Objavljeno u Nacionalu br. 351, 2002-08-05

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD

U 'Slavi' je suviše ironije a nedovoljno pravog šarma

Komedija belgijskog filmaša Dominiquea Derudderea nije bez šarma, ali prošle je godine ipak nezasluženo bila nominirana za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja

VIDEO-RECENZIJA: ‘SVE ZA SLAVU’

Film “Sve za slavu” belgijskog redatelja i scenarista Dominiquea Derudderea prošle je godine bio nominiran za Oscara za strani film. S obzirom na krug “teškaša” u kojem se našao – ostali kandidati bili su “Tigar i zmaj”, “Pasja ljubav”, “Okus drugih” te češki “Moramo si pomagati” – moglo se pretpostaviti kako je riječ o reprezentativnom djelu. Međutim, kao što je među prošlogodišnjim nominacijama za “glavnog” Oscara uljez bila “Čokolada”, tako se i “Sve za slavu” nije baš zasluženo našao u prestižnom društvu.
Deruddereov film uglavnom je simpatična, povremeno dosta duhovita, ali u cjelini ipak banalna i predvidiva satira društvene opsjednutosti stjecanjem slave, te televizijskog – senzacionalizma. Središnji lik je Jean (Josse De Pauw), radnik u tvornici boca koji je uvjeren da njegova punačka 17-godišnja kći Marva (Eva van der Gucht) posjeduje vrhunski pjevački talent. Jednoga dana, Jean ostaje bez posla, pošto tvornica ode u stečaj; stjecajem okolnosti, na prigradskoj cesti susretne tinejdžersku pop-zvijezdu Debbie (Thekla Reuten), te je impulzivno odluči oteti. Potom stupa u vezu s njezinim menadžerom (Viktor Low), te u zamjenu za njezino puštanje na slobodu traži od njega da pruži šansu jednoj nadarenoj mladoj pjevačici – Marvi…
Na omotnici kasete nalazi se citat iz recenzije kritičara “New York Timesa”, prema kojem je “Sve za slavu” komedija u stilu “Skidajte se do kraja”. Međutim, jedina prava poveznica između ta dva ostvarenja jest što središnji protagonisti potječu iz radničkog miljea. Dok su autori “Skidajte se do kraja” nastojali kreirati, da tako kažemo, “srednjestrujaške” likove i situacije, u Deruddereovu filmu ima dosta provokativnijeg sadržaja (oteta Debbie pristaje na seks s Jeanovim mladim suučesnikom čak i ako ostane vezana, Marva se nađe u krevetu s Debbienim menadžerom), a protagonisti su nerijetko predmet autorske karikature.
Redatelj je pokušao pronaći ravnotežu između satiričke žestine i želje da glavne likove ipak portretira s toplinom i ljubavlju, ali u tome je rijetko kada uspješan. Od trenutka kad se Jean prvi puta susretne s Debbienim menadžerom, zbivanja postaju sve manje uvjerljiva čak i u ovako ironičnom kontekstu, kulminirajući s vrlo problematičnom završnicom policijske opsade Jeanova skrovišta. Film ipak nije bez vrlina: to se ponajprije odnosi na ujednačeno dobre kreacije glumačkog ansambla na čelu s Deruddereovim omiljenim glumcem Josseom De Pauwom, te na nekoliko vrlo zabavnih scena vezanih uz Marvine nastupe. Nije, dakle, riječ o osobito važnom ostvarenju, ali mislim da nećete zažaliti ako ga odlučite pogledati.

SVE ZA SLAVU
(UCD)

Iedereen beroemd!/Everybody”s Famous
belg.-niz.-franc. komedija, 2000.
R: Dominique Deruddere
GL: Josse De Pauw, Eva van der Gucht, Werner de Smedt, Thekla Reuten, Viktor Low, Gert Portael

FILM: dvije točkice
DVD: ništa

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika