20.09.2011. / 17:07

Autor: Hina

Znanstvenici našli način kako "razoružati" virus AIDS-a

Znanstvenici su pronašli način kako spriječiti virus HIV-a da ošteti imuni sustav i smatraju da bi njihovo otkriće moglo pridonijeti novom pristupu u traganju za cjepivom protiv AIDS-a.

HIV je vrlo podao virusHIV je vrlo podao virusZnanstvenici su pronašli način kako spriječiti virus HIV-a da ošteti imuni sustav i smatraju da bi njihovo otkriće moglo pridonijeti novom pristupu u traganju za cjepivom protiv AIDS-a.

Znanstvenici koji u SAD i Europi u laboratorijima rade na virusu humane imunodeficijencije (HIV) otkrili su da on ne može oštetiti imuni sustav ako mu se iz membrane odstrani kolesterol.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak u časopisu Blood, tim znanstvenika je uklonio kolesterol iz membrane oko virusa i otkrio da je to spriječilo virus HIV-a da na reakciju potakne urođeni imuni sustav, prvu crtu obrane ljudskog tijela. To je omogućilo snažniju prilagodljivu imunu reakciju, koju potiču imune T stanice.

Mnogi znanstvenici vjeruju da upravo pretjerana reakcija urođenog imunog sustava oslabljuje prilagodljivi imuni odgovor i tako virusu HIV-a zapravo olakšava posao.

"HIV je vrlo podao virus", rekao je voditelj istraživanja Adriano Boasso s Imperial Collegea u Londonu. "Izbjegava obranu tijela potičući pretjeranu reakciju koja oštećuje imuni sustav. To je kao da vozite automobil pod punim gasom u prvoj brzini - u konačnici će se motor rasprsnuti".

Novo otkriće objašnjava jednako plastično.

"To je poput vojske koja je ostala bez oružja, ali i dalje ima svoja obilježja, pa je druga vojska može prepoznati i napasti", rekao je Boasso.

Znanstveni tim sad namjerava istražiti kako iskoristiti ovaj način onesposobljavanja virusa i možda stvoriti cjepivo.

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika