20.09.2011. / 17:00

Autor: Tanja Simić

Pustinjski blueseri ponovo u Zagrebu

Njihov novi album iznenađuje u jednoj stvari - a to je zamjena električnih gitara akustičnima

TinariwenTinariwenTinariwen, bivši tuareški pobunjenici osnovani u Gadafijevom izbjegličkom kampu poznati po svom pustinjskom bluesu, 26. rujna ponovno dolaze u Zagreb.

Još jednom na turneji, na kojoj promoviraju svoj posljednji album "Tassili" koji je izašao 30. kolovoza, nastupit će u Tvornici kulture, a Zagreb će biti jedan od prvih gradova koje će posjetiti. To će biti njihov peti nastup u Zagrebu, od kojih su svi odreda bili izuzetno dobro posjećeni, a simpatije su, kažu članovi benda, obostrane.

Njihov novi album iznenađuje u jednoj stvari - a to je zamjena električnih gitara akustičnima. Novost je i suradnja s američkim bendovima TV On The Radio i Dirty Dozen Brass Band te s gitaristom Nelsom Clineom iz američke grupe Wilco. Tinariwen je band koji zvuči kao da su se Keith Richards, John Lee Hooker, Primal Scream i Grateful Dead izgubili u Sahari na 10 godina te se vratili natrag zajedno kao band - tako ga je svojevremeno opisao jedan glazbeni kritičar.

Zadnjih 10 godina su jedan od najaktivnijih grupa kad su nastupi u pitanju i rijetke su zemlje u kojima nisu nastupali. Ti pustinjski nomadi iz sjevernog Malija okupili su se 1979. u izbjegličkom kampu u Libiji, ali su se vratiti u Mali početkom '90-ih sudjeljući u pobuni protiv tamošnje vlade. Nakon toga su ostavili oružje i posvetili se isključivo glazbi.

Utemeljitelj grupe Ibrahim Ag Alhabib još je kao dijete izradio svoju prvu gitaru od limene kutije i žica kočnica od bicikla, spojivši tradicionalnu tuarešku glazbu s popularnom arapskom. Krajem '70-ih došao je u kontakt sa zapadnim izvođačima poput Presleya, Santane, Hendrixa i Marleya, čije je utjecaje pomiješao sa tradicionalnom tuareškom glazbom, a pjesme su mu uglavnom govorile o problemima Tuarega i njihovoj borbi za autonomiju. Njihove amaterske snimke uskoro su se počele razmjenjivati po tom dijelu Afrike, a prvi pravi album "The Radio Tsidas Sessions" snimili su krajem 2000. godine. To je bilo njihovo prvo izdanje koje se moglo nabaviti izvan Afrike.

Od onda im popularnost neprestano raste.

Vezane vijesti

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Američka pop zvijezda Lady Gaga povrijedila je glavu kad ju je slučajno udarila metalna šipka na zadnjem koncertu na Novom Zelandu u nedjelju navečer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika