Objavljeno u Nacionalu br. 827, 2011-09-20

Autor: Sandra Bartolović

Kukuriku duda varalica

Nisu povlaštene mirovine nego mirovine povlaštene

Kukuriku koalicija ne ukida povlaštene mirovine već im samo mijenja ime

PixsellPixsellS prošlotjednog predstavljanja predizbornog Plana 21 kukuriku koalicije u javnosti je najjače zazvonilo obećanje predsjednika HSU-a Silvana Hrelje kako će kada dođu na vlast ukinuti povlaštene dužnosničke mirovine, koje u prosjeku iznose oko devet tisuća kuna. No, Hrelja tada nije detaljnije objašnjavao, niti se u Planu 21, osim najave ukidanja, posebno eksplicira hoće li u mirovinu političari ići po općim propisima, kao i ostali građani, ili će ipak na opću mirovinu dobivati dodatnu naknadu razmjerno vremenu provedenom na državnoj dužnosti.

U pojašnjenju koje smo tražili od Hrelje kazao je kako je koalicija donijela političku odluku da se od idućeg mandata ukinu povlaštene političarske mirovine, ali da nisu razradili model. Da bi političari u mirovini i nadalje mogli uživati poseban status dao je naslutiti i šef opozicije Zoran Milanović u intervjuu Večernjem listu rekavši - "ako si dvije godine u Saboru, to ti ne može jamčiti punu saborsku mirovinu, isto vrijedi i za četiri godine, ali ako si 20 godina, o tome se već može razgovarati".

Političari u Hrvatskoj već su nagrađeni i povlašteni time što imaju najmanje tri puta veću plaću od prosječne u državi, pa bi time imali i bitno veću osnovicu za izračun mirovine kada bi se na njih odnosili opći propisi. Kukuriku koalicija očito ne kani političare izjednačiti sa svim građanima, nego će samo izmijeniti formu, a zadržati sadržaj, odnosno, i dalje posebno tretirati političare u njihovim mirovinskim pravima. Vjerojatno davanje bonusa na mirovinu političarima, ovisno o dužnosničkom stažu, znači da će kukuriku koalicija i dalje ostati pri kastinskom mirovinskom sustavu.

Vezane vijesti

Rasprodaja i u nacionalnim parkovima

Rasprodaja i u nacionalnim parkovima

U sklopu nove politike upravljanja nacionalnim parkovima i parkovima prirode potiho se priprema i nova privatizacija. Ministarstvo zaštite okoliša i… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 20.09.11. 09:30

Lazu li mazu li "kukuruku"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika