16.09.2011. / 12:16

Autor: Hina

Kako je pobjegao osumnjičenik za pokušaj ubojstva Dubrovnika?

'Kada ja hoću izići iz zemlje, ne znam kako bih izišao a da me nitko ne legitimira, uvijek me pitaju 'gdje ste krenuli', a Vučurevića ne pitaju 'gdje ste krenuli' '', kazao je Vekarić

ArhivaArhivaZamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je u petak kako ''treba vidjeti'' tko je odgovoran zato što je ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević uspio napustiti Srbiju, unatoč tome što mu je to bilo zabranjeno nakon što je pušten da se brani sa slobode.

Vekarić je, u izjavi novinarima pred početak regionalne konferencije o suđenjima za ratne zločine u Beogradu, kazao kako je odluka o Vučureviću upravo trebala biti donesena te da treba vidjeti tko je zaista odgovoran za to što je Vučurević ''tako odšetao iz zemlje''.

'Kada ja hoću izići iz zemlje, ne znam kako bih izišao a da me nitko ne legitimira, uvijek me pitaju 'gdje ste krenuli', a Vučurevića ne pitaju 'gdje ste krenuli' '', kazao je Vekarić.

Govoreći o procesu izručenja Vučurevića, koji je bio u tijeku, on je podsjetio kako su srbijanski pravosudni organi donijeli odluku da su ispunjeni uvjeti o izručenju i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, dodavši kako je to sada druga tema.

Ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću u ponedjeljak je, nakon što je tijekom vikenda iz Srbije prebjegao u Trebinje, određen pritvor zbog nepoštivanja obveze javljanja sudu u Beogradu dva puta tjedno.

Iz beogradskog višeg suda u nedjelju je, nakon Vučurevićeva bijega u Trebinje, objavljeno kako je taj sud odobrio Vučurevićevo izručenje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Njemu je 17. lipnja ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja Srbije, u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenjem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vučurević je uhićen 4. travnja na graničnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenjem.

I Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Vučurević ima državljanstvo BiH, a 2008. podnio je srbijanskom konzulatu u BiH zahtjev za srbijansko državljanstvo, ali ga nije dobio.

Po optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina kada je bio gradonačelnik Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika