22.09.2011. / 12:20

Autor: Hina , Nacional.hr

Dosta je bilo!

Očajni paralizirali Atenu

Radnici prosvjeduju zbog novog sustava rada koji planira vlada, navodeći da je broj zaposlenih u njihovim poduzećima već drastično smanjen u reorganizaciji tvrtki gradskog prijevoza u Ateni

ArhivaArhivaU Ateni je počeo u četvrtak 24-satni štrajk zaposlenih u javnom prijevozu, kojima su se pridružili i taksisti, protiv vladinih oštrih mjera štednje, koji je paralizirao grad.

Vlakovi, autobusi, metro, tramvaji, i taksi vozila, kojima svakog dana putuje na posao više stotina tisuća ljudi u tom višemilijunskom gradu, potpuno su stali.

"Situacija je dramatična, sve glavne ulice su zakrčene", rekao je jedan dužnosnik prometne policije.

Kontrolori leta također su prekinuli rad tako da letovi kasne do četiri sata, a deseci su otkazani.

Radnici prosvjeduju zbog novog sustava rada koji planira vlada, navodeći da je broj zaposlenih u njihovim poduzećima već drastično smanjen u reorganizaciji tvrtki gradskog prijevoza u Ateni.

Grčka vlada odlučila je smanjiti mirovine, proširiti porez na imovinu i otpustiti desetke tisuća službenika u javnim poduzećima, a sve to da bi nastavila primati financijsku pomoć od međunarodnih zajmodavaca.

Vlada se dogovorila za dvadeset posto srezati mirovine veće od 1200 eura, a dodatno će smanjiti mirovine bivšim javnim službenicima koji su otišli u mirovinu prije 55. godine, rekli s neki visoki vladini dužnosnici koji su željeli ostati anonimni.

Vlada će najmanje do 2014. produljiti trajanje novoga poreza o nekretninama koji je trebao prestati vrijediti 2012.

I trideset tisuća javnih službenika ove će godine biti stavljeno u "radnu pričuvu", rekao je jedan dužnosnik. To znači da će im smanjiti plaću na 60 posto sadašnje i dati im 12 mjeseci da nađu novi posao u državnome sektoru ili će ostati bez posla.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika