21.09.2011. / 19:51

Autor: Hina

Obama odbacio palestinski zahtjev u UN-u

Predsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu je odbacio palestinski plan za dobivanje potvrde državnosti u UN-u i pozvao Palestince da se vrate mirovnim pregvorima s Izraelcima.

Barack ObamaBarack ObamaPredsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu je odbacio palestinski plan za dobivanje potvrde državnosti u UN-u i pozvao Palestince da se vrate mirovnim pregvorima s Izraelcima.

Obama je u srijedu izvršio pritisak na Izrael i Palestince da ponovno pokrenu mirovne pregovore u nastojanju da u posljednji trenutak izbjegne krizu u UN-u zbog pitanja palestinske državnosti i vrati svoju bliskoistočnu politiku s ruba diplomatske propasti.

Obraćajući se svjetskim čelnicima na otvaranju sjednice Opće skupštine UN-a, Obama, čije ranije mirovne inicijative nisu mnogo postigle, pozvao je obje strane da prekinu godinu dana dug zastoj u pregovorima i vrate se za pregovarački stol.

"Nema prečice za okončanje sukoba koji je trajao desetljećima. Mir je težak rad. Mir neće doći putem izjava i rezolucija u Ujedinjenim narodima", rekao je Obama.

"U konačnici su Izraelci i Palestinci, ne mi, ti koji moraju postići sporazum o pitanjima koja ih dijele, granicama i sigurnosti, izbjeglicama i Jeruzalemu", rekao je američki predsjednik.

Američki predsjednik je u svom govoru u UN-u nastojao održati osjetljivu ravnotežu nastojeći uvjeriti Palestince da ne odustaje od svog obećanja da će im pomoći u postizanju moguće državnosti istovremeno umirujući izraelske zabrinutosti glede predanosti Washingtona održanju njihove sigurnosti.

"Izraelci moraju znati da svaki sporazum daje jamstva njihove sigurnosti. Palestinci zaslužuju znati teritorijalnu bazu svoje države", rekao je.

Članovi Opće skupštine, u kojoj je izraženo propalestinsko raspoloženje, pristojno su slušali ali su odgovorili šutnjom na Obamin 36-minutni govor.

Obama je također iskoristio svoj govor, koji je dotaknuo širok niz tema, da istakne svoju podršku promjenama koje su zahvatile arapski svijet, zatraži nove sankcije protiv sirijskog čelnika Bašara al-Asada i pozove Iran i Sjevernu Koreju da ispune svoje nuklearne obveze.

Obama je rekao da Iran i Sjeverna Koreja mogu dobiti bolje mogućnosti poštujući svoje nuklearne obveze a da riskiraju još veći pritisak ako nastave zanemarivati međunarodne zakone.

"Postoji budućnost većih prigoda za narode tih dviju država ako njihove vlade ispoštuju svoje obveze. No ako nastave putem van međunarodnog prava mora ih se suočiti s većim pritiskom i izolacijom", rekao je Obama.

Glede stanja gospodarstva Obama je upozorio da svijet mora poduzeti "žurnu i koordiniranu" akciju spašavanja globalnog gospodarstva. "Mi stojimo uz naše europske saveznike dok preustrojavaju svoje institucije i odgovaraju na fiskalne izazove", rekao je Obama. "U drugim zemljama čelnici se suočavaju s drugačijim izazovom dok svoja gospodarstva preusmjeravaju prema većoj samoodrživosti snažeći domaću potražnju uz usporavanje inflacije".

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je kako je američki predsjednik imao "sjajno" obraćanje Općoj skupštini UN-a u kojem je istaknuo potrebu za uravnoteženim pristupom rješenju formiranja palestinske države te socijalnom pravdom na svjetskoj razini.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 21.09.11. 20:40

govno jedno da govno ovakvi dobivaju nobelove nagrade za mir


registracija
9/11/09

superhik, 22.09.11. 00:22

On je obicna figura koja ne donosi nikakve odluke. Bankarsko-vojni konglomerat mu naredjuje sto ce reci, i oni su ti koji sve kontroliraju. Na njega se moze gledati kao na "zvucnik" ili razglas kroz koji oni priopcavaju svoje odluke.
Vec je odavno donesena odluka da ce se Palestince polako protjerati i raskuciti. Nista se nije promjenilo, to traje vec 63 godine.


registracija
17/12/10

zmaj, 22.09.11. 08:34

Stoka cionističko-fašistička polako, ali sigurno ima ne samo jadnu, bijednu Palestinu potlačenu, nego cijeli svijet, recesija je, još samo jedan korak slijedi! Što sam stariji i stariji sve sam više svjesniji da je Hitler, njegovo veličanstvo, apsolutno u nekim stvarima u pravu bio, U NEKIM!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika