22.09.2011. / 09:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Zbog političara BiH gubi 96 milijuna eura?

Prema Fueleu BiH je jedina država u regiji koja nije dovršila nacionalni program korištenja IPA fondova što je ključno za njezinu europsku budućnost

Milorad Dodik, šef Republike SrpskeMilorad Dodik, šef Republike SrpskePovjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izvijestio je u srijedu vlasti Bosne i Hercegovine da će 96 milijuna eura potpore iz programa predpristupne pomoći (IPA) Europska komisija preusmjeriti drugim zemljama u regiji ukoliko se u slijedećih nekoliko dana ne postigne dogovor oko načina raspodjele ovoga novca između vlada dvaju entiteta i državnog Vijeća ministara, izvijestili su mediji u BiH.

U pismu kojega je Fuele uputio predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću ističe se da, unatoč napretku u pregovorima, dogovor među svim sudionicima i dalje ne postoji "što može dovesti u pitanje potpisivanje ovog financijskog sporazuma s Europskom komisijom i realizaciju samih projekata".

"Povjerenik će morati djelovati kako bi osigurao da 96 miliona eura iz Instrumenata predpristupne pomoći bude dodijeljeno do kraja godine i iskorišteno u regiji zapadnog Balkana", priopćeno je iz ureda europskog povjerenika, prema medijima u BiH.

Prema Fueleu BiH je jedina država u regiji koja nije dovršila nacionalni program korištenja IPA fondova što je ključno za njezinu europsku budućnost.

Vlada Federacije BiH odbila je prihvatiti kompromisno rješenje kojega je predložilo Vijeće ministara BiH prema kojemu bi isključivo entiteti raspolagali s pomoći iz IPA fondova a ne država te objašnjavaju da na taj način Republika Srpska, koja se protivila da država raspoređuje ova sredstva, pokušava izravno pregovarati s EU i preuzeti ingerencije države.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika