Objavljeno u Nacionalu br. 350, 2002-07-30

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD

Videorecenzija 'LJUBAV KAO SUDBINA'
'Ljubav' je puna melodrame, ali ima i dobrih strana

Drugi redateljski rad američkog scenarista Dona Roosa neusporedivo je konvencionalnije djelo od njegova provokativnog prvijenca, niskobudžetne komedije 'Suprotno od seksa'

"Ljubav kao sudbina", s Benom Affleckom i Gwyneth Paltrow u glavnim ulogama"Ljubav kao sudbina", s Benom Affleckom i Gwyneth Paltrow u glavnim ulogamaAmerički scenarist Don Roos prije četiri godine ostvario je zapažen redateljski prvijenac s provokativnom komedijom “Suprotno od seksa”, koja je duhom pomalo podsjećala na filmove Pedra Almodovara. Poslije velikih pohvala kritike te, s obzirom na skromnu produkciju, solidnog odjeka tog filma u kinima, Roos je došao u poziciju da može birati projekte s mnogo većim budžetima te prestižnim zvijezdama. Naposljetku je prihvatio ponudu studija “Miramax” te s budžetom od 35 milijuna dolara režirao vlastiti scenarij “Ljubav kao sudbina”, s Benom Affleckom i Gwyneth Paltrow u glavnim ulogama. Film je u američkim kinima ostvario tek korektan rezultat od otprilike 36 milijuna dolara (“Miramaxova” očekivanja zasigurno su bila bitno veća), a recenzije su uglavnom bile mlake, tako da se Roosov prvi iskorak u srednjostrujaške vode nije pokazao osobito dobrim izborom.
“Ljubav kao sudbina” u svakom je pogledu oprečno ostvarenje od Roosova prvog filma. Dok je “Suprotno od seksa” bio obilježen jetkom satirom i ironijom, ovaj film potpuno je “straight” melodrama, vjerojatno dobrim dijelom nadahnuta hollywoodskim filmovima pedesetih godina prošlog stoljeća. Ben Affleck glumi Buddyja Amarala, uspješnog marketinškog stručnjaka koji, stjecajem okolnosti, prepusti svoje mjesto u avionu iz Chicaga za Los Angeles piscu Gregu (Tony Goldwyn), kojeg je upoznao tijekom dugog čekanja prouzročenog sniježnom olujom. Taj se avion sruši, pa Buddy upada u tešku krizu savjesti, propije se te završi na klinici za odvikavanje od alkohola.
Po izlasku iz klinike odlučuje stupiti u kontakt s udovicom nesretnog pisca, Abby (Gwyneth Paltrow). Između njih dvoje polako se razvija ljubav, ali Buddy ne nalazi hrabrosti da priopći Abby kako je Gregu prepustio svoje mjesto u avionu, što će njoj donijeti dodatno razočaranje kad poslije nekog vremena ipak dozna istinu, ali od druge osobe.
“Ljubav kao sudbina” na prvi je pogled laka meta za kritiziranje: dramska konstrukcija gotovo je u svakom pogledu izvještačena, pogotovo u završnoj trećini, u kojoj je Roos čak uspio uključiti i scenu u sudnici. Ipak, zasebne scene često su prilično dojmljive, jer Roosovi su dijalozi dosta životni, pa kroz dobru suradnju s glumcima on uspijeva podariti zbivanjima štih autentične osjećajnosti. Autoru treba priznati i korektan osjećaj za mjeru: zaokruživši zaplet u jedva nešto više od sat i pol postigao je da se, i unatoč spomenutoj izvještačenosti, cjelina rijetko doima zamornom, što nije tako često kad je riječ o suvremenim hollywoodskim filmovima sličnih sadržaja.
Sve u svemu, “Ljubav kao sudbina” podnošljiv je film, no Roosu bi vjerojatno bilo bolje da u svom sljedećem redateljskom izletu bude bliži duhu svoga prvijenca.

Velika laž
Blitz

Komedija veterana Francisa Vebera bila je, uz “Amelie” i “Vučje bratstvo”, najveći prošlogodišnji hit francuske kinematografije na međunarodnoj sceni. Po običaju, Veber je osmislio zgodnu polaznu dosjetku: povučeni računovođa Francois (Daniel Auteuil) dozna da će biti otpušten, pa uz pomoć svoga novog susjeda uvjeri kolege s posla da je prikriveni homoseksualac. Šef tvrtke tada povlači otkaz, ne želeći se izlagati mogućoj tužbi zbog seksualne diskriminacije, a Francoisovi kolege zaintrigirani su “tajnovitošću” čovjeka kojeg su dotad smatrali nezanimljivim. Veberova zafrkancija s licemjerjem društvene klime “političke korektnosti” sadrži mahom predvidljive situacije i gegove, ali zahvaljujući vrhunskom glumačkom ansamblu film je neosporno zabavan i pitak.
Uz vrlo dobru sliku i zvuk, DVD nudi zanimljiv jednosatni dokumentarac o Veberovu stvaralaštvu. (I. S.)

Le placard, franc. komedija, 2001.
R: Francis Veber GL: Daniel Auteuil, Gerard Depardieu, Thierry Lhermitte, Michele Laroque, Michel Aumont

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

Nevidljivi krug
VTI

Ekranizacija zapaženog romana Jennifer Egan u SAD-u je prošla neprimjetno i unatoč nastupu Cameron Diaz u jednoj od glavnih uloga, pa se u nas, kao i u mnogim drugim zemljama, pojavljuje samo na videu. Priča, smještena u 1976., prati senzibilnu 18-godišnjakinju (Brewster) koja putuje Europom kako bi doznala više o tragičnoj sudbini svoje starije sestre (Diaz) – poginule šest godina prije u Portugalu – a u traganju za istinom pomaže joj sestrin tadašnji dečko (Eccleston) koji postupno otkriva da zna više nego što je dotad pokazivao. Ispreplitanje sadašnjosti priče, gdje se odvija sazrijevanje mlađe sestre, s prošlošću u kojoj se kroz sudbinu starije oslikava propast šezdesetosmaških ideala, nije bilo skladno ni u romanu: međutim, dok djelo Jennifer Egan funkcionira zbog fino portretiranih likova, u površnoj adaptaciji redatelja i scenarista Brooksa ništa nije uvjerljivo, pa je film često na rubu negledljivog. (I. S.)

The Invisible Circus, am. drama, 2000.
R: Adam Brooks GL: Jordana Brewster, Christopher Eccleston, Cameron Diaz, Blythe Danner, Patrick Bergin

FILM: jedna točkica
DVD: ništa

Završni rez
UCD

Današnja reputacija Judea Lawa, njegove supruge Sadie Frost i odličnog britanskog karakternoga glumca Raya Winstonea (“Nil by Mouth”, “Sexy Beast”) možda nekog ponuka na gledanje ove niskobudžetne drame snimljene prije pet godina, u doba dok ta imena nisu bila osobito zvučna. Priča počinje na karminama za preminuloga glumca na kojima se okupljaju njegovi najbliži prijatelji: pokojnikova supruga stavlja u videorekorder kasetu i prisutni s užasom ustanovljuju da ih je dotični čitavo vrijeme potajno snimao – i to u najneugodnijim trenucima. Dok pokušava biti katalog ljudskih slabosti i opačina, “Završni rez” i nije nezanimljiv film, no autorima Dominicu Ancianu i Rayu Burdisu (koji i sami dočaravaju dva prilično odvratna lika) manjka discipline nužne za takvu vrstu ostvarenja, a razočaranje je i što završnica prilično naivno skreće prema trileru. Samo za poklonike bizarnosti! (N. P.)

Final Cut, brit. drama, 1998.
R: Dominic Anciano i Ray Burdis GL: Jude Law, Sadie Frost, Ray Winstone, Holly Davidson

FILM: jedna točkica
DVD: ništa

Blizina
VTI

Rob Lowe mogao bi imati velikih problema u karijeri ako se posvadi s producentima “Zapadnog krila” i napusti jedini uspješan angažman koji ga je zadnjih godina održavao među prestižnijim hollywoodskim imenima. Jedina su mu alternativa B i C produkcije poput “Blizine”, skromnog trilera o posrnulom odvjetniku (u zatvoru je zato što je u pijanstvu skrivio smrt ljubavnice) u sukobu s neobičnom tajnom organizacijom koja od obitelji žrtava prima naloge za likvidaciju onih koji su unesrećili njihove bližnje. Režija Scotta Ziehla puno je bolja nego u slabašnom fantastičnom hororu “Zemlja protiv pauka”, ali nedostatno dobra da se gledatelji ovog filma ipak ne osjete prevarenima. Vrlo rutinsko DVD izdanje nudi samo film. (N. P.)

Proximity, am. akc. triler, 2001.
R: Scott Ziehl GL: Rob Lowe

FILM: jedna točkica
DVD: dvije točkice

Ljubav i seks
Blitz

Posve u skladu s neinventivnim naslovom, niskobudžetni se film “Ljubav i seks” na vrlo predvidljiv način bavi temom nalaženja i prepoznavanja prave ljubavi. Protagonisti priče su atraktivna novinarka (Famke Janssen) i ne baš naočit, ali šarmantan slikar (Jon Favreau) koji počinju ozbiljnu vezu; nakon što prođe prva zaljubljenost on odluči raskinuti, ali ga pogodi kad ona prva nađe novog stalnog partnera. Središnji je problem filma u premalo razigranom scenariju redateljice Valerie Breiman, u kojem je donekle životan samo odnos glavnih protagonista, dok su svi ostali likovi svedeni na tezične karikature. Ipak, dobri nastupi Favreaua i Famke Janssen te kratko trajanje (jedva 80 minuta) zalog su gledljivosti cjeline. (I. S.)

Love & Sex, am. ljub. humor. drama, 2000.
R: Valerie Breiman GL: Famke Janssen, Jon Favreau, Noah Emmerich

FILM: dvije točkice
DVD: ništa

Princ otkriva Ameriku
VTI

Hit-komedija Johna Landisa i danas je jedan od najblistavijih dosega u karijeri Eddieja Murphyja. Početka koji se odvija u bajkovitoj Zamundi ne bi se postidio ni pokojni majstor ironičnog humora Ernst Lubitsch, a ni zaplet u New Yorku, gdje se glavni junak zapošljava u prevarantskoj varijanti McDonald’sa nije ništa manje duhovit. U manjim ulogama nastupaju kasnije crnačke zvijezde Samuel L. Jackson i Eriq La Salle, a Murphy je u prizoru u brijačnici prvi put našao prostora za svoju omiljenu igru prerušavanja.
Na disku je samo film: slika je, na sreću, izvrsna, a zvuk bogat i bučan, s ponekim surround-efektom. Šteta je što nema dodataka, jer bi ga inače valjalo nabaviti za kućnu kolekciju. (N. P.)

Coming to America, am. komedija, 1988.
R: John Landis GL: Eddie Murphy, Arsenio Hall

FILM: četiri točkice
DVD: dvije točkice

Nacija izvanzemaljaca
Continental Film

Efektan scenarij Rocknea O’Bannona glavni je adut nekad prilično zapaženog filma o Los Angelesu bliske budućnosti (u pitanju je 1991. godina!), preplavljenom izvanzemaljcima Novodošljacima, koje ljudska rasa tretira na način nekad rezerviran samo za crnce, Meksikance i Indijance. Odlična međuigra Jamesa Caana i maskiranog Mandyja Patinkina (izgled izvanzemaljaca kreirao je Stan Winston) te socijalni naboj priče “pokrivaju” pomalo tromu režiju Grahama Bakera, koja je glavni razlog da film nije više zasjenio kasniju istoimenu seriju i četiri cjelovečernja tv filma.
Disk vrijedi preporučiti zbog vrlo dobre slike, a vrlo dobro je prezentiran i peterokanalni zvuk. U dodacima je 7-minutni featurette te kraći kolaž prizora sa snimanja. (N. P.)

Alien Nation, am. SF triler, 1988.
R: Graham Baker GL: James Caan, Mandy Patinkin, Terence Stamp

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika