20.09.2011. / 14:34

Autor: Hina

Izraelska vlada: Neće biti palestinske države

Tajnik izraelske vlade Tzvi Hauser izjavio je u utorak da Palestinci nemaju većinu glasova u Vijeću sigurnosti UN-a za priznanje države.

Tzvi Hauser (Wikipedia)Tzvi Hauser (Wikipedia)Tajnik izraelske vlade Tzvi Hauser izjavio je u utorak da Palestinci nemaju većinu glasova u Vijeću sigurnosti UN-a za priznanje države.

"Država se osniva u Vijeću sigurnosti, a ne na Općoj skupštini UN-a, a Palestinci nemaju većinu u Vijeću sigurnosti pa tako neće biti palestinske države", izjavio je na ovaj bliski suradnik premijera Benjamina Netanyahua na izraelskom radju.

"Palestinci će promijeniti stajalište kad shvate da njihova jednostrana inicijativa ne vodi nikamo te da se kreću ravno prema mrtvoj točki", dodao je on.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je u ponedjeljak doputovao u New York, osobno je izvijestio glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o namjeri da mu u petak preda zahtjev za priznanjem palestinske države kako bi bio podnesen Vijeću sigurnosti.

Palestinska kriza potpuno je zasjenila ovotjedno zasjedanje Opće skupštine UN-a i izazvala nagle pregovore Kvarteta za Bliski istok, koji se cijeli vikend odvijaju iza zatvorenih vrata u New Yorku. Neimenovani američki dužnosnik rekao je Reutersu da su razgovori u ponedjeljak bili produktivni, ali nikakav konkretan rezultat nije isplivao u javnost.

Washington i Izrael smatraju da bi, ukoliko se UN izjasni za palestinsko članstvo u toj organizaciji, takav potez mogao naškoditi izgledima za uspjeh mirovnih pregovora. Vlade obiju država smatraju da se palestinska država može osnovati samo dogovorom između obiju strana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je odbacio nastojanja palestinskog predsjednika Abasa da zatraži priznanje palestinske države u UN-u. "Mir se može postići jedino izravnim pregovorima s Izraelom", stoji u Netanyahovu priopćenju u kojemu se Palestinska samouprava optužuje za neprekidno izbjegavanje pregovora s Izraelcima.

Netanyahu, međutim, nije ponudio nikakav ustupak o ključnim pitanjima zbog kojih se Palestinci ne žele vratiti za pregovarački stol. S njega su se povukli nakon što je Izrael odbio produljiti moratorij na gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Sjedinjene Države već su zaprijetile da će u krajnjem slučaju staviti veto na ishod glasovanja u Vijeću sigurnosti, ali diplomatski nastoje pridobiti da još šest zemalja (od 15 članica) glasa protiv palestinskog zahtjeva kako taj veto ne bi bio potreban. Proceduralne odluke, naime, Vijeće donosi s većinom od najmanje devet glasova.

Kasnija je opcija da Palestinci zatraže glasovanje u Općoj skupštini UN-a čime bi palestinsko izaslanstvo postalo država nečlanica poput Vatikana. Za tu im je formulu potrebno priznanje 127 država članica od 194. Time bi Palestinci postali članovi svih agencija UN-a i međunarodnih sporazuma i njihov bi status bio bolji na političkoj i diplomatskoj razini. Po ocjenama analitičara, Palestinci su vrlo blizu takvoj podršci.

Inače, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je kako će Hrvatska vidjeti na koji način će teći pregovori o priznavanju palestinske državnosti u UN-u i potom će se opredijeliti.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 21.09.11. 01:14

Ovaj je zaboravio da smo usli u 21 stoljece pa ce se njega I njegove okupatore uskoro moci prijaviti medjunarodnom sudu za ratne zlocine kojih su poprilicno pocinili nad golorukim Palestincima. Toga se oni najvise plase kada Palestinci ostvare drzavnost.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika