20.09.2011. / 19:05

Autor: Hina

Rodna mjesta totalitarističkih vođa u obrani demokracije

Izaslanici iz Predappia, rodnog mjesta Benita Mussolinija, iz Gorija u Gruziji gdje je na svijet došao Josif Visarionovič Staljin, u subotu će u Braunauu gdje je rođen Adolf Hitler, razgovarati o povijesnom nasljeđu triju gradova u svrhu promicanja demokratskih vrijednosti, u čemu će im se pridružiti i producent Branko Lustig.

Branko LustigBranko LustigIzaslanici iz Predappia, rodnog mjesta Benita Mussolinija, iz Gorija u Gruziji gdje je na svijet došao Josif Visarionovič Staljin, u subotu će u Braunauu gdje je rođen Adolf Hitler, razgovarati o povijesnom nasljeđu triju gradova u svrhu promicanja demokratskih vrijednosti, u čemu će im se pridružiti i producent Branko Lustig.

"Osjetljiva baština" ovogodišnja je tema 20. po redu susreta Suvremene povijesti idućeg vikenda u malom mjestu Gornje Austrije. Sudionicima će se pridružiti i gradonačelnik Berchtesgadena, grada u njemačkim Alpama gdje je nacistički vođa Hitler imao svoje "orlovo gnijezdo".

Usporedba rodnih gradova trojice totalitarističkih diktatora bila je nezamisliva prije 20 godina kada su susreti počeli, rekao je Andreas Maislinger, jedan od organizatora zadovoljan ostvarenim napretkom.

Gradovi u kojima su svjetlo ugledali zločinci trebali bi postati "prva crta u obrani demokracije", rekao je gradonačelnik Predappia, Giorgio Frassineti (Demokratska stranka, ljevica), napose jer su sva tri grada postala meka neonacista.

Razgovorima o teretu totalitarističkih režima pridružit će se i filmski producent podrijetlom iz Hrvatske Branko Lustig, koji je kao dijete bio deportiran u koncentracijski logor Auschwitz te Bergen-Belsen.

Masilingerov je projekt Hitlerovu rodnu kuću pretvoriti u "Kuću odgovornosti", kako bi postala mjesto sjećanja i susreta.

Vezane vijesti

Tolerancije je uvijek premalo

Tolerancije je uvijek premalo

Ponedjeljak, 21. svibnjaU ponedjeljak, nakon otvorenja Festivala židovskog filma, bili smo jako sretni. Unatoč manjku novca i izostanku potpore… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 21.09.11. 01:26

Mogli bi im se pridruziti I Putin s Berlusconijem


registracija
12/12/10

Klarens, 21.09.11. 03:29

Lista talentiranih diktatora
..........................................
Je mili moji , duga je kak i
Pisana povijest
.........................................
Ovoj kugli
Nigdar ni falilo zla
.......................................
Onak usput
Musolini , novinarchich
Britanski agent
.......................................
Adi ..............no comment
Domachin......
Udomio
Desetke milijuna sljedbenika
Permanentno
....................................................
Krivousti
Partijska lutka
I u zlu je podbacio


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika