20.09.2011. / 19:09

Autor: Nacional.hr

Pa-pa Pahor: Slovenski parlament srušio Vladu

Ukoliko predsjednik Tuerk raspiše prijevremene izbore, oni bi se morali održati između 1. i 20. prosinca, odnosno mogli bi se održavati u isto vrijeme kad i hrvatski parlamentarni izbori

Borut PahorBorut PahorVlada Boruta Pahora više nije na čelu Slovenije. Tako je odlučio slovenski paralment koji je oko 18 sati, s 51 glasom za i 36 protiv, izglasao nepovjerenje premijeru i njegovim ministrima.

Nepovjerenje Pahorovoj vladi rezultat je višemjesečnih previranja u koaliciji, ostavki ministara i aferama koje se uz određene ministre vežu.

"U posljednje tri godine mnogo mi je ljudi reklo da obavljam težak posao u sirovim uvjetima i da im je zbog toga žao. Meni nije bilo nikada", rekao je Pahor nakon izglasavanja nepovjerenja.

Dodao je kako je pokušao svo svoje znanje i iskustvo dati na raspolaganje Sloveniji.

"Odluke sam donosio po vlastitom nahođenju i u uvjerenju da činim najbolje", rekao je Pahor zaključio kako ne osjeća gorak okus u ustima i pun vjere.

Na kraju je dodao kako više neće davati izjave novinarima.

Pahor je tako treći premijer od osamostaljenja Slovenije čiji je mandat završio ranije. Prije njega istu su sudbinu doživjeli Janez Janša i Lojze Peterle.

Raspuštanje vlade u Sloveniji ne znači i automatski raspisivanje prijevremenih izbora. Slovenski parlament sad ima 30 dana da odabere novog mandatara za sastavljanje vlade. Ukoliko im to ne uspije, predsjednik države ima pravo raspustiti parlament i raspisati nove izbore koji bi, prema Ustavu, mogli biti raspisani između 1. i 20. prosinca ove godine.

Trenutno raspoloženje u slovenskoj javnosti više naginje raspisivanju prijevremenih izbora. Tako bi se moglo dogoditi da Slovenija po prvi put u svojoj povijesti ima prijevremene izbore koji bi se mogli održati u isto vrijeme kao i redovni u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

registracija
24/6/09

Schengen, 20.09.11. 19:39

U budoče provjerite prije što napišete,nije Janez Janša,nego Janez Drnovšek i Alojz Peterle su završili mandat sa izglasavanjem nepovjerenja.


registracija
3/12/10

Yoda, 20.09.11. 21:01

@Schengen - isti kuratz, drugo pakovanje... :-)
Usput, za par mjeseci ode i vlada njegove ljubavi Yace...


registracija
24/6/09

Schengen, 20.09.11. 21:08

@Yoda - Hvala Bogu,oboje su totalno nesposobni...


registracija
21/2/11

skyway, 20.09.11. 21:45

"Kud Borut tud i ja", rece guska Jaca i zavrsi u redmetinac loncu kod Ive!


registracija
9/11/09

superhik, 21.09.11. 01:23

Sada ce Jaca zaplakati. Zna se sto nju ceka za 3 mjeseca


registracija
11/12/07

time, 21.09.11. 04:13

E, sada može sa Kosoricom pod ruku.
Gubljenje energije na Sporazum sa Slovenijom, bila je totalna glupost jer kad Hrvatska postane članica EU, i kopnene granice gube značenje a kamoli granica na moru.
Ukratko, u nedostatku znanja i sposobnosti da vode države, bavili su se glupostima i na kraju dobivaju sto su i zaslužili. Oboje PA...PA...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika