17.09.2011. / 09:29

Autor: Hina , Nacional.hr

Cvitan

Kod nas ne curi

Cvitan ističe da su 'novinarima odmah napomenuli da, u skladu sa zakonskim odredbama, ne moraju odgovarati na pitanja vezana uz svoje pisanje. Oni su to pravo iskoristili. Poštujemo pravo javnosti i to je bitno za razvoj demokracije, ali moramo poštovati i sva ostala prava'

Dinko Cvitan; Pixsell (arhiva)Dinko Cvitan; Pixsell (arhiva)Odgovorno tvrdim da iz USKOK-a i DORH-a ne cure informacije, izjavio je prvi čovjek USKOK-a Dinko Cvitan Slobodnoj Dalmaciji: "Nakon donošenja naloga o provođenju istrage i nakon što su okrivljenici ispitani, pravo uvida u spis imaju okrivljenici i njihovi branitelji. Uvid u spis obuhvaća presnimavanje, preslikavanje i prepisivanje sadržaja spisa što okrivljenici i njihovi branitelji uredno koriste", rekao je, osvrćući se na sve češća sumnjičenja da je iskaz bivše HDZ-ove tajnice koja teško tereti vrh HDZ-a iscurio iz USKOK-a.

"U konkretnom slučaju, u kojemu je saslušana Pavošević, u spisu imamo 17 okrivljenika, koji su angažirali 24 branitelja. Svi su iskoristili pravo uvida, presnimavanja i preslikavanja spisa, dakle, ima ga 40-ak osoba. Imajući u vidu pravo okrivljenika i njihovih branitelja, neosnovane su informacije o curenju informacija iz Ureda. Svako objavljivanje šteti probicima postupka jer se može dogoditi da ljudi koje zovemo na razgovor prilagođavaju svoj iskaz onome što su pročitali u novinama što nas može sprječavati u utvrđivanju svih činjenica", istaknuo je Cvitan, upozoravajući kako 'nitko ne postavlja pitanje kako to da iz USKOK-a i DORH-a ne cure informacije u fazi postupka dok okrivljenik nema pravo uvida u spis'.

Podsjeća da su policiji i prije ovog slučaja, u povodu objavljivanja iskaza Mladena Barišića i Nevenke Jurak u dva slučaja poslali zahtjeve za kriminalističko istraživanje, ali nema rezultata.
USKOK je ovaj put na razgovor zvao i novinare. No, Cvitan ističe da su 'novinarima odmah napomenuli da, u skladu sa zakonskim odredbama, ne moraju odgovarati na pitanja vezana uz svoje pisanje. Oni su to pravo iskoristili. Poštujemo pravo javnosti i to je bitno za razvoj demokracije, ali moramo poštovati i sva ostala prava'.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 17.09.11. 11:54

Čedo Prodanović je neki dan izjavio: Nema odvjetnika, pardon advokata, koji bi odbio Sanadera!

Jeli moralno, pored masnih odvjetničkih tarifa, zarađivati i na preprodaji informacija, iskaza? I nije upitan interes javnosti za iste, upitna je svetost aureole kojom se kite, ti bivši državni tužitelji, bivšeg komunističkog režima!


registracija
3/6/11

skaraica, 17.09.11. 13:24

Možda kaplje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika