene Države i Izrael.

Uprava američkog predsjednika Baracka Obame je 2011. Palestincima pružila nadu za ulazak u UN, a zatim najavila da će staviti veto na njihov zahtjev pri Vijeću sigurnosti za punopravno članstvo.

Druga opcija za Palestince je zatražiti glasovanje u Općoj skupštini UN-a čime bi palestinsko izaslanstvo postalo država nečlanica po uzoru na Vatikan.

Za tu im je formulu potrebno priznanje 127 država članica od 194, što znači gotovo dvije trećine. Time bi Palestinci postali članovi svih agencija UN-a i međunarodnih sporazuma i njihov bi status bio bolji na političkoj i diplomatskoj razini.

Među sporazumima su i Rimski sporazum, kojim je utemeljen Međunarodni kazneni sud (ICC) te 4. Ženevska konvencija o zaštiti civila. Stoga bi akcija pri UN-u i ti dokumenti Palestincima trebali otvoriti sva vrata, rekao je jedan palestinski čelnik pod uvjetom da ostaje neimenovan.

Međunarodna krizna skupina ističe da svrha akcije nije u tolikoj mjeri brz povratak pregovorima već veća međunarodna upletenost i raspolaganje novim (mirnim) sredstvima protiv Izraela.

A Izrael, promatrač inicijative, poziva Palestince da se vrate pregovorima i pokušava ograničiti štetu. Prema riječima dužnosnika iz ministarstva vanjskih poslova, Izrael pokušava "postići moralnu većinu koja bi uključila velik broj demokratskih zapadnih zemalja bez kojih bi palestinski zahtjev izgubio legitimitet".

Izraelski šef diplomacije Avigdor Lieberman upozorava na "teške posljedice" palestinskog zahtjeva, dok se na terenu izraelska policija i vojska pripremaju za scenarij "treće intifade" (palestinske pobune).

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika