Objavljeno u Nacionalu br. 353, 2002-08-21

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Melita Homa nova članica VK "Željko Vela"

Kad tv novinar vidi lokvu vode na nogometnom terenu, on kaže da bi se tu mogao igrati vaterpolo. Jučer je to učinio sportski reporter Vela, a danas gđa koja javlja o vodostaju Dunava

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
kaktus
Novinarka, spikerica, voditeljica Gordana Bonetti radila je na zagrebačkoj televiziji petnaest godina, pa kako je umrla baš na današnji dan prije trideset godina, eto nama nježnog prisjećanja na lik i djelo osobe savršena glasa i akcenta, jer takva su to rigidna vremena bila. Na radiju i televiziji govorilo se našim savršenim štokavskim (sterilnim kao klapska pjesma), optimizam pamćenja govori da nije bilo čestih pogrešaka u slaganju roda, broja, padeža i svega ostalog, kao što ih prečesto ima danas, u dobu sveopćeg gramatičkog liberalizma urednika finih i novinara im dičnih.
Iz tih današnjih zanimanja stiže nam sentimentalan tekst i nešto sitno od video zapisa. Na jednom govori pokojnica “svakodnevnica”, što je vrlo lijep dar nježnoj uspomeni. Svaka čast matičnoj kući koja je od materijala dugog petnaest godina iskopala baš rečenicu u kojoj je sitna, glupa i krajnje iritantna gramatička slaboumnost, no nemojmo previše žuriti s priznanjima. Pola današnje HRT ionako govori svakodnevnica umjesto svakodnevica, pa je pravo čudo da je hommage Gordani Bonetti ispao kako je ispao. Mogao se odnekud iz Zuricha, s atletskog mitinga, na pet sekundi pojaviti velikan Božo Sušec i ispod onog masnog priljepka vlastite kose na ćelavoj glavurdi (što je frizura urednika i voditelja Miroslava Lilića iz 1975. godine) izjaviti da “jedino može ostati velika žal”. Nitko osim Sušeca i njemu sličnih kapaciteta ne zna što je to žal i velika žal, zna se samo da nije obala ni pijesak (žalo) i da sportski novinari HRT-a tu svoju žal rabe u nemogućim prilikama, kad žele ostaviti dojam žalosniji nego inače.

MERIDIJAN 16
Petak, HRT 1, 23.00
kaktus
Dobro je, imali su Presleyja i zvali su ga presli, nijednom uvaženi novinar Naco Oster nije rekao “prisli”, čak nitko u svim mogućim tv emisijama danas i jučer nije se tako sušecovski izrazio, svi su lijepo govorili o pokojniku. Ova pomama za Presleyem, kojega se danas na HRT-u nije slavilo jedino u prognozi vremena, jedan je od malih znakova općeg godišnjeg odmora na koji su otišli svi koji na HRT-u nešto mogu zapovijediti. Odlazak narednika uvijek oraspoloži ljude, pa se svatko tko je stao pred kameru normalno sjetio lijepih stvari, a ne da misli kad će napokon ta penzija.
Od ozbiljnih i važnih stvari “Meridijan” je tradicionalno imao dvije, što znači da je jedna, tradicionalno, bila suvišna (ona o legionarskoj bolesti). Prije legionele obrađeno je kašljanje ovaca i krava u blizini našičke tvornice cementa, zatim sivkasta prašina na povrću i krovovima i druge prednosti stanovanja uz industrijski objekt čiji je vlasnik (Ivan Ergović) u profesionalno korektnim odnošajima s predsjednikom države (g. Mesićem), njegovim savjetnikom (g. Zdunićem), ministrom Božom Kovačevićem i stanovitim Zlatkom Kramarićem (to je političar, from Osijek). Ni do jednog od ove gospode nije se došlo, kako bi oni rekli koju o sebi i svojima, nego su za početak novinaru Igoru Bobiću govorili mještani (mjesto se zove Zoljani) koji znaju da ih se truje i da je općinsko državno odvjetništvo u Našicama odbilo pokrenuti istragu.
Poslije prikaza Bobićeva terenskog rada, u studio je sjela pomoćnica ministra zaštite okoliša koja se odaziva na ime “gđa Anđelka Bedrica”. Ona je u ministarstvu duže od ministra, već je prije tri godine bila u Zoljanima, pošteno priznaje da su Zoljančani ugroženi itd. itd. Urednik Hrvoje Hrengek potom je dopustio da se ista novinarska fešta odigra još jednom: reportaža, pa razgovor u studiju (o legioneli). Bi lepo prosili da nas se više ne gnjavi s dvije prevažne teme u jednoj emisiji.

VIJESTI
Subota, HRT 1, 22.20
kaktus
Za one vreće s pijeskom posložene na nasip ili cestu, za koje cijeli život ne želimo znati zašto se zovu “zečji nasip”, uvažena novinarka Melita Homa javlja da su to “zečevi nasipi”, što bismo Hrvatskoj televiziji oprostili u tili čas, da u ponedjeljak, drito iz Osijeka, u emisiji “Halo Zagreb”, nismo bili svjedoci pitanja neke educirane novinarke odgovornoj antipoplavnoj osobi: što su to zečji nasipi? Pola Europe je pod vodom, ali Hrvatska ima svoje više interese, sažete u pitanju tko je tu glupan.
Sigurno se pitate što je još u ponedjeljak bilo u emisiji Alo, alo (Zagreb). Pa, bila je zanimljiva formulacija dopisnika iz Imotskog koji je javljao o utrci konobara i veselju pobjednika. “Radost pobjednika bila je puna emocija”, izvijestila nas je Hrvatska televizija, puna pedagoga koji misle da radost nije emocija. Nema veze, samo molim bez uzrujavanja: sve je to naša usmena književnost, naše narodno blago i stoka.

DUBROVNIK NAZBILJ ILI NAHVAO?
Subota, HRT 1, 22.31
četiri kaktusa
Već jedno pedeset godina odvratni razgovori s kazalištarcima u Dubrovniku (i njihovim predstavama u istom tom Dubrovniku) nisu se mogli izbjeći ni u ovoj emisiji. Izgleda da je na godišnjem odmoru onaj jedini genije koji zna da je sutra navečer emisija o kazalištu, zvana “Tišina, molim!”, na kojoj će se pričati o istim tim ovoljetnim dubrovačkim kazališnim premijerama. No pohvalimo mi najprije razgovor sa zlatarom Matijom Vierdom koji jedini ručno radi gumbeke za konavosku nošnju, pa tek onda istaknimo ono najvažnije: o temi “Dubrovnik” opet se na zagrebačkoj tv prave iste one emisije kakve su se pravile prije 1990. godine. Ovaj se fenomen može krstiti raznim imenima, svime osim napretkom.

VIJESTI
Nedjelja, HRT 1, 12.00
kaktus
Dunav raste u vikendaškom naselju Zeleni otok kod Batine. Pola nogometnog igrališta je pod vodom. Kolegica naša draga (Melita Homa) javlja: “Na ovom bi se igralištu, ističu mještani, umjesto nogometa uskoro mogao igrati vaterpolo”. Da nije bilo ovog “ističu mještani” stvar ne bi bila vrijedna spomena: još jedna članica Vaterpolo kluba ”Željko Vela”, pa što. Vela je sam tvrdio, prije tjedan dana, da bi se na dinamovu igralištu, poslije proloma oblaka, mogao igrati vaterpolo. No ovakvo diskretno upucavanje (ističu mještani!) rjeđa je stvar, jer dosad je asocijativni niz nogomet- vaterpolo njegovan samo kao originalna kreacija iznimnih autora. Neki ljudi jednostavno imaju stila, što nije ni čudo, jer gđaa Homa, bar zasad, nije članica Sportskog programa HRT-a.

PLODOVI ZEMLJE
Nedjelja, HRT 1, 12.00
vijenac
Novinar Petar Vlahov ošo u Drniš i našao svinjogojsku farmu iz koje je u Oluji 1995. godine opljačkano tisuću krmača i tri do četiri tisuće pršuta. Zatim, nakon dvije godine propuha, dolazi stražarska služba, a ove je godine povučena, čim je farma prodana zagrebačkoj firmi (“Galion”?) za 5,5 milijuna kuna, putem Hrvatskog fonda za privatizaciju, iako je IPK Osijek nudio devet milijuna kuna. Sada se iz farme nesmetano krade zadnja vrijednost: lim sa krovova napuštenih zgrada. Ne sa svih, neke se zauzeli privatni stočari, bez papira i bez dopuštenja, pa bezakonje i dalje traje. Baš fina priča, k tome i gramatički točna (osim onog ošo, ali to je Nacionalovo, a ne Vlahovljevo).

SPORT
Nedjelja, HRT 1, 19.52
kaktus
Početni užasno srdačan osmijeh (naglasak na užasno) voditelja Jure Ozmeca nije se istopio ni do treće vijesti, zlurado formulirane kao “Niko Pulić oprostio se s naslovom prvaka Evrope”. Objašnjeno nam je da je naš brdski vozač ove godine drugi, a kako je to učinjeno bez sekunde videomaterijala s neke njegove utrke na kojoj se to dogodilo, e onda je jedino objašnjenje da je Rvackoj televiziji i svim njenim sportskim novinarima drago da su se konačno riješili tog Pulića. Sušeci i Ozmeci toliko su se izmorili prateći “Formulu 1” da tog Pulića, sve da su i htjeli (a nisu), nisu mogli sijediti po brdovitoj Europi.

TIŠINA, MOLIM!
Nedjelja, HRT 1, 22.00
četiri kaktusa
Vodila je glumica Mila Elegović Balić sama, u studiju su gosti bili Milka Podrug Kokotović, Ivica Kunčević i Galiano Pahor. Govorilo se o “Dubrovniku”, “Gradu”, “Festivalu” i “Igrama” toliko bez mjere i smisla, da će to biti teško ponoviti, čak i da u studio uđe onaj pisac “Kratkog izleta” (ne Šoljan) koji baš zbog takvih razgovora čitav svoj život (sve do 1992. godine) nije želio kročiti u Grad. Bila mu je stvar ukusa ne miješati se, pa ga ugledni gosti ne bi ni danas zamijetili kako sjedi u kutu studija i duri se.

HRVATSKA DANAS
Ponedjeljak, HRT 1, 17.30
vijenac
Prodan je stari frankopanski grad (Ribnik), za milijun i 650 tisuća kuna. Izgleda da Habzburzi nisu zatukli sve Frankopane, jer pred kameru je stala gđa Ingrid Frankopan, u ime potomaka. Njena obitelj namjerava uložiti pet milijuna eura u obnovu dvorca koji će potom biti otvoren javnosti. I cifre i imena mogle su se lako zapamtiti, što je rijedak primjer kratkog i suvislog tv izvješćivanja. Izvještili se ljudi, pa to ti je.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika