22.09.2011. / 10:48

Autor: Totalsport

IAAF poništio svjetski rekord Paule Radcliffe

Razlog su nova pravila koja kažu da svjetski rekord ne može biti priznat ako je ostvaren u mješovitoj konkurenciji

Paula RadcliffePaula RadcliffeMeđunarodna atletska federacija (IAAF) nakon osam je godina poništila svjetski rekord u maratonu koji je postavila Britanka Paula Radcliffe.

Razlog su nova pravila koja kažu da svjetski rekord ne može biti priznat ako je ostvaren u mješovitoj konkurenciji. Radcliffe je dosadašnji rekord (2:15:25) istrčala u travnju 2003. na Londonskom maratonu u utrci u kojoj su sudjelovali i muškarci, tako da će se taj rezultat, prema novim pravilima, voditi samo kao ''najbolji u svijetu'', ali ne i kao svjetski rekord.

IAAF je odluku donio u namjeri da neutralizira utjecaj muških ''pacemakera'' ili ''zečeva'' na rezultate atletičarki. Za utjehu sjajnoj britanskoj atletičarki, ona će i dalje ostati svjetska rekorderka, ali s rezultatom 2:17:42 istrčanim 2005. u Londonu, ali u skladu s novim pravilima.

Na odluku IAAF-a zajedničkim su prioćenjem reagirale udruge World Major Marathons (WMM) i Savez međunarodnih maratona (AIMS).

''Velika većina ženskih cestovnih utrka diljem svijeta se održava u mješovitim uvjetima. Stoga su nova pravila, koja najbrža vremena ostvarena u takvim uvjetima više ne tretiraju rekordima, zbunjujuća i nepoštena, a ne poštuju ni povijest našeg sporta'', stoji u priopćenju.

Radcliffe (37) će predstojeći vikend u Berlinu nastupiti na svome prvom maratonu nakon rođenja drugog djeteta prošle godine.

Vezane vijesti

IAAF: Blanka bez nominacije za najbolju atletičarku

IAAF: Blanka bez nominacije za najbolju atletičarku

Međunarodna atletska federacija (IAAF) objavila je nominacije za najbolju atletičarku, odnosno atletičara 2011. godine. Nakon četiri uzastopne godine… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika