16.09.2011. / 15:09

Autor: Hina , Nacional.hr

O prodaji dionica Janafa i CO

Predizborna rasprodaja obiteljskog kisika

Posebna je, dodao je, strateška važnost Janafa, "nešto što treba čuvati kao oko u glavi", napominjući da je i Ina, kao glavna energetska kompanija, privatizirana kroz u Saboru raspravljen i donesen zakon

Foto: PixsellFoto: PixsellČelnici SDP-a i HNS-a Zoran Milanović i Radimir Čačić apelirali su danas na vladu da povuče odluku da prodajom dionica Janafa i Croatia osiguranja osigura novac za isplatu rate duga umirovljenicima, prozivajući Banske dvore da u privatizaciju tih dviju strateških državnih tvrtki ulaze nepromišljeno, štetno za državu i njezin proračun, a samo kako bi uoči izbora mogli reći da je ovo prva godina u zadnjih deset bez rebalansa državnog proračuna.

"Ovo što vlada smjera je samo jedan oblik krpanja proračunske rupe ili rupetine kako bi se moglo reći da prvi put u deset godina Hrvatska nema rebalansa proračuna. To je nečasno, to je pogrešno, ali što je najbitnije, to je štetno za Hrvatsku. Ovo je apel vladi, ako to uopće još ima smisla, apel HDZ-u, njegovoj predsjednici, ali i javnosti i medijima da to zaustavimo", poručio je Milanović u SDP-ovoj središnjici.

Ocijenio je kako je namjera vlade i HDZ-a, znajući da će se oporba toj odluci žestoko usprotiviti, konfrontirati umirovljenike i Kukuriku koaliciju, ističući da u ovogodišnjem proračunu uopće nije definirana rashodna stavka za povrat predzadnje rate umirovljeničkog duga.

"Dakle, s tim se mulja. Upozoravali smo više puta da je to financijski, računovodstveno, proračunski, način na koji se to ne radi, to je mutno. Sada vlada nekoliko mjeseci prije izbora objavljuje da će prodati praktički preko noći, bez ikakve javne rasprave, bez znanja ključnih ljudi u HDZ-u, da prodaje značajne postotke dviju velikih i značajnih kompanija", naglasio je Milanović.

Posebna je, dodao je, strateška važnost Janafa, "nešto što treba čuvati kao oko u glavi", napominjući da je i Ina, kao glavna energetska kompanija, privatizirana kroz u Saboru raspravljen i donesen zakon. "Nije slučajno donesen zakon o privatizaciji Ine, to je bila javna privatizacija, a ovo s Janafom je podrumska privatizacija", rekao je.

Vladu i HDZ te njihovu predsjednicu Jadranku Kosor pozvao je da se "okane opasnih poslova", pri čemu posebno misli na Janaf, upozoravajući da će, ostane li vlada pri svojoj odluci, državno vlasništvo u toj kompaniji pasti ispod 75 posto, što podrazumijeva i drukčija upravljačka prava.

"Janaf nije zlatna koka, Janaf je tigar. Ne dolazi u obzir da se na ovakav način prodaje, a znamo što se događa i kako se događa kada se prodaje na brzinu, kad kupci znaju da vam treba novac - odmah, prodaje se po nižoj cijeni, po nereguliranim uvjetima. Ne zna se tko će upravljati kada padnemo ispod 75 posto", poručio je Milanović.

I on i Čačić ističu da će buduća vlada, koju će, uvjereni su, sastaviti Kukuriku koalicija, nastaviti s povratom duga umirovljenicima. "Obveza buduće vlade je neupitna, nikakvog problema s povratom mi tu nemamo", rekao je Čačić.

Upitan raspolaže li informacijama tko će kupiti dionice Janafa, odgovorio je: "Da sam ja MOL, bio bih kupac". Istaknuo je da je Janaf ostao ključni instrument vlade za održavanje tržišne ravnoteže u "ovoj osjetljivoj situaciji s MOL-om", napominjući da su SDP i HNS ustali protiv privatizacije Ine kakvu je zamislio i proveo HDZ "i koja je danas na sudu", a koju je, tada kao potpredsjednica vlade i predsjednica Fonda hrvatskih branitelja, kazao je, potpisala premijerka Kosor.

"I tada bilo pitanje sumnjamo li u kriminal. Sasvim je svejedno u što sumnjamo. Takvi postupci otvaraju prostor za bitno oštećenje državnog proračuna, strateških interesa Hrvatske, dakle građana. Ovaj postupak je to isto", odgovorio je Čačić na upit smatra li da iza jučerašnje odluke vlade stoje i neke nezakonitosti.

"Upozoravamo, to se ne smije raditi. Svoditi Hrvatsku na male političke kupnje par dana prije izbora, pa što košta - košta budućnost Hrvatske, je apsolutno nedopustivo, s kriminalom ili bez", poručio je Čačić, također prozivajući vladu da, samo kako bi se pohvalila izostankom rebalansa, uništava temelje na kojima Hrvatska može i mora graditi stratešku energetsku politiku.

"To nije obiteljsko srebro, to je kisik", naglasio je Milanović, koji, na upit ima li nezakonitosti u odluci vlade, ističe kako ne želi vjerovati da bi se "u ovakvoj klimi kakva je danas u Hrvatskoj to netko usudio raditi", ponovivši da ta odluka vlade znači izravnu štetu za Hrvatske. "To je Janaf, to nije peradarska farma", dodao je.

Upitani koji važni energetski projekti dolaze u pitanje ako se odluka vlade ipak provede prije izbora, Milanović i Čačić su odgovorili kako u pitanje dolazi strateška kontrola, snaga hrvatske države, njezine pregovaračke pozicije te tržišna utakmica u potencijalnoj opskrbi energentima, a to je, kazao je Čačić, pretpostavka budućnosti ove zemlje.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 17.09.11. 13:05

apel vladi ako jos to ima smisla.....
ovu nasu vladu(tj.HDZ-e da su birali nasi najveci neprijatelji nebi takve izabrali koji su nas doveli do ovoga na cemu sad jesmo)treba jednostavno poslati u PM i metnuti im lisice na ruke....
dali ta banda uopce ima pojma sta je napravila svojim biracima-od nekad gordog naroda dovedose nas do slugana.....ali i dalje suza u oku i ruka na srcu kad se svira himna......kriminalci kakve svijet nije vidio


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika