21.09.2011. / 12:13

Autor: Renato Baretić

Baretić:

O ponižavanju hrvatskih pisaca

Nema države u kojoj kultura može živjeti isključivo od tržišta, baš kao što nema ni kulture koja može živjeti bez pisane riječi. Suvremene ili drevne, svejedno. "U početku bijaše Riječ", nije li tako? Stvarno nema smisla da je se danas i ovdje ovoliko ponižava

Uvodna napomena: u recima ispod nema ni Jace ni Ive, ni crkve niti korupcije, ni ustaša niti partizana, ni Srba niti Europske unije, pa bi vam moglo biti dosadno.

Već nekoliko godina, otprilike svaka dva-tri mjeseca, obrati mi se, na mobitel ili e-mail, kakva ljubazna teta iz neke srednje škole ili knjižnice u kontinentalnoj provinciji, pa pita bih li došao kod njih održati književnu večer. Putni troškovi i smještaj su, naravno, osigurani, a poslije bismo imali i večeru, bit će tu vjerojatno i zamjenica gradonačelnika, ona je vaša velika obožavateljica...

Hvala na pozivu

Na takve ponude redovito odgovaram ovako: "Hvala vam na pozivu, ali zamislimo načas da vam se ja ne odazovem i ostanem doma. Putnih troškova ne bih imao. Smještaj bih, a i večeru, imao. Ne bih morao voziti četiristo kilometara do vas, pa nazad, a ne bih morao ništa ni raditi. Lijepo bih te večeri gledao neki film i kopao nos, ili možda čak i pisao nešto. A što se dogradonačelnice tiče, pošaljite vi nju k meni na jedan dan, dat ću joj i smještaj i večeru, za putne troškove sigurno će se i sama snaći. Razumijete me? Imate li vi još neki mamac kojim biste me dovabili da jednog sivog predvečerja radim svoj posao kod vas?".

Cuclanje vimena

Tu se onda sve te tete krenu pravdati time kako su oni zapravo jedna vrlo siromašna knjižnica/škola/općina/grad i da eto, mislili su, budući da sam baš ja jedan od najčitanijih domaćih autora kod njih, da bi bilo divno da im dođem i da...

Hej, tete, a tko sam ja? Užasno bogati hrvatski pisac, uvijek voljan svojim vremenom, radom i novcem (jer tete gotovo nikad nikome ne plate pune putne troškove!) dodatno sponzorirati vaše cuclanje proračunskog vimena?!

Ponižavanje hrvatskih pisaca

Takve situacije tek su jedan od simptoma u sindromu zvanom "ponižavanje hrvatskih pisaca". Da krenem nabrajati sve ostale, crko bi nam server. Pisana riječ temelj je cijele ove civilizacije, na njoj se temelji devet desetina svih drugih umjetnosti. Književnost drži tri kuta doma kulture u svakoj naciji, a u Hrvata je se tretira kao nečije (autorovo) neimanje pametnijeg posla u slobodno vrijeme. Kad pisac potpiše ugovor s izdavačem, za višegodišnji rad dobije neku siću, u pravilu nikad veću od tisuću eura, ali to uopće nije honorar: to je avans za ugovoreni postotak od pretpostavljenih nekoliko stotina prodanih primjeraka. Većina izdavača potom se uopće ne trudi izreklamirati taj naslov, kao bi se financijski pokrio barem taj izdatak za autora, jer izdavaču je svejedno: on je ionako dobio potporu ministarstva kulture, u kojoj je ukalkulirano i tiskanje knjige i taj avans za pisca, a ostane i viška.

Pisci su, ukratko, u Hrvatskoj jedini kulturni djelatnici prepušteni isključivo tržištu. Svi ostali (najvećim dijelom utemeljeno na njihovim knjigama!) zarađuju osjetno bolje od njih, uglavnom cuclajući ono gore proračunsko vime.

Prcanje u mozak

Vama super ponuda a piscima crkavica; Photo: Marko Lukunić/PIXSELL (ilustracija)Vama super ponuda a piscima crkavica; Photo: Marko Lukunić/PIXSELL (ilustracija)Lani su mi se obratile dvije drage djevojke koje bi promovirale čitanje dobrih knjiga, pa su pokrenule neku akciju kakva u Nizozemskoj i inim kulturnim zemljama živi i funkcionira od stoljeća sedmog, a moja bi se uloga u toj akciji svela na to da besplatno napišem neku priču koja bi onda ušla u zbirku što bi se u odabranim knjižarama tjedan dana poklanjala svakom kupcu koji uzme knjiga za više od sto kuna. Odgovorio sam im: "A zašto bih ja sponzorirao izdavače i knjižare? Izdavači mi stalno kukaju da mi ne mogu isplatiti davno zasluženi honorar zato što im knjižari ne plaćaju prodane primjerke, što ja, jasno, nemam kako provjeriti. I sad bih im ja još trebao dati ruku u toj nejasnoj raboti, okrenuti i drugi obraz, a oni žive od mene i prcaju me u mozak? Ajte ća, molim vas, i vi i vaša akcija! Nisam ja ni Caritas niti Merhamet".

Rad bez plaće

Produkt onih koji rade a ne primaju plaću (Ilustracija)Produkt onih koji rade a ne primaju plaću (Ilustracija)Sve ovo pišem u strahu da se (zasad još ipak otkazivi, jer pregovara se s nadležnima) prosvjed hrvatskih pisaca pred hrvatskim ministarstvom kulture u hrvatskoj javnosti ne doživi kao grintanje nekakvih parazita i svirača kurcu, željnih proračunskog novca za svoje džabalebarenje i smišljanje nekakvih tamo pjesmica i pričica dok se poštena čeljad muči s otkazima i kreditima. I pisci, ljudi moji, imaju kredite i primaju otkaze (na nekim drugim poslovima, jer od knjiga ne bi mogli preživjeti ni dva mjeseca!) i pisci plaćaju porez, za razliku od mnogih s daleko više para. Pisci su, jednostavno, u rangu svih onih koji u Hrvatskoj rade, a ne primaju plaću. Ali ne samo nekoliko zadnjih mjeseci nego - 21 godinu! Alo!

Recite sami - ne bi li i vama dodijalo?

Pravo na profesiju

Imajte stoga razumijevanja za hrvatske pisce i njihov poziv na pravedniju raspodjelu budžetskog novca. Da nema hrvatskih pisaca, vjerujte mi, ne bi bilo ni razloga za postojanje samostalnog ministarstva kulture, njegove bi vitalne službe bile pripojene resoru školstva, gospodarstva ili, ne znam, socijalne skrbi. Govorim, da ne bi bilo zabune, o ministarstvu kulture, dakle onoga čime se toliko kurčimo dok se uspoređujemo s onim tamo Balkancima. Nema države u kojoj kultura može živjeti isključivo od tržišta, baš kao što nema ni kulture koja može živjeti bez pisane riječi. Suvremene ili drevne, svejedno. "U početku bijaše Riječ", nije li tako? Stvarno nema smisla da je se danas i ovdje ovoliko ponižava.

Ako ste dočitali dovde, znači da vam nije bilo dosadno. E, onda još i na Fejsu posjetite grupu "Pravo na profesiju".

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 21.09.11. 15:07

"U početku bijaše Riječ", -Kasnije metak.


registracija
9/4/10

imela, 21.09.11. 16:15

.. mene da pozove anonimna knjiznjicarka ja bih odmah poletio, bez razmisljanja. Mozda je zgodna i usamljena ?


registracija
7/9/07

Vinogradar, 21.09.11. 21:32

Gospon Renato,
u još većem hrvatskom dreku
su slobodni novinari koji pišu za više listova.
Nemaju stalnu plaću,
honorari su smiješna minijatura
a isplaćuju se sa zakašnjenjima od desetak i više mjeseci.
Onaj ludi nedavno umrli političar (kak se ono zval?!)
imal je praf kad je rekel da u Hrvatskoj mozak vredi dve marke.
Hebi ga,
vi književnici barem bute jenog dana ostali zabilježeni u povijesti hrvatske književnosti (makar gladovali i umrli od gladi)
a slobodni novinari
ostali buju na smetištu zaboravljenih nepročitanih stranica novina bez kinte v žepu,
posranih neplaćenih tekstova.
Bok!
Pij dobro, pij vino iz svojeg vinograda.


registracija
22/9/11

knjižničarka, 22.09.11. 15:07

Pa Vama su sve provincijalne tete knjižničarke krive?

Gospon Baretić, sigurna sam da nosite neku traumu iz djetinjstva, pardon iz knjižnica.
možda imate zbirku nevraćenih uredno pečatiranih knjiga dotičnih provincijalnih, knjižnica...eh.....još jedan kolekcionar u nizu!!
eto, da vam bude lakše, mi Vas u našu provincijalnu knjižnicu u priobalju, nećemo sigurno zvati!

aha....i još jedan podatak koji vam sigurno ne bu bil simpatični, ja vam navijam
za
Dinamo :D


registracija
20/6/11

AntePorkas, 23.09.11. 18:53

"Sacuvaj me, Boze, Hrvatske kulture..."

Ako je situacija takva da minorna elita pise knjige koje cita zanemariv broj Hrvata i Hrvatica, da ne velim gradjana Hrvatske, logicno je da se puk pita, a zasto bismo mi uopce financirali takvu kulturu? Da se mozemo prsiti pred "nekulturnim" susjedima? Radije ih "razbijemo" u nogometu (kako nasi sportski komentatori vole kazati).

Ako nema trzista, ne mislim samo financijskog, vec i intelektualnog, ako dakle nikoga ne interesira sto hrvatski pisci pisu, nije li to odraz pravog stanja hrvatskog drustva i njegove kulture? Nikakva "pravednija raspodjela budzetskog novca" nece taj fakat promijeniti ni za jotu. Kultura je igracka elite, poluobrazovane mase traze zabavu.

Odlazak knjizevnika u provincijske knjiznice i razgovor s potencijalnim citaocima vise moze na duge pruge doprinijeti promjeni takvog stava nego "pravednija raspodjela budzetskog novca". No, za to smo izgleda prekomotni, jer ne nosi lovu. Sto ima u tome za mene, pitanje je koje si autor, kao pravi intelektualni kramar postavlja, istovremeno pruzajuci otvorenu desnicu prema Saborskim komitetima i ministarstvima.

A sto ima u tome za provincijalnog citatelja koji bi zrtvovao svoje slobodno vece i dosao poslusati sto mu ima reci vrli hrvatski knjizevnik, samo da ovaj nije prekomotan? I tko ce njemu, provicijalnom citatelju i poreznom obvezniku, omoguciti da kupi preskupu i potencijalno irelevantnu knjigu koja cesto nije ogledalo njegove sudbine vec samo autorove tastine? Ministarstvo kulture? Pravednija preraspodjela proracuna?

Ote spat...


registracija
19/7/11

bubba, 24.09.11. 01:28

i što je poanta ovog članka? da se pisci pridruže ešalonima neradnika na državnim jaslama!

renato, da nema toliko neradnika za koje se štanca novac, kuna koju zaradite vrijedila bi puno više, i tete knjižničarke bi imale kakvu svotu da honoriraju svoje omiljene pisce, no ti novci sada idu u kojekakva "računovodstva" gdje se prevrnu dva papira na dan, a cijela svrha radnog mjesta je da dokaže moć neke rodbinske svojte koja je takvo radno mjesto izmislila.

mogli ste upotrijebiti svoj talent i spojiti ugodno s korisnim pokušavajući ući u STVARNE uzroke problema.

ne treba imati ni pileći mozak da se vidi kako je odavno prošao voz za jahanje na državnim jaslama, i da je to odavno potpuno neodrživo, te da se zbog toga ama baš sve u društvu raspada.

no kod nas nisu problem pileći mozgovi, nego dominantni nojev mentalitet.


registracija
22/9/11

knjižničarka, 27.09.11. 14:30

ma još nešto da kažem, kao prava, orginal teta provincijalna knjižničarka :)
eh..
moram priznati da me članak u tom djelu gdje se nas dotakao umišljeni autor, baš iznenadio..ne razočarao, jer zašto bi? ako netko ima problema sa sobom, to nije ništa nova...dakle, ta sredstva za dolazak vrlog književnika u naše mjesto, koje je na dalekoj obali, tj. na otoku gdje pušu neverini i bura, a da se dojde do otoka, treba proći i Liku sa njenim zamrzotinama i Gorski Kotar sa snijegom i ledom, da bi se došlo do nas provincijalaca koji smo, eh zamislite gospodine književniče! željni književnosti, kulture i književnika!
dakle, prvo teta knjižničarka kad već dojde do književnika kome nije ispod časti prevaliti takav put da bi ga dočekala šačica upornih i vjernih provincijalaca koji vole čitati, teta mora otići do vlasti, moliti i kumiti, da ono što je već određeno za kulturu bude napokon i utrošeno za istu...kad to iskamči, nakon sati i sati čekanja, zatvaranja telefona i sličnih dogodovština od mjerodavnih...tada organizira i sponzore, koji odmah stavljaju ruku u džep kako bi pridonjeli našj kulturi i obrazovanosti!1 nakon te gnjevaže isto od nekoliko uzastopno uzaludnih termina za sastanak, tada je moguće ostvariti napokon i tu egzotiku, da nam veliki književnik može doći u ovo malo mjesto..to zhnači da mu je plaćen benzin 8odnosno put) i trajekt i cestarine, da mu je omogućen hotelski smještaj za jednu noć i večeru i dorućak..

što je sad ovdje toliko sporno gospodine Baretiću? da li ta sredstva završavaju u džepovimA tprovincijalnih knjižničarki ili ipak u vašem? lipo vas nahranimo, napijemo i utoplimo i platimo vam put, što je u tome čudno i lopovsko?

moram vam samo reći, da vas više neću preporučivati čitalačkoj publici, a isto, jedan daleko daleko bolji i jači književnik ne izvodi ovakve bijesne gliste kao vi, nego je sretan da nas posjeti i da bude u kontaktu sa svojom vjernom publikom...

a vi plačite nad sobom i svojim dragocjenim novinarskim vremenom...daleko ste vi još od književnika!


registracija
9/4/10

milivoy, 28.09.11. 23:54

Gosp. Baretic !
Pise Vam gdja . knjiznicarka s otoka (nadajmo se da nije Goli):...........”lipo vas nahranimo, napijemo i utoplimo i platimo vam put”.......!!
Uskoro ce biti :..............dat cemo vam za marendu,…. ILI….. za « pol’tre bilog» .........i bog te veselio,…. sta vam fali ??
Divno !


registracija
22/9/11

knjižničarka, 30.09.11. 13:29

eh...evo me opet :)
dragi miliVoY, zamislite kad gradske knjižnice, dakle ni malo provincijalne :D pozovu pisca koji živi i radi u tom gradu...što vi mislite, da te knjižnice imaju troškovao kao mi provincijalci? ne, nemaju! to sam htjela reći..kakva večera ili ručak, gospon književnik bude sretan što ima tu čast, pa u Gradskoj knjižnici ima književni susret sa svojom publikom...eventualno dobije koji keks....i to je sve!!

da li me sad razumijete? ili vam je marenda zapela u grlu?

i da.....
ne nisam blizu Golog...ali je problem isti.

No eto vam jedno ime vama i nadobudnom Baretiću, kog ipak preporučam i dalje čitat, vjerujem da je od vlastite ugroženosti sasvim slučajno išao ugrožavati moje zanimanje, dakle naš književnik Miro Gavran voli kad ga se pozove, obožava provincijalne knjižnice i to ne zbog marende nego nečeg do čeg još pisac ove kolumne nije stigao...

SRETNO!


registracija
15/10/09

deus, 04.10.11. 11:47

teta knjiznicarka, promasila si ceo fudbal...ajd procitaj text 7-8 puta pa vidi protiv cega se autor buni.


registracija
22/9/11

knjižničarka, 05.10.11. 10:50

ma sve ok deus....ja sam se zalaufala na ovaj dio, jer mi je zapravo žao što kad ti se radi nepravda, počneš pucati i po onima koji su u istom košu kao i ti sam..dakle i pisci i knjižnice , sve je to u jednoj banani....o detaljima neću.
dobro je to baretić primjetio i opisao...samo, kaj buš ja sam mu zamirila to ča je dohvatil nas, koje ga promoviramo, kao što promoviramo u svoj ovoj gužvi i nepismenosti, naše dobre pisce...u bližoj budućnosti kad bumo bili u toj EU, knjižnice će plačati domaćim književnicima poene na autorstvo...bolje će zaraditi oni pisci koji se najviše čitaju..
valjda će tad granuti sunce knjižnicama i književnicima!

/a ja u to skroz sumnjam/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika