16.09.2011. / 08:35

Autor: Deutsche Welle

'Ako propadne euro propada i Europa'

U poljskom Wroclawu se sastaju ministri financija EU-a. Glavna tema je spašavanje nekih prezaduženih zemalja članica od bankrota i stabilizacija eura. Europa je u opasnosti, tvrdi poljski ministar financija Rostowski.

ArhivaArhivaUoči sastanka europskih ministara financija unutar njemačke savezne vlade je došlo do prijepora oko spašavanja Grčke. Savezni ministar gospodarstva Philipp Rösler smatra mogućim i državni bankrot Grčke i njezin izlazak iz euro-zone: „Da bismo stabilizirali euro ne smije biti zabrane razmišljanja. U to u krajnjem slučaju pripada i kontrolirana nesolventnost, ako i čim na raspolaganju budu stajali nužni instrumenti."

Savezna kancelarka Angela Merkel još uvijek ne želi čuti za bankrot Grčke. Smatra da on nije moguć prije 2013. godine, kad bi trebao biti uspostavljen trajni Fond za spašavanje članica euro-zone ESM. Merkel drži da je stabilan euro moguć samo ako se spriječe nekontrolirani procesi te da bi nekontrolirani bankrot Grčke imao dalekosežne posljedice i za druge zemlje. „Ako propadne euro propast će Europa", izjavila je Angela Merkel.

Nade da će Grčka ispuniti obećanja

Ministri financija će u Wroclawu razgovarati o reprogramiranju dugova, rezanju zaduženja i nesolventnosti. Oni se još nadaju da će Grčka provesti svoje planove štednje i reformi i nesolventnost barem odgoditi. Trenutno su u Ateni predstavnici Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnoga monetarnog fonda. Oni provjeravaju grčko računovodstvo. Tek ako oni daju zeleno svjetlo može biti isplaćena sljedeća rata iz fonda za spašavanje Grčke. Ako taj novac ne bude isplaćen, Grčka bi najkasnije u listopadu bila nesolventna. Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble nada se da će Grčka ispuniti obećanja. „Ne može biti popusta. To što smo dogovorili mora biti poštivano, inače ćemo izgubiti povjerenje", kaže Schäuble.

Ministri će razgovarati i o finskoj želji da se Grčkoj ubuduće daje pomoć samo uz materijalna jamstva. I u Slovačkoj, Austriji i Nizozemskoj zahtijevaju da Grčka na hipoteku stavi državne nekretnine i udjele u poduzećima. Neočekivano je najavljeno da će na sastanku europskih ministara financija sudjelovati i američki ministar financija Timothy Geithner. SAD strahuje da bi se dužnička kriza u Europi negativno mogla odraziti na svjetsku konjunkturu. Geithner savjetuje Europljanima da stvore još veći Fond za spašavanje prezaduženih. I on smatra da Europljani djeluju presporo.

Kina želi više investirati

Njemačka i druge velike članice EU-a imaju dovoljno novca i jako gospodarstvo da mogu pomoći prezaduženima, smatra Geithner. Ministri financija će raspravljati i o ponudi Kine da više novca investira u Europi i kupi više državnih obveznica. Grčki ministar financija Evangelos Venizelos je prije tri tjedna u SAD-u obećao da će njegova zemlja uz pomoć fonda za spašavanje svladati krizu. Da bi začepio rupu u proračunu od dvije milijarde eura ministar je prošlog vikenda smislio novi porez na nekretnine. Dosad je Grčka bila popustljiva i kod utjerivanja poreza, priznao je i sam grčki ministar financija Venizelos.

Na sastanku ministara financija će možda biti govora i o kadrovskim odlukama. Moguće je da predsjedatelj euro-zone, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker podnese ostavku. On je frustriran jer su savezna kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavili da srednjoročno žele za šefa euro-skupine sadašnjeg predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya.

Autor: Bernd Riegert / Anto Janković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 16.09.11. 08:46

Moj pokojni otac mi je govorio možda ćeš doživjet
kada će kinezi mirnim putem osvojiti svjet,izgleda da bi mogo.Hrvati bi mogli po kozna koji put uskoro debelo nasjesti ali nadam se da će nova vlada vditi računa o tome.Evropa će uskoro tražiti nove članove a najpoželjnija bi bila kina nema veze što je u aziji.


registracija
3/6/11

skaraica, 16.09.11. 09:01

Neka propadne.Vrijeme je.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 16.09.11. 12:05

Čekaj da stigne Jaca sa svojim lopovima ! Još vi ne znate kako izgleda propast! Ima da trula Europa ode u tri pičke materine, i ona i svi mi skupa !


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 16.09.11. 12:17

Nikakve koristi ni vajde od EU.


registracija
17/12/10

zmaj, 16.09.11. 12:43

...što Merkelica ustvari ne bi htjela jer je i ona aktivna sudionica Bilderberg grupe pa bi propastom Eura imali manju kontrolu nad Europom, zato bi trebali progurati onaj fond od kriminalca Soroša pa izjest do kraja ovo malo ljudi što nije izjedeno!! NE U €U!!! NE!!!!!


registracija
15/5/09

Fidelito, 16.09.11. 12:43

Za nas ima neke vajde. Da nema EU kao takve i naše želje da (valda) pristupimo, još uvijek bi slušali onoga-čije-se-ime-ne-spominje o tome kako nema krize, nije njega smijenila njegova partija i borba protiv korupcije, nego je odluka donesena u EU. Za nas to je bio veliki korak naprijed. To je za nas direktna trenutna korist, jer je očito da sami u proteklih 20 godina nismo bili u stanju ustrojiti poštenu vlast koja bi radila u korist građana. Možda na poticaj izvan HR ustrojimo neku pošteniju vlast, jer je očito da mafijaše ne prihvaćaju.


registracija
17/12/10

zmaj, 16.09.11. 13:28

Fidelito, onaj čije se ime ne spominje je krao od 1. minute, on i njegovi su napravili više od pola ovoga duga od 40 mlrd. kn, sve su to znali Merkelica i ekipa, nego su puštali da nas pokopaju što više, a njemu su obećavali mjesto profesora na američkom faksu, sve su oni znali, pa se ne bih čudio da za par godina, jer ove pare NIKAD nećemo vratiti, toga je valjda svak svjestan, privatiziramo Plitvice i kompletnu vodu koju imamo, malo je nedavno falilo...


registracija
17/12/10

zmaj, 16.09.11. 13:43

Pazi ovo... ahahahahaha... nisam pročitao bio uopće da Timothy Geithner strahuje od dužničke krize... pa majko mila, i još se to uredno prenese, pa majmune jedan dolar ti je valuta iz prošlosti, pokopana, čak i u Americi je negdje više ne primaju, proguglajte ako ne vjerujete, samo su vijesti sve filtrirane pa je teško pročitai išta! Nedavno je bio sastanak Rusije, Kine, Japana i zemalja OPEC-a, ali bez Amerike... što li to govori??? Govori samo jedno: Da je $ mrtav, u svakom pogledu, i da će se početi trgovati naftom u drugoj valuti, što će za Amere završiti BANKROTOM NAJŽEŠĆIM u povijesti, Inflacijom kao u Jugi 91., neredima, svi će se međusobno poubijati... samo gledajte... usput jedan onako dosta zanimljiv link-----------
www.usdebtclock.org,------------ ponavljam, Američki ministar financ. Timothy Geithner strahuje od dužničke krize u Eurozoni... i uredno se prenese vijest... hahahahahahhhhh grohotom se nasmijah!


registracija
9/3/10

nostradurus, 18.09.11. 22:38

Euro je od osnutka bio osuđen na propast.
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika