20.09.2011. / 18:43

Autor: Nacional.hr

Poražavajuće brojke

Umjesto 1,3, ove godine gospodarski rast od samo 0,8 posto

Jedina pozitivna brojka u cijelom izvještaju MMF-a prognoza je za 2016. godinu kada bi Hrvatska trebala ostvariti rast od 3 posto. No, usporedi li se to sa drugim zemljama koje su obuhvaćene u središnjoj i istočnoj Europi, i dalje ćemo imati najnižu stopu rasta

Jadranka KosorJadranka KosorProcjene ekonomskih analitičara o gospodarskom rastu Hrvatske mijenjaju se gotovo iz mjeseca u mjesec. I dok su početkom godine te procjene bile poprilično optimistične i predviđale su rast na godišnjoj razini od 1,5 posto, što se kraj godine više približava, procjene se smanjuju.

Većina analitičara smatra kako je turistička sezona bila dobra i potaknula je rast, no događaji u eurozoni i slabljenje gospodarskih uvjeta u Europskoj uniji, odražava se i na projekcije rasta u Hrvatskoj.

Međunarodni monetarni fond tako je u svojim posljednjim ocjenama projekcija gospodarskog rasta za Hrvatsku za ovu godinu ipak smanjio svoju prvotno optimističnu prognozu. Tako je, nakon korekcije predviđena stopa rasta umjesto 1,3 posto, snižena na 0,8 posto.

MMF tako ocjenjuje kako se gospodarstvo u Hrvatskoj i dalje "bori" sa poteškoćama te će zbog problema u eurozoni, poskupljenja troškova zaduživanja i nemira na tržištu bilježiti nižu stopu rasta.

Zabrinjava što je MMF u svojim projekcijama predvidio daljnji porast minusa na tekućem računu bilance plaćanja, ali i porast nezaposlenih na 12,7 posto. Tek 2012. možemo očekivati pad nezaposlenosti, ali ne značajniji. U MMF-u prognoziraju kako će se broj nezaposlenih u 2012. tek vratiti na razine iz 2010. godine.

Jedina pozitivna brojka u cijelom izvještaju MMF-a prognoza je za 2016. godinu kada bi Hrvatska trebala ostvariti rast od 3 posto. No, usporedi li se to sa drugim zemljama koje su obuhvaćene u središnjoj i istočnoj Europi, i dalje ćemo imati najnižu stopu rasta.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 21.09.11. 00:59

pa i 1,3 je jedna velika nula


registracija
3/6/11

skaraica, 21.09.11. 11:13

Da pa što onda.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika