21.09.2011. / 12:14

Autor: Nacional.hr

Roland Berger:

Šampioni u regionalnom šopingu

Najatraktivniji sektori za spajanja i preuzimanja u jugoistočnoj Europi u 2010. godini bili su mediji i industrija zabave te sektor robe široke potrošnje dok su telekomunikacijski i financijski sektor izgubili nekadašnji dominantni položaj

Emil TedeschiEmil TedeschiProšlogodišnja akvizicija Droga Kolinske koju je provela Atlantic Grupa, u vrijednosti od 243 milijuna eura, ujedno je bilo najveće preuzimanje u 2010. godini u cijeloj srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi. Hrvatske su kompanije lani bile i najaktivniji preuzimači u jugoistočnoj Europi (JIE), s 15 akvizicija ukupne vrijednosti 403 milijuna eura. Međutim, u usporedbi sa zapadnom i srednjoistočnom Europom, tržište JIE i dalje karakteriziraju stagnacija broja preuzimanja i spajanja te znatno manji iznosi transakcija. Podaci su to iz najnovije studije „Spajanja i preuzimanja u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi u 2010." koju četvrtu godinu za redom objavljuje konzultantska kuća Roland Berger.

Studija donosi i usporedne podatke provedenih spajanja i preuzimanja u JIE regiji za razdoblje od 2000. do 2010. godine. Najaktivnije tržište bilo je bugarsko gdje je ostvareno sveukupno 243 spajanja i preuzimanja vrijednih 13,4 milijardi eura. Drugo mjesto, sa 135 sklopljenih ugovora ukupno vrijednih 7,5 milijardi eura zauzela je Hrvatska. S druge strane, Slovenija i Srbija bile su najaktivniji pruzimači u regiji u promatranom razdoblju.

„Najatraktivniji sektori za spajanja i preuzimanja u jugoistočnoj Europi u 2010. godini bili su mediji i industrija zabave te sektor robe široke potrošnje dok su telekomunikacijski i financijski sektor izgubili nekadašnji dominantni položaj. Većina investitora također dolazi iz sektora robe široke potrošnje te bankarstva i financija", istaknuo je Vladimir Preveden, izvršni direktor zagrebačkog ureda Roland Berger.

Dok je u zapadnoj Europi lani zabilježen pad vrijednosti preuzimanja i spajanja od 12 posto, srednjoistočna regija prva pokazuje znakove oporavaka od krize, pa prošle godine bilježi 16-postotni rast. Ipak, to je tek trećina realiziranih vrijednosti iz 2007. godine. Od 2000. do 2010. Rusija je bila najveće tržište preuzimanja i spajanja jer se ondje realiziralo 57 posto ukupne vrijednosti transakcija u SIE regiji; slijede je Turska, Poljska i Češka. Svoju dominantnu poziciju Rusija je potvrdila i kao najaktivniji preuzimač u regiji ostvarivši najviši prihod od akvizicija - 256 milijardi eura ili 79 posto vrijednosti svih ugovora.

Većina investicija u SIE regiji, njih 43 posto, ostvareno je u sektoru energetike, a studija je pokazala trend konsolidacije u sektoru telekomunikacija - 20 posto akvizicija regije u 2010. godini realizirano je upravo na tom području.

Vezane vijesti

Roland Berger: Nafta ove godine skuplja za još 15 posto

Roland Berger: Nafta ove godine skuplja za još 15 posto

Cijena nafte na svjetskim tržištima ove godine porast će još 15 posto, na oko 111 američkih dolara, nakon što je rast prethodne godine već dosegao 20… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika