21.09.2011. / 13:11

Autor: Nacional.hr

Crne prognoze

Amerika i Europa na rubu još dublje provalije

Dužničku krizu mogli smo izbjeći. Na svakom koraku europski vođe izbjegavali su povući odlučne poteze i uglavnom su ignorirali problem

Nova recesija je pred vratimaNova recesija je pred vratimaKamatne stope na državne obveznice SAD-a, Njemačke i Velike Britanije nalaze se na najnižoj razini u povijesti, a posljedice bi mogle biti izuzetno negativne. I to ne samo za te zemlje.

Izvješće MMF-a o ekonomskim izgledima za SAD i Europu upozorava kako se te regije nalaze na rubu nove, još dublje i gore recesije.

Ponovni pad gospodarstva, uz visoke stope nezaposlenosti za SAD i gospodarstva zapadne Europe mogao bi se pokazati pogubnim. Roger Altman, bivši potpredsjednik američkih Federalnih rezervi za Financial Times je napisao kako bi ponovna recesija mogla SAD dovesti u stanje u kakvom je bila 1937. godine za vrijeme "Velike Depresije".

"Kako znamo da se približava nova recesija? Za početak nema drugog objašnjenja za stalan pad kamatnih stopa. Da, monetarna politika je izuzetno blaga i kontrolira kratkoročne stope. No, to ne može objasniti tako niske stope na dugoročnim državni i korporativnim obveznicama. Uz to, tržište obveznica obično signalizira recesiju kroz obrnutu krivulju prinosa, kada su dugoročne kamatne stope niže od kratkoročnih", pojašnjava Altman.

Dodaje i kako posljednji podaci ukazuju na određene slabosti u gospodarstvima SAD-a i EU. Prije svega, rast nezaposlenosti i pad kupovne moći građana, ali i pad prodaje te povjerenja potrošača. EU dodatno opterečuje širenje dužničke krize.

"Ovu smo krizu mogli izbjeći. Na svakom koraku europski vođe izbjegavali su povući odlučne poteze i uglavnom su ignorirali problem. Da, svi su svjesni da se politike razlikuju od zemlje do zemlje. No, rizik ponovnog rušenja tržišta izuzetno je velik. Suočeni s tim, europski se vođe moraju suprotstaviti politici. Umjesto toga, njihovo ponašanje produbljuje rizike", kritizira Altman.

Naglašava kako je u eurozoni trebalo uvesti jedinstvenu platnu bilancu i određeni oblik fiskalne unije. No, to je vrijeme prošlo i sada treba spašavati eurozonu. Altman ističe kako bi Europska centralna banka morala imati veće ovlasti no što ih sad ima te bi, poput Federalnih rezervi, trebala biti odgovorna za stabilan bankarski sistem i tržište kapitala.

Također, Altman smatra kako bi eurozona trebala provesti reforme kojima bi omogućila da Europski fond za novčanu pomoć daje zajmove zemljama članicama, ali uz uvjete koji bi podsjećali na MMF-ove.

"Još jedna recesija bi bila pogubna za tržište rada i pojverenje potrošača, a trebale bi godine da se od nje oporavimo. Moramo, pod svaku cijenu, pokušati izbjeći takav razvoj situacije. No, to zahtjeva čvrsto i dalekosežno vodstvo kakvo nismo vidjeli u posljednje vrijeme", zaključuje na kraju Altman.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
8/4/08

arisa, 21.09.11. 14:07

Tko im je kriv.
Ne zele da se ugledaju na Hrvarsku.
Treba im super Jaca!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.09.11. 14:38

a ko se našao da dijeli packe Europi? Ameri, i to jedan od glavnih u njihovom bankarskom sistemu, koji je i odgovoran za krizu. Joseph Stiglitz je, čim je Obama sastavio svoj ekonomski tim, predvidio da će kriza potrajat, jer su krivci postavljeni na mjesta da pronađu riješenje.


registracija
3/6/11

skaraica, 21.09.11. 15:06

Daj Bože.


registracija
20/8/10

McCoy, 21.09.11. 15:45

Mislim da je svet, upravo zahvaljujuci losoj ekonomskoj politici USA od 70-ih na ovamo, dosao u fazu kada se vise ne moze govoriti o tome kada ce kriza prestati. Mislim da je na zalost doslo vreme kada cemo samo prelaziti iz jedne u drugu ekonomsku krizu koja ce, opet, pogodovati velikim silama i omoguciti im da manje jake drzave potcine svom, mogu slobodno reci neo-robovlasnickom uticaju. Svetsko trziste kapitala je postalo bezobzirno i velike sile brutalno otimaju ono sto smatraju svojim, sakrivajuci se iza laznih paravana o demokratiji i ljudskim pravima. Te reci su postale najprokurvanije floskule danasnjice.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 21.09.11. 17:50

Glavna kriza je Palestina.
U onom trenutku kad se više ne mogne spriječiti njihovo UN-članstvo svjetski financijsku sustav će pasti.


registracija
9/3/10

nostradurus, 22.09.11. 09:11

Ljudi, novac kao dug (centralno bankarstvo) je uzrok svega. Vladanje dugom je pri kraju.
reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika