22.09.2011. / 09:18

Autor: Hina

Pusić traži veljaču

Referendum o EU treba odgoditi

Istaknula je da novi saziv Hrvatskog sabora treba promijeniti raniju saborsku odluku o referendumu o pristupanju Europskoj uniji.

Vesna Pusić (Pixsell)Vesna Pusić (Pixsell)Predsjednica HNS-a i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić sinoć u izjavi za Radio Split rekla da bi održavanje referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (EU) trebalo odgoditi za veljaču 2012., jer smatra da zbog izbora i blagdana neće biti dovoljno vremena za kampanju i informiranje građana o svim činjenicama.

Istaknula je da novi saziv Hrvatskog sabora treba promijeniti raniju saborsku odluku o referendumu o pristupanju Europskoj uniji.

"Po Ustavu, referendum se održava u roku od 30 dana nakon odluke dvotrećinskom većinom u Saboru. Sabor je početkom ove godine donio odluku da će se referendum održati 30 dana nakon potpisivanja ugovora o pristupanju EU, to nije ni Ustav ni zakon, nego obična saborska odluka koju bi idući saziv trebao promijeniti", rekla je Pusić.

Kazavši da će se izbori održati 4. prosinca 2011. i da je potpisivanje ugovora o pristupanju EU predviđeno za 9. prosinca ove godine, Pusić je objasnila kako bi to značilo da bi se na temelju ranije saborske odluke referendum trebao održati do 9. siječnja 2012., jer tada ističe rok od 30 dana nakon potpisivanja ugovora o pristupanju EU za održavanje referenduma.

Nema razloga riskirati mjesec dana nakon izbora i devet dana nakon Nove godine u situaciji kada nije bilo dovoljno vremena za kampanju upoznavanja sa činjenicama kuda idemo i o čemu se ljudi izjašnjavaju na referendumu. Moje je mišljenje da bi trebalo promijeniti raniju saborsku odluku o referendumu i omogućiti novom sazivu Sabora da u siječnju 2011. usvoji dvotrećinskom većinom novu odluku, a da se referendum održi u veljači 2012. godine, istaknula je Pusić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 22.09.11. 13:34

Napokon i jedan mudar prijedlog iz njezinih usta!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika