21.09.2011. / 19:09

Autor: Hina

U UN-u počela glavna rasprava o Palestini

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku u srijedu je počela glavna rasprava 66. zasjedanja Opće skupštine svjetske organizacije, koju je uvodnim izlaganjem pred okupljenim političkim čelnicima svijeta, među kojima je i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, otvorio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Ban Ki-moonBan Ki-moonU sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku u srijedu je počela glavna rasprava 66. zasjedanja Opće skupštine svjetske organizacije, koju je uvodnim izlaganjem pred okupljenim političkim čelnicima svijeta, među kojima je i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, otvorio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

U govoru je Ban Ki-moon obećao da će Ujedinjeni narodi bez prekida raditi na izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Ban je pozvao međunarodnu zajednicu da se potrudi da bliskoistočni mirovni proces izađe iz slijepe ulice u koju je zapao. Među okupljenim svjetskim čelnicima nalaze se američki predsjednik Barack Obama i palestinski Mahmud Abas.

Ban je naglasio da "se već dugo slažu u pogledu činjenice da Palestinci zaslužuju državu i da je Izraelu potrebna sigurnost, te da i jedni i drugu žele mir". Zatražio je od UN-a da uloži dodatni napor radi poticanja pregovora kako bi se mir postigao putem pregovora.

Stanje na Bliskom istoku i posebice najavljeni zahtjev palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa za punopravno članstvo Palestine u UN-u, ključna su pitanja u okviru glavne rasprave.

Abas se u utorak sastao s glavnim tajnikom UN-a i najavio mu da će taj zahtjev podastrijeti u petak, nakon govora pred Općom skupštinom UN-a.

Konačnu će odluku donijeti Opća skupština UN-a, ali je prije potrebna pozitivna odluka Vijeća sigurnosti, tj. najmanje devet glasova članica Vijeća.

Sjedinjene Države su već najavile da će uložiti veto na koji kao stalna članica Vijeća sigurnosti imaju pravo.

Tijekom glavne rasprave mnogobrojni svjetski čelnici, među kojima je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, imaju priliku izložiti svoje poglede na najznačajnija globalna i regionalna pitanja.

Okupljenim čelnicima će se u srijedu obratiti i američki predsjednik Barack Obama.

Tijekom rasprava ovog zasjedanja Opće skupštine UN održavaju se i tri sastanka na visokoj razini, a predviđeni su i sastanci i simpoziji o međunarodnom terorizmu i nuklearnoj sigurnosti.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 22.09.11. 00:23

To je samo zabava za naivne. Odluke o tome da nikad nece nista dobiti je donesena prije 63 godine.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 22.09.11. 07:17

@superhik
Po svemu sudeci, u pravu ste. Toliko dugo se vode pregovori koji nicemu nisu urodili, a SAD insistira na pregovorima, koji, kkao smo videli ranije, opet nicemu nece voditi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika