21.09.2011. / 16:48

Autor: Hina

Papin posjet Njemačkoj, ekumenski i uz prosvjede

Papa Benedikt XVI. stiže u četvrtak u rodnu Njemačku u četverodnevni posjet koji će biti i politički i ekumenski, no pratit će ga i prosvjedi i sjena skandala koju su Katoličkoj crkvi nanijeli svećenici pedofili.

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI. stiže u četvrtak u rodnu Njemačku u četverodnevni posjet koji će biti i politički i ekumenski, no pratit će ga i prosvjedi i sjena skandala koju su Katoličkoj crkvi nanijeli svećenici pedofili.

Treće putovanje u Njemačku, nakon uspješnih Svjetskih dana mladih u Koelnu 2005., te trijumfalnog posjeta rodnoj Bavarskoj 2006., bit će složenije i teže za 84-godišnjeg Benedikta XVI. koji će od Berlina, preko Erfuta do Freiburga održati više od 20 sastanaka u 80 sati prije povratka u Rim u nedjelju.

Najteži ga izazovi očekuju u Berlinu, liberalnom gradu s dugom tradicijom uličnih prosvjeda. Raznorodne udruge: ateisti, homoseksualci, žrtve zlostavljanja, planiraju prosvjedni skup s 20.000 sudionika kako bi izrazili neslaganje s konzervativnim stajalištima Benedikta XVI.

Iz sigurnosnih razloga vlasti su tim skupinama zabranile pristupe Reichstagu u vrijeme kada se Papa treba obratiti Bundestagu u četvrtak poslije podne, a po svemu sudeći njegov će govor, iako odbacuju neka vatikanska rigidna stajališta, bojkotirati stotinjak zastupnika ljevice i Zelenih.

Njemačka je slavila izbor svoga sunarodnjaka za Papu 2005., no njegova je popularnost snažno pala zbog skandala pedofilije unutar Crkve, a osipanje vjernika nije se uspjelo spriječiti i tako brojni katolici i dalje prestaju plaćati crkveni porez i odlaziti u crkve.

Za posjeta moguć je susret Benedikta XVI. s nekim žrtvama seksualnog zlostavljanja svećenika pedofila, kako je to bilo u Irskoj i na Malti, no takvi će se sastanci održati u najvećoj diskreciji.

Eckiger Tisch, predstavnik žrtava crkvenog zlostavljanja u isusovačkim ustanovama, koji nije pozvan na susret s Papom, poziva Benedikta XVI. da u Berlinu "jasno kaže kako je Crkva odgovorna, a ne da se sve svede na traženje oprosta".

U četvrtak navečer Papa treba predvoditi misu na Olimpijskom stadionu u Berlinu (gdje su bile održane OI 1936. u doba Hitlera) i gdje je njegov prethodnik Ivan Pavao II. beatificirao dva redovnika žrtve nacista. Očekuje se da će na misu doći 70.000 katolika, od kojih tisuće iz susjedne Poljske.

U petak će Papa posjetiti Erfurt, gdje je nekad živio crkveni reformator Martin Luther. Dolazak u taj grad smatra se simboličnom ekumenskom porukom Njemačkoj u kojoj protestanti i katolici čine približno jednak broj među 24 milijuna vjernika.

Bit će to i prvi Papin posjet prostoru bivše Njemačke Demokratske Republike, koja se još oporavlja od dekristijanizacije iz doba komunizma.

U Freiburgu u Baden-Wuerttembergu Papa će završiti posjet sastankom s laičkim predstavnicima te predvoditi veliku misu u nedjelju u zračnoj luci.

Prema rasporedu Benedikt XVI. trebao bi se sastati s bivšim kancelarom Helmutom Kohlom, ocem njemačkog ponovnog ujedinjenja, a u Berlinu odvojeno razgovarati s kancelarkom Angelom Merkl i s predsjednikom Christianom Wulffom.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika