20.09.2011. / 09:55

Autor: Hina , Nacional.hr

Josipovićev raport iseljenicima

U Haagu su krivi ljudi

"Nisam siguran ni da su se s hrvatske strane tamo našli pravi ljudi”, kazao je predsjednik Josipović, razgovarajući s hrvatskim iseljenicima o generalima u Haagu

Pixsell (arhiva)Pixsell (arhiva)“Dobra je vijest što smo završili pregovore s Europskom unijom, ali završetkom pregovora nisu završene reforme u Hrvatskoj. Manje dobra vijest je što gospodarska situacija u Hrvatskoj nije dobra”, rekao je u ponedjeljak navečer po američkom vremenu hrvatski predsjednik Ivo Josipović hrvatskim iseljenicima iz New Yorka. Veliki broj Hrvata koji žive u New Yorku okupio se u prostorijama Stalne misije RH pri UN-u i s velikim su interesom poslušali predsjednika Josipovića koji je ukratko analizirao prilike u zemlji.

“Iako ima malih pomaka, Hrvatska nije izašla iz krize. Nije to međutim isključivo rezultat naših slabosti, već i globalne krize”, kazao je Josipović, istaknuvši da nije dovoljno napravljeno ni kada su strane investicije u pitanju. “Nisam zadovoljan stanjem u gospodarstvu, iako ima i dobrih primjera uspješnih tvrtki”.

Predsjednik je hrvatskim iseljenicima kazao da je pred izbore u Hrvatskoj retorika zaoštrena i “da se priče malo zaoštravaju, da se svi ljutimo, ja prigovaram, ali postoji veliki prostor za napredak i Hrvatska ima dobru perspektivu”. Predsjednik je najavio da će izbori biti najvjerojatnije 4. prosinca.

I dalje je, po riječima predsjednika Josipovića, ključna borba protiv korupcije, koja nema stranačke boje i treba je iskorijeniti. Važno je, istaknuo je Predsjednik srediti i odnose sa susjedima, jer ima i dalje ozbiljnih problema, od graničnih pitanja, nestalih osoba do podjele imovine bivše države.

Hrvatski iseljenici u razgovoru s Ivom Josipovićem u Stalnoj misiji RH pri Ujedinjenim narodima posebno su se interesirali kakvo je predsjednikovo mišljenje o radu međunarodnog suda u Haagu i presudama generalima Gotovini i Markaču.

“To je osjetljivo pitanje. U Domovinskom ratu nažalost bilo je zločina, ali je Hrvatska vodila pravedni, obrambeni rat. Osobno, kao pravnik, nisam zadovoljan rezultatima suđenja u Haagu i ne samo kada je riječ o hrvatskoj strani. Nisam siguran ni da su se s hrvatske strane tamo našli pravi ljudi”, kazao je predsjednik Josipović.

“Ali, mi moramo prihvatiti odluke suda, Hrvatska mora poštivati pravni sustav”.

Josipović je kazao da “griješe i domaći sudovi, ali i međunarodni”.

Na pitanje kako komentira najavljeno okupljanje Hrvata u Haagu u znak podrške generalima Gotovini i Markaču Josipović je kazao da to spada u slobodu izražavanja. “Osobno mislim da to neće koristiti generalima”.

Hrvatski iseljenici postavili su predsjedniku Josipoviću niz pitanja, a ponajviše ih je zanimalo kakvi su uvjeti studiranja u Hrvatskoj, rezultati turističke sezone, ulaganja u Zračnu luku Zagreb, te sudbina ministarstva za iseljeništvo. Na izravno pitanje može li Hrvatsku zadesiti sudbina Grčke Josipović je kazao da se poduzimaju reforme kako se to ne bi dogodilo. “Ali o socijalnoj pravdi bilo koja vlada koja će doći morat će voditi računa”. Kada je riječ o širokoj neimaštini Josipović je kazao da će osobno učiniti sve da do toga ne dođe.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 20.09.11. 10:58

JASNO je da su krivi .Glavni i odgovorni krivci su Milošević....a odmah za njim Tuđmanešina.


registracija
28/4/10

Zvonko, 20.09.11. 11:10

Nakon što je sastavljena Carlina lista, upitan je Račan i Granić: "Jeste sad zadovoljni"?

Carla je napokon mogla odahnuti, jer ovaj su put bili zadovoljni s imenima!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.09.11. 15:17

U Hagu su krivi ljudi,a u nas su na slobodi krivi ljudi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika