20.09.2011. / 15:03

Autor: Deutsche Welle

Tržište ne vjeruje Italiji: Agencije snizile kreditni rejting Rimu

Agencija za procjenu vrijednosnica, Standard & Poors spustila je procjenu kreditne vjerodostojnosti Italije s dosadašnje "A+" na još samo "A". To je već dovelo do novog pada vrijednosti i zajedničke europske valute.

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiDok je agencija za procjenu ulaganja Moody's prošlog petka još samo prijetila kako će spustiti ocjenu Italije ako mjere štednje u Rimu ne pokažu rezultate, najznačajnija agencija takve vrste, Standard & Poors investitorima više ne želi savjetovati da bez okolišanja ulažu u Italiju. Vlada premijera Berlusconija je doduše prošlog tjedna usvojila paket mjera štednje volumena većeg od 54 milijarde eura, ali dugovi koje je Rim nagomilao su upravo zastrašujući: državno zaduženje je oko 120% BDP-a Italije i time je među najvećima u čitavoj Europskoj uniji.

Tržište ne vjeruje Rimu

Američka agencija za procjenu, u izvješću objavljenom kasno ovog ponedjeljka, ne vjeruje da će usvojene mjere štednje Rima biti dovoljne da se gospodarstvo vrati na pravi put pa tako procjenjuje i da stopa gospodarskog rasta Italije, umjesto procijenjenih 1,3%, do 2014. neće biti veća od 0,7%. Ekonomski stručnjaci agencije za procjenu ne vjeruju niti da je vlada trenutnog premijera Berlusconija uistinu sposobna provesti sve te mjere - čak i da to stvarno želi. Direktor S&P, David Beers otvoreno govori kako je Italija, neodlučnim odgovorom na najnoviji pritisak tržišta, ostavila "dojam trajne političke nesigurnosti u ophođenju s gospodarskim izazovima."

Utoliko S&P ne misli da će se financije Italije popraviti, nego procjenjuje da će i trend biti - negativan. Formalno, i ocjena A, slično kao i A+ znači kako su ulozi "sigurni ako se ne pojave neke nepredviđene okolnosti", ali to će ipak značiti da će Italija morati plaćati više za novac koji želi posuditi. Obzirom da Italija ipak spada među najveća gospodarstva Europske unije, ova niža ocjena je još produbila sumnju svjetskog novčarskog tržišta prema euru: već ove noći je na tržištima Dalekog istoka euro osjetno pao u odnosu na dolar tako da se euro prodavao za 1,3619 američkog dolara.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika