18.09.2011. / 12:21

Autor: Hina , Nacional.hr

Prijeti prava kriza između Turske i EU

Međunarodno priznata vlada grčkog dijela Cipra trebala bi u srpnju 2012. preuzeti dužnost predsjedatelja EU-a tijekom predstojećih šest mjeseci.

ArhivaArhivaZamjenik turskog premijera Besir Atalay izjavio je kako bi Turska, kandidatkinja za pristup EU-u, mogla zamrznuti svoje odnose s tom institucijom ukoliko se Cipru odobri mjesto njezina predsjedatelja u 2012., objavila je državna novinska agencija Anadolija.

"Ako mirovni pregovori na Cipru ne budu zaključeni, a EU omogući južnom Cipru obnašanje mjesta predsjedatelja tijekom 2012., nastat će prava kriza između Turske i EU-a", rekao je Atalay, nakon posjeta sjevernom Cipru.

"U tom slučaju zamrznut ćemo odnose s EU-om. Sada smo ovo objavili, a kao vlada odluku smo već donijeli", rekao je za Anatoliju Atalay.

Međunarodno priznata vlada grčkog dijela Cipra trebala bi u srpnju 2012. preuzeti dužnost predsjedatelja EU-a tijekom predstojećih šest mjeseci.

Od invazije Turske 1974. Cipar je podijeljen na međunarodno priznati grčki dio na jugu i na odcijepljeni turski dio na sjeveru, koji priznaje samo službena Ankara. Izjava turskog premijera dodatno pogoršava krizu u odnosima, zaoštrenu jučer, nakon što je Turska izvijestila da planove Cipra o početku istraživanja nalazišta nafte u Mediteranu smatra provokacijom te da će razmisliti o istraživanjima na moru, zajedno sa sjevernim Ciprom, ukoliko Republika Cipar nastavi s ovim planovima.

Turska smatra da rezerve nafte oko otoka ne pripadaju samo ciparskim Grcima već i ciparskim Turcima, a da su jednostrani planovi o eksploataciji provokacija, osobito uoči listopadskog roka za mirovno rješenje što ga je postavio UN, koji poziva sve strane da mirno riješe ovaj spor te ističu kako bi bilo kakva nalazišta plina mogla biti od koristi objema zajednicama, nakon što riješe međusobne razmirice.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika