Objavljeno u Nacionalu br. 827, 2011-09-20

Autor: Ivan Pandžić

Jeftine zabave nakon Fimi medije

U novom sustavu ima i nekoliko kurioziteta. Premijerki se uvijek mora osigurati buket, ali kako navodi Hrvatske ceste u svom troškovniku, u njemu mogu biti isključivo ruže, a ni slučajno orhideje. Također, ne smije prelaziti cijenu od 300 kuna

PixsellPixsellHrvatske autoceste uspjele su desetorostruko smanjiti troškove svečanosti otvaranja raznih dionica i novih radova otkako im to više ne radi Fimi-medija. Preuzeli su praksu od svojih kolega iz Hrvatskih cesta koji nikada nisu bili spominjani u kontekstu afere u kojoj je preko tvrtke Nevenke Jurak iz državnih tvrtki, prema procjenama USKOK-a, izvučeno oko 80 milijuna kuna.

Obje tvrtke sada šalju troškovnike na adrese pet agencija koje se bave promidžbom i organizacijom svečanosti, a pobjeđuje ona koja ponudi najbolju cijenu. HAC je tako svako od triju otvaranja ovoga ljeta platio nešto niže od 50 tisuća kuna. Posao otvaranja dionica u Vrgorcu dobila je splitska tvrtka Sajam Split, dok je most preko Drave i dionicu od čvora Sredanci do granice s BiH dobio Štand expo. Cjenici Fimi-medije bili su enormno skuplji i novac se izvlačio na dva načina. Osim oko pet milijuna kuna koje je od 2007. do 2009. godine Fimi media dobila direktno za svečanosti otvaranja, dodatno su se naplaćivali i preko izvođača radova. Ti potonji cjenici, koji su iscurili u javnost, pokazivali su da je tvrtka Nevenke Jurak od Konstruktora, primjerice, naplatila 611.000 kuna otvaranje dionice Dugopolje-Šestanovac. Sve je onda Konstruktoru refundirao HAC.

Pojelo se pršuta za 156.000 kuna, prikazala je tada Jurak. Slično je bilo i s otvaranjem dionica po Slavoniji, kada je svečanost otvaranja naplaćena 461.000 kuna. Iako cijene jasno govore kako su se pljačkale državne tvrtke, a novac završavao u crnim fondovima HDZ-a i privatnim džepovima, i u novom sustavu su se pojavili problemi. Agencije od kojih se traži da dostave troškovnike, za to imaju veoma kratki rok, pa i u jednom slučaju kod Hrvatskih cesta su morale ponude dostaviti istoga dana, a obično je rok za ponude tek dva ili tri dana. To opet pobuđuje sumnju namještaju li se poslovi.

U HAC-u se pravdaju da je taj rok dovoljan da se ispuni troškovnik od 16 stavki za nekoga tko se bavi poslom. Dodatni razlog je što se premijerka toliko razletjela po raznim gradilištima da tvrtkama javi u zadnji tren kada ima slobodan termin, a bez nje se ništa ne smije otvoriti. U novom sustavu ima i nekoliko kurioziteta. Premijerki se uvijek mora osigurati buket, ali kako navode Hrvatske ceste u svom troškovniku, u njemu mogu biti isključivo ruže, a ni slučajno orhideje. Također, ne smije prelaziti cijenu od 300 kuna. Tepih mora biti plavi ili sivi. Ne daj Bože crveni.

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 20.09.11. 09:07

Ovako u bjelom kao Hrvatska Indira, žena spasa, a spasi nas Bože ako Boga znaš.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.09.11. 12:06

Možeš ti umotati tuku i u ružičasti celofan,opet će ostati tuka.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.09.11. 12:25

Zamislite sad višestruko manje troškove za gradnju tih istih cesta.Otprilike kao onda dok ih je gradio Čačić.
Pretvoreno ugrubo u novac,oko 1 000 000 000 €.
U njihovim džepovima.Samo od cesta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika