16.09.2011. / 14:41

Autor: Ivanka Rade

ZG NEWS & NACIONAL.HR:

Humanitarka: Sedam godina borbe s tumorom na mozgu

Šesteročlana obitelj Đurđević nema novca za lijekove i pomagala

U šesteročlanoj obitelji Đurđević iz sela Jagodnjak u Baranji 13-godišnja djevojčica Jovana već se sedam godina bori s tumorom na malom mozgu. "Prvi simptomi bolesti bili su mučnine i povraćanja, a prava dijagnoza - tumor na mozgu - uspostavljena je nakon što je iznenada pala u sedmodnevnu komu. Biopsija tumora nije se mogla napraviti zato što je bio smješten na nezgodnom mjestu", ispričao je otac djevojčice Vidoja Đurđević.
Jovana je počela dobivati kemoterapije, a takvo liječenje zajedno sa zračenjem u Institutu za tumore trajalo je pola godine. Djevojčica je cijelo to vrijeme provela u bolnici.

"U jednom trenutku liječnici su je pustili da tri tjedna bude na kućnoj njezi, bili smo sretni zbog toga, ali bila je nepokretna i nije mogla pričati. Opet je mjesec dana provela na liječenju u Zagrebu i, hvala bogu, stanice tumora su napokon uništene. Ipak, Jovana i danas osjeća posljedice bolesti - kreće se uz pomoć hodalice i invalidskih kolica", rekao je otac Vidoja. Zdravstveno stanje djevojčice nedavno se opet pogoršalo - operirala je slijepo crijevo i dobila bakteriju u plućima, zbog čega je na dječjoj pedijatriji u Osijeku ležala gotovo mjesec dana. Zbog teškog stanja prebačena je u zagrebačku bolnicu Srebrnjak gdje je provela još 19 dana. Opasna bakterija danas je uklonjena, ali zbog mrlja na plućnom krilom i dalje prima terapiju.

Sva djeca u obitelji Đurđević idu u školu - Jovana po posebnom programu pohađa osmi razred, Dragana ide u srednju školu, a Nebojša i Nikolina u osnovnu. Majka obitelji Dalija Đurđević nije zaposlena, već je dobila status njegovateljice. Otac je također nezaposlen, ali putem Zavoda za zapošljavanje pokušava pronaći posao. "Osim sezonskih poslova, ništa drugo ne uspijevam naći, imam puno godina radnog staža i želim raditi. Najveći financijski problem su nam česti odlasci u Zagreb, gdje moramo ići na liječenja i kontrole. Smještaj u Zagrebu ne moramo plaćati jer nam ga omogućuje udruga Moje dijete i na tome smo neizmjerno zahvalni", ispričao je Đurđević.

Jovani su najpotrebnija pomagala, za koja ova skromna obitelj nema novca. Među njima su i ortopedski bicikl koji stoji oko 6000 kuna te strunjače za vježbanje. "Kako bi poboljšala motoriku, fizioterapeut svakoga dana dolazi vježbati s Jovanom, ali nemamo uvjete da to rade kako treba. Također, nemamo novca za posebne lijekove koji podižu imunitet, koji je kod Jovane znatno oštećen, jer doza za 30 dana košta 900 kuna. Molim vas pomozite nam da naša Jovana napokon bude bolje", rekao je Vidoja Đurđević.

Ako želite pomoći Jovani
Đurđević, novac možete
uplatiti na tekući račun:

Broj računa: Dalija Đurđević
2340009-3204600359,
Privredna banka (žiro-račun banke):
2340009-1000000013

Vezane vijesti

Humanitarka: Dirljivo pismo zabrinutog dječaka

Humanitarka: Dirljivo pismo zabrinutog dječaka

"Dobar dan! Ja sam Silvio Kramar iz Darde, sela nedaleko od Osijeka u Slavoniji i Baranji. Završio sam srednju školu za vozača kamiona, sve sam… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika