18.09.2011. / 09:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Novi pokušaj ubojstva autora Muhamedove karikature

Westergaard je trebao biti ubijen u Kući književnosti u Oslu, dodaje Dagbladet. Glasnogovornik norveške obavještajne službe PST-a nije mogao potvrditi uhićenje osumnjičenoga

ArhivaArhivaNorveška policija je uhitila osobu koja je pripremala napad na danskog karikaturista Kurta Westergaarda, autora najslavnije karikature proroka Muhameda, pisao je u subotu jedan norveški list.

Westergaard (76) je početkom tijekom tjedna rekao da je na traženje službi sigurnosti skratio boravak u Norveškoj gdje je trebao sudjelovati na prezentaciji knjige u Oslu. Dnevni list Dagbladet je izvijestio da je jedan tridesetogodišnji norveški državljanin u utorak uhićen jer je pripremao napad na karikaturista, koji je na meti islamista nakon objave sporne karikature.

Westergaard je trebao biti ubijen u Kući književnosti u Oslu, dodaje Dagbladet. Glasnogovornik norveške obavještajne službe PST-a nije mogao potvrditi uhićenje osumnjičenoga.

Westergaarda su već pokušali ubiti i primio je nekoliko prijetnji smrću nakon što je nacrtao Muhameda glave omotane turbanom u obliku bombe s upaljanim fitiljem što je 2005. objavio list Jyllands-Posten.

"Rečeno mi je da se odmah vratim kući, a službena verzija je bila da imam probleme sa srcem", rekao je na norveškom radiju NRK u utorak. Objasnio je da se radilo o odluci norveških i danskih obavještajnih službi.

Westergaarda neprestano prate čuvari, a u njegovoj ga je kući sjekirom 1. siječnja 2010. pokušao ubiti jedan mladi Somalac koji je osuđen na 10 godina zatvora.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 18.09.11. 13:03

Što je uvredljivo u Westergaardovom crtežu (Muhamedov turban sa bombama)? On samo ilustrira ono vjerovanje koje neki muslimanski fanatici doista i vjeruju, tj da bog traži bombe i "sveti rat" protiv protivnika muslimana i nagrađuje rajem svakoga tobožnjeg "mučenika" koji će se raznijeti bombom, kako bi raznio i nevine ljude, pa makar i umjerene muslimane. To je jasni dokaz koliko su jake iracionalne vjerske predrasude da fanatici ne mogu razumno PRIZNATI ni ono što sami vjeruju i rade. Westergaard se s pravom narugao tom glupom vjerovanju. A umjereni muslimani bi se trebali jače založiti da se ljudi zbog svojih osjećaja, UVJERENJA, karikatura... ne smiju ubijati, te širiti uvjerenje da ne postoji bilo čiji antromorfni bog koji bi se se mogao uvrijediti, ili se djetinjasto osvećivati preko fanatičnih budala. Trebali bi izbaciti iz Kur'ana dijelove tekstova koji bi mogli biti uporištem zatucancima - za takav ekstremizam. Nacrtana bomba ne može nikoga ubiti, a stvarna bomba fanatika ubija u ime boga i Proroka koji to tobože žele. Ne ulazimo u dotatne poticaje takvoga fanatizma od strane prevelike razlike bogatih i siromašnih u nepravedno raspodijeljenom bogatstvu prebogatog Sjevera i presiromašnog Juga. Riječ je o samo o vjerskim predrasudama koje su po prisilnim ili neurotičnim uvjerenjima iste u svim religijama, pa i u kršćanskima u kojima se u krvavoj povijesti se s guštom ubijalo "antikriste" u ime Krista, tj ubijalo muslimane, Indijance i druge, pa i vlastite kršćane, ako nisu bili na nečijoj dogmatskoj "liniji". Predstavnici muslimanske zajednice u Hrvatskoj jasno su se ogradili od eksremističkih muslimana. Svaka čast!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika