22.09.2011. / 12:30

Autor: Nacional.hr

Optužbe ekologa

Hrvatska uništava europsku Amazonu

Utvrđivanjem obala, regulacijama, produbljivanjem riječnih tokova iskapanjem šljunka i pijeska te mogućom gradnjom hidroelektrana i akumulacija, Hrvatska će devastirati prirodni rezervat Mure, Drave i Dunava, koji se naziva i 'europskom Amazonom'.

Prizor s DunavaPrizor s DunavaEuropska televizijska kuća Euronews u emisiji 'Reporter' objavila je desetominutni prilog o namjeri Hrvatske vlade za regulacijom rijeka Mure, Drave i Dunava, koja ne uzima u obzir da tako narušavaju zaštićena područja, prenosi T-portal.

Ekolozi Goran Šafarek i Tibor Mikuška u reportaži upozoravaju kako se iza građevinskih projekata na našim rijekama nalazi interes privatnih tvrtki koje posluju s državnim. Utvrđivanjem obala, regulacijama, produbljivanjem riječnih tokova iskapanjem šljunka i pijeska te mogućom gradnjom hidroelektrana i akumulacija, Hrvatska će devastirati prirodni rezervat Mure, Drave i Dunava, koji se naziva i 'europskom Amazonom'.

Direktor Agencije za plovne putove, Miroslav Ištuk, brani vladine projekte na obali Dunava gdje je država naručila opsežne hidrotehničke radove. "Ovaj dio obale morali smo utvrditi kako ne bi došlo do urušavanja obale, jer tada rijeka više ne bi bila plovna.", izjavio je Ištuk. Ekolozi pak tvrde kako je nakon regulacijskih zahvata na Dunavu nestalo 70 posto nekadašnje poplavne doline.

"Preostali dio te poplavne doline želimo zaštiti od daljnjeg uništavanja", upozorio je Tibor Mikuška. Dužnosnik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode najavljuje i osnivanje nezavisne aktivističke komisije za praćenje novih radova na rijekama imena Riverwatch, koja će upozoravati na nepotrebne radove i iskorištavanje riječnih resursa.

Vlada će za dio projekata dobiti novac od Europske unije, a u Dunavskoj strategiji su kao prioriteti predloženi gradnja vodne stepenica i kanala Dunav-Sava. Prostorni plan kanala Dunav-Sava Hrvatska vlada je utvrdila početkom mjeseca, rečeno je kako bi projekt koštao 950 milijuna eura. Sumu bi trebali platiti porezni obveznici iz EU kroz pretpristupne fondove. Izgradnja tzv. vodne stepenice financirala bi se po istom modelu, rezultat bi bio potop 3740 hektara zemljišta, a izgradnja se procjenjuje na 2,7 milijardi kuna. Područje na kojim se planiraju ovi zahvati nedavno je proglašeno zaštićenim u okviru Regionalnog parka Mura-Drava.

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika