20.09.2011. / 10:12

Autor: Hina , Nacional.hr

Tajvan optužuje

'Obama popušta kineskom pritisku'

"Ovih godina, Kina sve snažnije i snažnije reagira na trgovinu oružjem između SAD-a i Tajvana a to je vašu zemlju učinilo opreznijom u prodaji oružja", rekao je Andrew Yang, zamjenik tajvanskog ministra obrane,

ArhivaArhivaTajvan je u ponedjeljak optužio Obaminu administraciju da je popustila pod pritiskom Kine u slučaju prodaje oružja Tajvanu i ponovio svoj zahtjev za kupnju novih zrakoplova F-16.

"Ovih godina, Kina sve snažnije i snažnije reagira na trgovinu oružjem između SAD-a i Tajvana a to je vašu zemlju učinilo opreznijom u prodaji oružja", rekao je Andrew Yang, zamjenik tajvanskog ministra obrane, na godišnjom forumu obrambene industrije SAD-a i Tajvana u Virdžiniji.

Obamina administracija neslužbeno je zastupnicima u petak rekla da će osuvremeniti postojećih 140 tajvanskih zrakoplova F-16 A/B no da neće prihvatiti zahtjev za prodaju najsuvremenijeg modela F-16 C/D, po Rupertu Hammond-Chambersu, predsjedniku američko-tajvanskog poslovnog savjeta.

Vijest o odluci o odbijanju zahtjeva za prodaju zrakoplova pokrenula je kritike u Kongresu SAD-a i drugdje da Obama popušta pritisku Pekinga unatoč toga što zakon SAD-a iz 1979. traži od Washingtona da osigura dovoljno oružja za samoobranu Tajvana.

Yang je na skupu rekao da Tajvan najžurnije od vojnih sredstava treba nove zrakoplove F-16 C/D i podmornice na dizel-električni pogon čemu se Peking ponajviše protivi u trgovini oružjem između SAD-a i Tajvana.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika