Objavljeno u Nacionalu br. 827, 2011-09-20

Autor: Erol Avdović

Palestinci pred vratima

Tajna taktika za upad na kartu svijeta

Da ostvari šezdesetogodišnji san i postane 194. zemlja članica Ujedinjenih naroda, Palestini je potrebna izravna potpora Sjedinjenih Američkih Država

Prema nekima, Palestina će dobiti status promatrača u UN-uPrema nekima, Palestina će dobiti status promatrača u UN-uPalestinci odbrojavaju sate kad će morati odlučiti kako će u UN-u realizirati 60-godišnji san i možda već ove jeseni postati 194. država članica te svjetske organizacije. Do samog početka 66. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku njihovi su predstavnici na East Riveru govorili ponajviše o neotuđivim pravima na vlastitu državu. No ostali su vojnički disciplinirani u namjerama da ne otkriju nikakvu taktičku varijantu koja bi pomogla onima koji ih žele opstruirati u UN-u.


Pitanje je hoće li Palestinci svoj zahtjev za primanje u UN podnijeti prvo Vijeću sigurnosti, kako to nalaže protokol, ili će znajući da ih tamo sigurno čeka najavljeni veto SAD-a, preskočiti taj petnaesteročlani "forum". Jer u Vijeću pravo na veto imaju još i Velika Britanija i Francuska i odlučni da priznaju palestinsku državu - Rusija i Kina. Pitanje je bilo i hoće li Palestinci sve prepustiti Općoj skupštini UN-a; tamo nijedna država nema pravo na veto. Na toj drugoj lokaciji moglo se lakše kalkulirati, kako bi svoj državni kapital, sastavljen od 126 zemalja koje su već priznale Palestinu, mogli samo verificirati na jednoj od ovojesenskih općih debata. No i ta opcija ima manjkavosti. Nitko ne može jamčiti da će sve zemlje koje su priznale Palestinu, otkad je ona 1988. proglasila neovisnost, doista glasovati za njihov prijam u UN.

Kad je nemoguće primijeniti aklamaciju, usvajanje rezolucije ili potvrdu članstva u UN-u "samo aplauzom", glasovanje u Općoj skupštini UN-a je tajno. No zato se ponegdje može i slagati, iako se nakon svega često dozna tko je za koga i zbog čega glasovao. Tako, prema mnogim diplomatskim navodima, Slovenija 2007. (vjerojatno) nije glasovala za izbor Hrvatske u VS iako su slovenski diplomati govorili "kako znate da nismo".
Diplomati tvrde da su često svjedoci "dezertera" među zemljama koje obećaju glas jednoj, a onda prebjegnu u tabor druge države za koju je vežu razni interesi. Palestina bi se mogla suočiti s tim problemom ako se odluči ili bude morala ići u Opću skupštinu UN-a po svoje članstvo.

Uoči ovih povijesnih događanja, jedan mi je crnogorski diplomat pričao da su Amerikanci diplomatima manjih zemalja nedavno opet govorili da više neće plaćati "UN-paradu", u kojoj se neke male zemlje članice "samo šepure", a onda glasuju kako im padne na pamet, izvan "globalnog konsensusa". Da bi na koncu račun u formi 25 posto troškova proračuna za UN svake godine za naplatu stigao u Washington. Crna Gora će, rekao mi je, vjerojatno ostati suzdržana tijekom glasovanja oko Palestine. Dodao je, da će to možda biti slučaj i s Makedonijom, ali i s Hrvatskom. Obje su zemlje pod snažnim utjecajem EU i SAD-a. Spomenuo je i BiH koja neće moći iskazati "islamsku solidarnost" s braćom Palestincima. Bosnu blokira entitet u političkom "vlasništvu" Milorada Dodika. A on, kažu, ima posebne veze s izraelskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom. Jedino će Srbi i Slovenci glasovati u korist primanja Palestine u UN.
Slovenci će glasovati za Palestince jer, kako je Nacional već pisao, Ljubljani će trebati arapski glasovi u listopadu kad će se u Općoj skupštini UN-a glasovati o tome tko će zamijeniti BiH u Vijeću sigurnosti kao predstavnika istočnoeuropske skupine zemalja u UN-u.
No možda će ih Palestina sve iznenaditi i ipak prvo podnijeti zahtjev Vijeću sigurnosti. Zapravo, postoji verzija prema kojoj Palestinci žele postidjeti Baracka Obamu, jer im je prošle godine, na 65. zasjedanju Opće skupštine gotovo obećao američku podršku oko primanja u UN. Palestinci znaju da bi odbijanje palestinskog zahtjeva Washingtonu donijelo novo "toksično zahlađenje" s islamskim svijetom.

"Ako dobijemo veto od Amerikanaca, to nije kraj svijeta", rekao mi je palestinski veleposlanik u njihovoj promatračkoj misiji u UN-u Riyad Mansour. Dodao je da postoji više opcija kako doći do članstva u UN-u, te zaključio da će oni uspješno u UN-u legalizirati svoje članstvo. Koliko uspješno vidjet će se u četvrtak 23. rujna kad se predsjednik Palestine Mahmoud Abbas popne za govornicu Opće skupštine UN-a.
Jedni misle da će se Palestinci zadovoljiti "vatikanskom opcijom" (Sveta Stolica ima promatrački status u UN-u). Drugi vjeruju da će oni u svemu imitirati Švicarsku koja je godinama uživala viši status promatrača u UN-u. Ima ih i koji misle da će Palestinci primijeniti čak "izraelsku formulu", prema kojoj je židovska država prvo (29. studenoga 1947.) u Općoj skupštini (rezolucjom br. 181) dobila podršku za svoj status, a zatim sljedeće godine (1948.) svoje članstvo u UN-u verificirala preko Vijeća sigurnosti.
Mnogi ove jeseni doista podržavaju Palestinu u UN-u, samo joj još treba izravna potpora SAD-a.

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika