20.09.2011. / 17:46

Autor: Nacional.hr

Preobrazba: Ultrabook - nova kategorija mobilnih uređaja

Eden je pozornost okupljenih skrenuo i na tehnologiju Thunderbolt, novu brzu ulazno-izlaznu tehnologiju s dva protokola projektiranu za postizanje visokih performansi, jednostavnosti i fleksibilnosti

Mooly EdenMooly EdenU svom obraćanju okupljenima na Intel Developer Forumu Mooly Eden, potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela PC Client Group, izjavio je da osobno računalstvo trenutno prolazi kroz novu preobrazbu povezanu s Intelovim stvaranjem računala Ultrabook, nove kategorije mobilnih uređaja.

Ultrabookovi su osmišljeni tako da korisnicima ponude snagu stvaranja i korištenja u tankom, laganom, sigurnom i elegantnom uređaju koji nudi imersivno i responsivno okruženje bez smanjenja performansi, a sve to po pristupačnoj cijeni.

"Još od uvođenja Intelove tehnologije Centrino prije više od osam godina nismo bili svjedoci tako temeljite preobrazbe osobnog računalstva", izjavio je Eden. "Današnji uređaji, pogonjeni našim procesorima Intel Core druge generacije, korisnicima pružaju doživljaj korištenja osobnog računalstva kakav nikada prije nisu imali, a mi nemamo namjeru zaustaviti se na tome. Znamo da korisnici od svojih računala žele i zahtijevaju više - stvaranje, korištenje i razmjenu - zbog čega smo pred sebe i računalnu industriju postavili izazov koji se sastoji u oblikovanju računala Ultrabook u najprilagodljiviji, najpotpuniji i najkvalitetniji uređaj."

Prvi uređaji Ultrabook, koji će biti dostupni tijekom blagdanske sezone 2011., a utemeljeni su na procesorima Intel Core druge generacije, nudit će se u brojnim elegantnim kućištima te će ih biti moguće gotovo u trenu aktivirati čak i iz najdubljeg stanja mirovanja pomoću tehnologije Intel Rapid Start.

Eden je za govornicom ugostio Microsoft i demonstrirao rad u operacijskom sustavu Windows 8 s pokrenutih nekoliko aplikacija na uređajima Ultrabook utemeljenima na Intelovoj tehnologiji. Istaknuo je opsežnu suradnju Intela i Microsofta te spomenuo buduće prilike koje će Windows 8 ponuditi na raznim računalnim uređajima, primjerice tablet-računalima, hibridnim uređajima i novim modelima kao što su računala Ultrabook.

Eden je pozornost okupljenih skrenuo i na tehnologiju Thunderbolt, novu brzu ulazno-izlaznu tehnologiju s dva protokola projektiranu za postizanje visokih performansi, jednostavnosti i fleksibilnosti. Thunderbolt omogućuje povezivanje brzih uređaja za pohranu, uređaja za snimanje multimedijskih sadržaja i zaslona putem jednog tankog kabela. Prisutnima je pretpremijerno pokazao prototip s tehnologijom Thunderbolt i operacijskim sustavom Microsoft Windows 7.

Eden je sudionicima IDF-a demonstrirao i procesor koji će pogoniti uređaje Ultrabook planirane za 2012. godinu - treću generaciju procesora Intel Core (kodnog naziva "Ivy Bridge"). Planira se da će taj procesor postati dostupan u računalnim sustavima u prvoj polovici 2012. te ponuditi bolje performanse i energetsku učinkovitost. Intel je iznova projektirao procesorsku grafiku da bi ponudio bolji doživljaj korištenja videosadržaja i igara.
Eden je predstavio šest pretprodukcijskih dizajna računala Ultrabook utemeljenih na procesorima Intel Core treće generacije te napomenuo da 2012. očekuje velik izbor uređaja za korisnike diljem svijeta.

Da bi se korisnicima omogućio bezbrižan rad koji žele, u uređaje Ultrabook bit će ugrađene sigurnosne značajke - tehnologija Intel Identity Protection i Intel Anti-Theft. Koristeći danas dostupne mogućnosti kao temelj, računala Ultrabook, prijenosna i stolna računala sljedeće generacije profitirat će i od suradnje Intela i McAfeeja kojom se zajedničkim naporima želi razviti McAfeejeva usluga zaštite od krađe namijenjena računalima Ultrabook.

To će McAfeejevo rješenje postati dostupno 2012. godine, a bit će među prvima u kojima će se koristiti jedinstvene tehnologije na razini Intelova čipa te će korisnicima ponuditi zaštitu uređaja i podataka u obliku zaključavanja uređaja, brisanja podataka i praćenja lokacije.
Eden je čitavu industriju osobnog računalstva pozvao na suradnju radi ponude tankih, laganih i potpunih računalnih uređaja te se dotaknuo komponentnih tehnologija kao što su plošni zasloni, tipkovnice, baterijske tehnologije i kućišta, u kojima je potrebna dodatna inovacija da bi se ostvarila vizija računala Ultrabook. Kao predvodnik te inovacije, Intel je demonstrirao novu tehnologiju za uštedu energije na prijenosnim računalima kojom se ograničava osvježavanje zaslona kada je zaslon računala Ultrabook statičan te tako štedi energija.

Vizija računala Ultrabook višegodišnji je pothvat koji obuhvaća cijelu računalnu industriju, a razvijat će se u tri stadija. Eden je objasnio da je prvi stadij već u tijeku, a realizirat će se ove blagdanske sezone predstavljanjem prvih uređaja Ultrabook, dok će drugi stadij započeti predstavljanjem procesora Intel Core treće generacije tijekom prve polovice 2012. godine. Tijekom 2013. Intel će predstaviti svoj 22-nanometarski procesor "Haswell" nove generacije te tako označiti treći stadij prijelaza na uređaje Ultrabook. Eden je na IDF-u demonstrirao procesor "Haswell" s više istodobno pokrenutih aplikacija. Uređaji utemeljeni na tom budućem čipu na kraju će preobraziti osobno računalstvo jer će nova razina uštede energije koju će omogućiti novi procesor nuditi više od deset dana trajanja baterije u povezanom stanju mirovanja te korisnicima pružiti najpotpuniji i najkvalitetniji doživljaj korištenja računala.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika