21.09.2011. / 13:28

Autor: Hina

Odlazak slovenskog manekena uvod u spiralu političke krize

Padom vlade, koji zapravo i nije bio potpuno neočekivan, Slovenija je ušla u turbulentno razdoblje političke krize iz kojega se još ne vidi izlaz, prevladavajuća je ocjena slovenskih komentatora nakon što je u utorak parlament izglasovao nepovjerenje vladi.

Borut PahorBorut PahorPadom vlade, koji zapravo i nije bio potpuno neočekivan, Slovenija je ušla u turbulentno razdoblje političke krize iz kojega se još ne vidi izlaz, prevladavajuća je ocjena slovenskih komentatora nakon što je u utorak parlament izglasovao nepovjerenje vladi.

Uvjerljivo izglasavanje nepovjerenja vladi u parlamentu gotovo će sigurno dovesti do prijevremenih izbora. To pak znači da Slovenija ulazi u "spiralu političke krize" koja će trajati do veljače iduće godine kada bi na temelju izbornog rezultata mogla biti formirana nova, piše u komentaru ljubljansko "Delo".

Postoji doduše teoretska mogućnost da u idućih mjesec dana parlament izabere mandatara privremene vlade koja bi zemlju vodila do redovitih izbora slijedeće godine. No, takvu mogućnost odbijaju i predsjednik vlade Borut Pahor i vođa oporbe Janez Janša kao čelnici dviju najjačih političkih stranaka.

Predsjednik države Danilo Tuerk drži se za sada rezervirano, pa će izvanredni parlamentarni izbori godinu dana prije roka značiti da će se političke karte iznova promiješati "ali će igrači ostati isti", tvrdi "Delo".

Sudeći prema istraživanjima javnog mnijenja, Janša će na prijevremenim izborima biti siguran pobjednik ako mu ne našteti sudski proces vezan na korupcijsku aferu Patria, piše vodeći slovenski list.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi u komentaru da uvjete teške gospodarske i financijske krize u Sloveniji i svijetu ne bi preživjela ni jača koalicijska vlada od one koju je prije tri godine formirao Pahor, te da bi država zapravo trebala "vladu nacionalnog jedinstva", što je poznavajući stanje u slovenskoj politici nemoguće.

Janšina stranka vjerojatno će osvojiti najviše glasova u novom parlamentu, no njezin je program "zastrašujući", a Janša umjesto vlade narodnog jedinstva želi vladati kao "kancelar", te najavljuje obračune s medijima i rušenje autoriteta državnih institucija, što Pahor nije činio, tvrdi list koji dodaje da Janšin program ne navodi rješenja ni za gospodarske probleme.

Poslovni list "Finance" u uvodničkom komentaru kritizira loše ekonomkske rezultate dosadašnje vlade.

"Slovenska politika živi u nerealnom svijetu i nema pojma o načelu učinkovitosti, odnosno kako iz maloga napraviti što više", piše glavni urednik slovenskog poslovnog dnevnika Peter Frankel.

Slovenski mediji prenose i reakciju Europske komisije, gdje su na pitanje o tome je li pad slovenske vlade znak da Slovenija može postati slijedeći "slaba karika" u eurozoni, istakli da nisu zabrinuti i da u Sloveniji postoje demokratski mehanizmi.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika