16.09.2011. / 12:05

Autor: Deutsche Welle

Danska skrenula ulijevo

Pobjeda socijaldemokrata u Danskoj znači ne samo odlazak s vlasti konzervativne stranke sadašnjeg premijera Rasmussena, već i prvi dolazak jedne žene na čelo Danske u povijesti uopće

WikipediaWikipediaKada je prije šest godina stala na čelo danske Socijaldemokratske stranke, Helle Thorning-Schmidt bila je prva žena kojoj je to uspijelo. Pobjedom na parlamentarnim izborima, ona će sada postati i prva žena premijer u povijesti Danske uopće. „Uspjeli smo! Danas smo otvorili nove stranice naše povijesti!", izjavila je Thoring-Schmidt nakon što je postalo jasno da je razdoblje Liberalne stranke dosadašnjeg premijera Rasmussena, okončano. Koalicija lijevog centra na izborima je naime osvojila 92 od sveukupno 179 mjesta u parlamentu, dok su stranke desnog centra dobile svega 87 mjesta.

Iako su socijaldemokrati najveći pobjednici na ovim izborima, ipak se međutim mora reći da su ovoga puta postigli najslabiji rezultat na izborima u posljednjih deset godina. Rezultat od 24,9 je za 0,6 posto niži od rezultata izbora 2007. godine kada su izgubili od koalicije stranaka desnog centra koju je tada predvodio sadašnji šef NATO saveza Anders Fogh Rasmussen. Stranka desnih liberala koju je predvodio dosadašnji premijer Lars Loekke Rasmussen, postigla je ponovno najbolje rezultate, pa će s 26,7 posto glasova ostati najjača stranka u danskom parlamentu. Gubitak na izborima stranke desnog centra mogu prvenstveno „zahvaliti" velikom gubitku glasova konzervativne stranke.

Kako se procjenjuje, danski politički krajobraz će se nakon ovih izbora promijeniti a buduća premijerka je već najavila da će ukinuti jedan od najspornijih populističkih poteza dosadašnje vlade, ponovno uvođenje graničnih prijelaza i djelomično ukinute šengenske prakse. Konzervativni dnevnik "Jyllands Posten" zaključio je da je vrijeme desnih populista u Danskoj okončano. Razlog u tomu "Jyllands Posten" vidi u suradnji dosadašnje konzervativne vlade s desno ekstremnom Danskom narodnom strankom" koja i stoji iza najspornijih odluka dosadašnje vlade, između ostalog i strožih kontrola na granici. "Građanski krugovi u su jedinstveni u ocjeni da je suradnja vlade s Danskom narodnom strankom uništila političku kulturu u Danskoj", zaključuje konzervativni dnevnik.

Autor: Željka Telišman (agencije)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Slovacima prvi bodovi, Česi jedva s Norvežanima

Slovacima prvi bodovi, Česi jedva s Norvežanima

Prve bodove na svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu kojem su zajednički domaćini Finska i Švedska u 3. su kolu osvojili Slovaci pobjedom protiv… Više

Komentari

registracija
12/11/10

grover, 16.09.11. 14:31

Ništa dok ne dođu komunisti


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika