20.09.2011. / 16:37

Autor: Hina

Ivić: Nema smanjenja braniteljskih mirovina

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić demantirao je danas napise u jednom dnevnom listu, nazvavši lažima i neistinama tvrdnje da će hrvatski branitelji imati niže mirovine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju jer je to, navodno, jedan od rezultata pristupnih pregovora.

Tomislav IvićTomislav IvićMinistar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić demantirao je danas napise u jednom dnevnom listu, nazvavši lažima i neistinama tvrdnje da će hrvatski branitelji imati niže mirovine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju jer je to, navodno, jedan od rezultata pristupnih pregovora.

Naglasivši na konferenciji za novinare kako su laži i neistine da će se braniteljske mirovine smanjiti nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU, ministar Ivić je poručio hrvatskim braniteljima da mogu "mirno spavati". Ocijenio je kako takve medijske tvrdnje izazivaju zabrinutost među hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te dodao kako je danas nekoliko hrvatskih branitelja telefonom zvalo Ministarstvo upitavši je li istina da slijedi smanjenje njihovih mirovina.

Ministar Ivić istaknuo je da Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji nije bio predmet pregovora Hrvatske s EU te da je to dio nacionalnog zakonodavstva koji nije ni pregovaran s EU.

Podsjetio je da je Ministarstvo uvijek reagiralo kada su se braniteljske mirovine spominjale u kontekstu povlaštenih mirovina, te naglasio da su branitelji svoje mirovine stekli po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i da nije riječ o povlaštenim mirovinama.

Na novinarsko pitanje o kolikom je broju ljudi riječ, ministar Ivić je rekao kako je u kolovozu iz proračuna Ministarstva isplaćeno oko 57 tisuća braniteljskih mirovina i oko 12 tisuća obiteljskih mirovina.

Na upit o mogućem usklađenju civilnih i vojnih invalidskih mirovina Iviće je rekao da ako bude bilo kakvog usklađivanja vojnih i civilnih invalidskih mirovina, to bi se usklađivanje moglo provesti tako da bi se civilne povećale i tako uskladile s vojnim mirovinama. To bi se tako izvelo i nikako drugačije, dodao je.

Na novinarsko pitanje što je s pravom na uvoz automobila bez plaćanja PDV-a za ratne vojne invalide, ministar Ivić je rekao da će sadašnja odredba, po kojoj invalidi s tjelesnim oštećenjem od 80 do 100 posto druge grupe mogu uvesti automobil bez PDV-a, važiti do hrvatskog ulaska u EU.

Tražimo rješenja s Ministarstvom finacija i Poreznom upravom kako tim kategorijama kompenzirati plaćanje PDV-a za uvoz vozila, dodao je Ivić.

Vezane vijesti

Posljednjih godina izbrisano 2500 branitelja

Posljednjih godina izbrisano 2500 branitelja

Bivši ministar branitelja Tomislav Ivić tvrdi kako je posljednjih nekoliko godina iz Registra branitelja izbrisano više od 2500 osoba, piše Večernji… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 20.09.11. 19:38

Iviću, bilo bi ti pametnije da pročitaš prvo ugovor a da onda daješ izjave. Gotov sam uvjeren da ga ni jedan član vlade nije pročitao, nego da na temelju objašnjenja koja vam tamo neki činovnik MVP-a brifira, vi donosite sudbonosne zaključke!

Isto sam tako siguran da ga nitko ni iz oporbe i sabora nije pročitao, ali bitno je da imamo Savez za Europu. Identična situacija kao i s Lisabonskim ugovorom. Svi o njemu pričaju a nitko ga ni vidio nije!

Jedini tko uopće govori o nekakvim lošim stranama ulaska u EU je HSP i Marjan Bošnjak iz stranke Volim Hrvatsku! Nije li to žalosno?

Tzv. političari su u konsenzusu za ulazak, a da niti znaju niti imaju namjeru saznati detalje istog!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika